Ανακάλυψη νέου τύπου λιποκυττάρων χρώματος μπέζ!

beige fat cells
Η ανακάλυψη νέου τύπου λιποκυττάρων οδηγεί σε ανάπτυξη θεραπειών για την παχυσαρκία

Ουάσινγκτον

Ερευνητές ανακάλυψαν έναν νέο τύπο λίπους – πρόκειται για το «μπεζ» λίπος το οποίο έρχεται να συμπληρώσει τη… χρωματική παλέτα του λευκού και του καφέ.

Η… παλέτα του λίπους

Το «λευκό» λίπος παράγεται από τα λευκά λιποκύτταρα τα οποία αποθηκεύουν ενέργεια και συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους. Από την άλλη πλευρά το «καφέ» λίπος είναι ευεργετικό για τον οργανισμό: παράγει θερμότητα και το διαθέτουν σε μεγάλες ποσότητες τα βρέφη προκειμένου να παραμένουν ζεστά. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι και οι ενήλικες διαθέτουν μικρές ποσότητες «καφέ» λίπους το οποίο φαίνεται ότι βοηθά στην πρόληψη της παχυσαρκίας.

Η νέα μελέτη που ανήκει σε ειδικούς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Cell» δείχνει τώρα ότι αυτό που πιστευόταν ως «καφέ» λίπος των ενηλίκων αποτελεί τελικώς έναν γενετικώς διαφορετικό τύπο «μπεζ» λίπους.

Η νέα ανακάλυψη δείχνει έναν καινούργιο στόχο – «κλειδί» για ανάπτυξη φαρμάκων ενάντια στην «επιδημία» της παχυσαρκίας. Μάλιστα οι ερευνητές έχουν δει ότι μια ορμόνη που παράγεται φυσικά από τον οργανισμό, η ιριζίνη, φαίνεται ότι ενεργοποιεί το «μπεζ» λίπος ώστε να καίει θερμίδες σχεδόν εξίσου αποτελεσματικά με το «καφέ». Οι ερευνητές από το Χάρβαρντ έχουν ήδη δημιουργήσει μια εταιρεία βιοτεχνολογίας (Ember Therapeutics) προκειμένου να αναπτύξουν θεραπεία με βάση την ιριζίνη για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και του διαβήτη.

Ο τρίτος τύπος λιποκυττάρων

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Μπρους Σπίγκελμαν «εντοπίσαμε έναν τρίτο τύπο λιποκυττάρων. Μέχρι τώρα γνωρίζαμε το ‘λευκό’ και το ‘καφέ’ λίπος και τώρα ανακαλύπτεται ένας τρίτος τύπος, το ‘μπεζ’ λίπος το οποίο υπάρχει σχεδόν σε όλους ή πιθανότατα και σε όλους τους ανθρώπους».

Η ομάδα του δρος Σπίγκελμαν ανακάλυψε τα «μπεζ» λιποκύτταρα σε διάσπαρτες λιπαποθήκες με μέγεθος όσο αυτό ενός μπιζελιού η καθεμία. Οι λιπαποθήκες αυτές βρίσκονταν κάτω από το δέρμα κοντά στην κλείδα και κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης ενηλίκων.

Η μελέτη μάλιστα έδειξε ότι τα «μπεζ» λιποκύτταρα παράγονται από πρόδρομα βλαστικά κύτταρα τα οποία «γεννούν» τα λευκά λιποκύτταρα. Αντιθέτως τα «καφέ» λιποκύτταρα προέρχονται από μυϊκά βλαστικά κύτταρα.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες τα «μπεζ» λιποκύτταρα συμπεριφέρονται ως υβρίδιο των δύο τύπων λιποκυττάρων, έχοντας την ικανότητα τόσο να αποθηκεύσουν όσο και να καίνε θερμίδες. Με την κατάλληλη ενεργοποίηση όμως είναι δυνατόν να αυξηθεί η ικανότητα καύσεων, σημειώνουν οι ερευνητές. Η ενεργοποίηση αυτή μπορεί να επιτευχθεί είτε μέσω του κρύου είτε μέσω ορισμένων ορμονών όπως η ιριζίνη. Σημειώνεται ότι η ίδια ερευνητική ομάδα ανακοίνωσε την ανακάλυψη της ιριζίνης νωρίτερα εφέτος.

 

 

tovima.gr

Share

Be the first to comment on "Ανακάλυψη νέου τύπου λιποκυττάρων χρώματος μπέζ!"

Leave a comment

error: