Ένδειξη κακής υγείας ο πολύς ύπνος το Σαββατοκύριακο

ypnos_polis

ypnos_polisΟι άνθρωποι που δυσκολεύονται να σηκωθούν από το κρεβάτι τους τα Σαββατοκύριακα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν χρόνια προβλήματα υγείας, προειδοποιούν επιστήμονες από τη Βρετανία.

Οι επιστήμονες από τη Μονάδα Γενετικής Θηλαστικών του MRC Harwell βασίζουν την προειδοποίησή τους στην ανάλυση στοιχείων από περισσότερους από 800 εθελοντές, γεννημένους μεταξύ Απριλίου 1972 και Μαρτίου 1973.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, το κοινωνικό τζετ λαγκ (δηλαδή η σημαντική διαφοροποίηση στις συνήθειες ύπνου τις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας και στις διακοπές και αργίες) συσχετίζεται με το σωματικό λίπος.

Το εύρημα αυτό, εξηγούν στην «Διεθνή Επιθεώρηση Παχυσαρκίας» (IJO), υποδηλώνει ότι πιθανώς πάσχουν από χρόνια υποκείμενη μεταβολική διαταραχή, που ευνοεί την παχυσαρκία, την εκδήλωση σακχαρώδους διαβήτη και την εμφάνιση άλλων μεταβολικών νοσημάτων.

Αν και οι ερευνητές δεν μπορούν (ακόμα) να χαρακτηρίσουν το κοινωνικό τζετ λαγκ αιτία της παχυσαρκίας, πιστεύουν ότι η συσχέτιση που βρήκαν υποστηρίζει την θεωρία πως ο μεταβολισμός αποδιοργανώνεται, όταν το βιολογικό ρολόι είναι αποσυγχρονισμένο από το εργασιακό ωρολόγιο πρόγραμμα.

Αυτό έχει ως επακόλουθο να αυξάνεται ο κίνδυνος παχυσαρκίας και άλλων μεταβολικών νοσημάτων.

«Όπως όλα τα πολύπλοκα προβλήματα υγείας, έτσι και η παχυσαρκία είναι απόρροια συνδυασμού παραγόντων και η μελέτη μας υποδηλώνει ότι το κοινωνικό τζετ λαγκ είναι ένας από τους παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μάικλ Πάρσον.

«Είναι πιθανό η διαταραχή αυτή να αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες για τους οποίους έχει αρνητικές συνέπειες στην υγεία η διαβίωση με τρόπο που είναι αντίθετος με τον εσωτερικό βιολογικό ρυθμό μας».

Ο εσωτερικός ρυθμός (ή βιολογικό ρολόι) λειτουργεί με βάση έναν συγκεκριμένο κύκλο διαρκείας 24 ωρών, τον οποίο όμως πολλοί παραβιάζουν διαρκώς.

Η νέα μελέτη έδειξε ότι για κάθε 2 ώρες επιπλέον ύπνο που έκαναν οι εθελοντές τις μέρες χωρίς δουλειά, αυξανόταν κατά 2,5 κιλά κατά μέσον όρο ο λιπώδης μυϊκός ιστός (λίπος) στο σώμα τους.

 

Tanea.gr

Share

Be the first to comment on "Ένδειξη κακής υγείας ο πολύς ύπνος το Σαββατοκύριακο"

Leave a comment

error: