Η έντονη γυμναστική δυσχεραίνει την επίτευξη της κύησης

entoni_gymnastiki_kiisi

Η μέτριας έντασης γυμναστική σε καθημερινή βάση ειναι ευεργετική για το σώμα και την ψυχή, χωρίς να επιβαρύνει τη γονιμότητα της γυναίκας

Μέτρια αερόβια άσκηση για καλύτερο αποτέλεσμα

Νέα ΥόρκηΟι γυναίκες φυσιολογικού βάρους που θέλουν να μείνουν έγκυες, θα πρέπει να κάνουν μέτρια αερόβια άσκηση (έως 30 λεπτά τη μέρα), σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Fertility and Sterility.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, η έντονη σωματική άσκηση (όπως γρήγορο τρέξιμο, ποδήλατο, αεροβική γυμναστική ή κολύμπι) καθώς και η υπερδραστηριοποίηση μειώνει την πιθανότητα γονιμοποίησης.

Η Δρ Λορίν Γουάιζ και οι συνεργάτες της εξηγούν ότι η σωματική άσκηση παραμένει πάντα ένα «συν» για τις γυναίκες, μετατρέπεται όμως σε «μείον» όταν η άσκηση γίνεται πολύ έντονη -εκτός και η γυναίκα είναι υπέρβαρη ή παχύσαρκη. Η μελέτη έδειξε ότι για τις γυναίκες με βάρος παραπάνω από το φυσιολογικό, η έντονη άσκηση δεν καθυστερεί την εγκυμοσύνη.

Οι ερευνητές μελέτησαν χιλιάδες περιπτώσεις γυναικών ηλικίας 18 έως 40 ετών (καμία δεν είχε καταφύγει σε μέθοδο υποβοηθούμενης γονιμοποίησης) και συσχέτισαν το βαθμό και το είδος σωματικής άσκησης με τη γονιμότητα.

Όπως διαπιστώθηκε, η μέτρια σωματική άσκηση αυξάνει ελαφρά το ποσοστό γονιμότητας (πιο νωρίς η εγκυμοσύνη) σε όλες τις γυναίκες ανεξαιρέτως βάρους. Η πιο εντατική άσκηση, αντίθετα, μειώνει τη γονιμότητα (πιο αργά η εγκυμοσύνη), αλλά αυτό ισχύει μόνο για τις γυναίκες κανονικού βάρους και όχι για τις υπέρβαρες και παχύσαρκες, που δεν επηρεάζονται αρνητικά.

Η Δρ Γουάιζ ανέφερε ότι όσες γυναίκες -ιδίως αν είναι αθλήτριες- θέλουν άμεσα να μείνουν έγκυες, καλά θα έκαναν να προτιμούν πιο ήπιες μορφές άσκησης όπως το γρήγορο περπάτημα, το χαλαρό ποδήλατο, το γκολφ και η κηπουρική.

Προηγούμενες έρευνες μεταξύ αθλητριών έχουν δείξει ότι η έντονη άσκηση διαταράσσει (ή ακόμα και εξαφανίζει) τον εμμηνορρυσιακό κύκλο, οδηγώντας σε έλλειψη ωορρηξίας. Αλλά ακόμα κι όταν ένα ωάριο έχει ήδη γονιμοποιηθεί, η έντονη άσκηση δυσκολεύει την προσκόλλησή του στο τοίχωμα της μήτρας.

Πηγή: pathfinder.gr

Share

Be the first to comment on "Η έντονη γυμναστική δυσχεραίνει την επίτευξη της κύησης"

Leave a comment

error: