Διαβήτης τύπου 2: Η βαριατρική επέμβαση αντικαθιστά τα φάρμακα

diabetes_2

Ένας στους τέσσερις ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 κατόρθωσε σε μακροχρόνια τυχαιοποιημένη μελέτη να έχει φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου μετά από εγχείρηση στο στομάχι.

Οι περισσότεροι συνέχιζαν να μην παίρνουν φάρμακα για το σάκχαρο πέντε χρόνια μετά την επέμβαση, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο περιοδικό “New England Journal”.

Η μελέτη STAMPEDE (“Surgical Therapy And Medications Potentially Eradicate Diabetes Efficiently”) εξέτασε τυχαιοποιημένα, το χρονικό διάστημα  2007 – 2011, 150 υπέρβαρους ή παχύσαρκους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 που είχαν υποβληθεί σε επέμβαση στο στομάχι, σε γαστρεκτομή ή μία μοναδική φαρμακευτική θεραπεία.

Οι ασθενείς που είχαν χειρουργηθεί παρουσίασαν σημαντικά καλύτερα επίπεδα σακχάρου μετά την επέμβαση. Πολλοί πέτυχαν μετά από λίγες εβδομάδες τιμές γλυκοζιωμένης (HbA1c) που δεν θα είχαν πετύχει ποτέ με φαρμακευτική θεραπεία.

H θεραπεία με ινσουλίνη πετυχαίνει σπάνια φυσιολογικές τιμές στον διαβήτη τύπου 2 μιας και η ανάγκη σε ινσουλίνη – συνέπεια της αντίστασης στην ινσουλίνη – αυξάνεται σημαντικά και ο κίνδυνος για υπογλυκαιμία απαγορεύει οποιαδήποτε αύξηση της δόσης.

Οι βραχυπρόθεσμες επιτυχίες της βαριατρικής επέμβασης είναι αδιαμφισβήτητες ακόμη και αν συνδέονται με ορισμένους κινδύνους κατά την επέμβαση και οι ασθενείς χρειάζονται περαιτέρω θεραπεία.Μετά από στομαχικό bypass μπορεί μια δυσαπορρόφηση να οδηγήσει σε ελλειπτικά φαινόμενα που πρέπει να αντιμετωπίζονται φαρμακευτικά.

Οι πολύ λίγες ως τώρα δημοσιευμένες μελέτες εξέταζαν τους ασθενείς σε μεγάλο χρονικό εύρος. Η μελέτη STAMPEDE αποτελεί εξαίρεση. Η ερευνητική Ομάδα με επικεφαλής την Sangeeta Kashyap από την Cleveland Clinic παρουσιάζει τώρα τα τελικά αποτελέσματα μετά από πέντε χρόνια. 14 ασθενείς με bypass στο στομάχι (28,6%) και έντεκα μετά από στομαχική συρραφή πέτυχαν τιμές γλυκοζιωμένης κάτω του 6%, έντεκα (22,4%) και επτά ασθενείς (14,9%) χωρίς περαιτέρω υπογλυκαιμικά φάρμακα ή ινσουλίνη.

 

Eefam.gr

Share

Be the first to comment on "Διαβήτης τύπου 2: Η βαριατρική επέμβαση αντικαθιστά τα φάρμακα"

Leave a comment

error: