Οι μισοί θάνατοι από 12 καρκίνους οφείλονται στο τσιγάρο

kapnistis

kapnistisΟ ένας στους δύο θανάτους από 12 συχνές μορφές καρκίνου μπορεί να αποδοθεί απευθείας στο κάπνισμα, σύμφωνα με τα ανησυχητικά ευρήματα νέας μεγάλης έρευνας.

Επιστήμονες από την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS), έναν από τους μεγαλύτερους και παλαιότερους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς στον κόσμο, εξέτασαν τους θανάτους από καρκίνο που καταγράφηκαν το 2011 στις ΗΠΑ και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το 48,5% όσων αφορούσαν άτομα ηλικίας άνω των 35 ετών οφείλονταν στο κάπνισμα.

Αν και το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων λόγω τσιγάρου αφορά τους καρκίνους του πνεύμονα, των βρόγχων, της τραχείας και του λάρυγγα, σημαντικό ποσοστό αφορά και κακοήθεις όγκους της στοματικής κοιλότητας, του οισοφάγου και της ουροδόχου κύστης.

Οπως ανέφεραν προσφάτως οι ερευνητές στο επιστημονικό περιοδικό «JAMA Internal Medicine», χρησιμοποίησαν έναν ειδικό μαθηματικό τύπο για να υπολογίσουν τι ποσοστό από συγκεκριμένες μορφές καρκίνου δεν θα είχε συμβεί εάν δεν υπήρχε το κάπνισμα, κάτι που κατέστη εφικτό χάρη στο λεπτομερές μητρώο καταγραφής των κρουσμάτων καρκίνου που τηρείται στη χώρα.

Στη συνέχεια ανέλυσαν στοιχεία από εθνικές έρευνες και διαπροσωπικές συνεντεύξεις στις οποίες είχε ζητηθεί από χιλιάδες εθελοντές να αναφέρουν το ιατρικό ιστορικό και τις συνήθειές τους όσον αφορά το κάπνισμα. Στο τέλος, συνυπολόγισαν και τους άλλους παράγοντες κινδύνου για διάφορες μορφές καρκίνου, όπως την ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο και την κατανάλωση αλκοόλ.

Με αυτό τον τρόπο υπολόγισαν ότι από τους σχεδόν 346.000 θανάτους από καρκίνο που καταγράφονται ετησίως στις ΗΠΑ, οι 168.000 θάνατοι οφείλονται στο τσιγάρο.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται σχεδόν 125.800 θάνατοι από καρκίνο του πνεύμονα, των βρόγχων και της τραχείας (αντιστοιχούν στο 80% του συνολικού αριθμού), σχεδόν 2.800 θάνατοι από καρκίνο του λάρυγγα (το 77% του συνολικού αριθμού), το 50% των θανάτων από όγκους του οισοφάγου και του στόματος, καθώς και το 45% των θανάτων από κακοήθειες της ουροδόχου κύστης. Το κάπνισμα είναι επίσης η αιτία για το 17% των θανάτων από καρκίνο του νεφρού, το 20% από καρκίνο του στομάχου και το 24% από καρκίνο του ήπατος και της χοληδόχου κύστης.

Οι ερευνητές σημειώνουν στο άρθρο τους ότι οι υπολογισμοί αυτοί μπορεί να είναι μικρότεροι απ’ ό,τι ισχύει στην πραγματικότητα, διότι δεν είχαν στοιχεία για το παθητικό κάπνισμα (μπορεί να ευθύνεται για ένα πρόσθετο 5% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα), το κάπνισμα πούρων και πίπας ή το μάσημα καπνού.

«Αν και η συχνότητα του καπνίσματος μειώνεται αργά αλλά σταθερά, η χρήση εναλλακτικών προϊόντων καπνού παρουσιάζει αυξητικές τάσεις, με τα υπάρχοντα στοιχεία να δείχνουν πως έχει διπλασιαστεί μεταξύ 2000 και 2011», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ρεμπέκα Σίγκελ, ερευνήτρια στην ACS. «Μολονότι, λοιπόν, έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προόδου στην μάχη εναντίον του καπνίσματος, είναι πολλά ακόμα αυτά που πρέπει να γίνουν».

Το κάπνισμα ενοχοποιείται συνολικά για 26 νοσήματα που ετησίως ευθύνονται για το ένα πέμπτο των θανάτων στις χώρες της Δύσης. Στα νοσήματα αυτά παραδοσιακά ανήκουν 12 μορφές καρκίνου, η καρδιοπάθεια, το εγκεφαλικό, ο διαβήτης και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, ενώ προσφάτως προστέθηκαν η νεφρική ανεπάρκεια, η απόφραξη των αιμοφόρων αγγείων των εντέρων, η υπερτασική καρδιοπάθεια, οι λοιμώξεις, διάφορες αναπνευστικές παθήσεις και ο καρκίνος του προστάτη.

 

tanea.gr

Share

Be the first to comment on "Οι μισοί θάνατοι από 12 καρκίνους οφείλονται στο τσιγάρο"

Leave a comment

error: