Εκστρατεία της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας
«Σπάει τη σιωπή» γύρω από τις ουρολογικές παθήσεις
Με κεντρικό μήνυμα «Το σώμα σου δεν ντρέπεται. Εσύ γιατί να ντραπείς;», η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία (ΕΟΕ) παρουσίσε προχθές -σε συνέντευξη Τύπου- τη νέα πανελλαδική της εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ουρολογική υγεία. Έτσι, λοιπόν, παρουσία δημοσιογράφων υγείας και εκπροσώπων της ιατρικής κοινότητας η εκστρατεία ανέδειξε ένα σταθερό αλλά κρίσιμο εύρημα ότι: η αμηχανία και η σιωπή εξακολουθούν να αποτελούν για όλους μας -άνδρες και γυναίκες- δύο βασικούς παράγοντες που μας καθυστερούν ν’ αναζητήσουμε ιατρική βοήθεια. Όμως, ο τρόπος ν’ αναδείξει το φετινό της μήνυμα η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία ήταν πράγματι ευρηματικός -και σίγουρα θα οδηγήσει πολλούς στον ουρολόγο,- αφού με άμεση και συχνά αποδραματοποιημένη προσέγγιση, ένας ηθοποιός κι ένας ουρολόγος γιατρός κατάφεραν να μετατρέψουν την αμηχανία σε διάλογο μέσα από τα δημιουργικά μηνύματα της εκστρατείας όπως: «Ουρολογία σημαίνει επαφή», «Στον ουρολόγο τα λέμε όλα, τίποτα δεν είναι ταμπού», ή «Η στυτική δυσλειτουργία…κλείνει ραντεβού μόνη της»… Φωτίζοντας έτσι με διαφορετικό τρόπο τί; Τη σχέση των ασθενών με τα συμπτώματά τους και ενισχύοντας τελικά την ανάγκη για έγκαιρη επίσκεψη στον ειδικό. Με άλλα λόγια, στόχος της φετινής εκστρατείας της ΕΟΕ είναι να ενθαρρύνει άνδρες και γυναίκες να δώσουν προτεραιότητα στην υγεία τους και να μην αφήνουν κανένα σύμπτωμα χωρίς ιατρική αξιολόγηση, όση «αμηχανία» κι αν τους προκαλεί….
Αμηχανία και ντροπή: βασικά εμπόδια στην πρόληψη
Ο κ. Ανδρέας Σκολαρίκος, Πρόεδρος της ΕΟΕ, στον εναρκτήριο χαιρετισμό του, υπογράμμισε ότι: «Η εκστρατεία επιβεβαίωσε κάτι που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στην κλινική πράξη ότι: πολλοί ασθενείς καθυστερούν να απευθυνθούν στον ουρολόγο όχι επειδή δεν γνωρίζουν ότι ασθενούν, αλλά επειδή διστάζουν. Η αμηχανία και το αίσθημα ντροπής εξακολουθούν να αποτελούν ουσιαστικά εμπόδια στην πρόληψη».
Βασικές ουρολογικές παθήσεις : απαιτούν άμεση διάγνωση
Σε αυτές αναφέρθηκε εκτενώς ο Γενικός Γραμματέας της ΕΟΕ, κ. Χαράλαμπος Θωμάς, εξηγώντας πώς: “Παθήσεις όπως η στυτική δυσλειτουργία, η καλοήθης υπερπλασία προστάτη και η ακράτεια ούρων αφορούν πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού και επηρεάζουν ουσιαστικά την ποιότητα ζωής τους. Παρ’ όλα αυτά, οι παθήσεις αυτές παραμένουν σε σημαντικό βαθμό υποδιαγνωσμένες, καθώς πολλοί ασθενείς επιλέγουν να καθυστερήσουν την επίσκεψη στον ειδικό”.
Πιο συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι:
“Η στυτική δυσλειτουργία, για παράδειγμα, συχνά αποτελεί ένδειξη συνοδών προβλημάτων υγείας, ενώ η καλοήθης υπερπλασία προστάτη μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την καθημερινότητα, ιδιαίτερα σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Αντίστοιχα, η ακράτεια ούρων, που αφορά τόσο άνδρες όσο και γυναίκες, εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται με σιωπή, παρότι υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές.
Κλείνοντας επεσήμανε ότι “πρόκειται για καταστάσεις που μπορούν να αντιμετωπιστούν, υπό την προϋπόθεση να διαγνωστούν έγκαιρα. Η καθυστέρηση δεν βοηθά, αντίθετα, συχνά επιβαρύνει την εξέλιξη των συμπτωμάτων και την ποιότητα ζωής”.
Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία: το έργο και ο ρόλος της
Ο Αντιπρόεδρος της ΕΟΕ, κ. Γεώργιος Ζουπάνος, παρουσίασε το έργο και τον ρόλο της Επιστημονικής Εταιρείας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της έγκαιρης αξιολόγησης, ιδιαίτερα στην παιδική ηλικία: “Η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία επενδύει διαχρονικά τόσο στην επιστημονική εξέλιξη όσο και στην ενημέρωση των ασθενών. Σε ό,τι αφορά τα παιδιά, η ακράτεια, είτε νυχτερινή είτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι ένα συχνό φαινόμενο, το οποίο όμως, μετά από μια ηλικία απαιτεί αξιολόγηση από ειδικό.
Η έγκαιρη διάγνωση είναι καθοριστική, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να σχετίζεται με υποκείμενες λειτουργικές διαταραχές της ουροδόχου κύστης και, αν δεν αντιμετωπιστεί, να οδηγήσει σε επιπλοκές, όπως υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις ή άλλες δυσλειτουργίες.
Το βασικό μήνυμα προς τους γονείς είναι σαφές: η ακράτεια δεν είναι θέμα ενοχής ή ντροπής. Είναι ένα ιατρικό ζήτημα που μπορεί και πρέπει να αντιμετωπίζεται έγκαιρα».
Η σημασία του…πρώτου βήματος
Ο κ. Μάρκος Καραβιτάκης, Μέλος του Δ.Σ και Υπεύθυνος του Γραφείου Ασθενών της ΕΟΕ, ανέδειξε τον ρόλο της ενημέρωσης και ενδυνάμωσης των ασθενών τονίζοντας ότι: «Η εμπειρία της εκστρατείας ανέδειξε πόσο σημαντικό είναι να δημιουργούνται συνθήκες εμπιστοσύνης, ώστε ο ασθενής να αισθάνεται άνετα να μιλήσει για τα συμπτώματά του. Σε πολλές περιπτώσεις, το μεγαλύτερο εμπόδιο δεν είναι η πρόσβαση στον γιατρό, αλλά η απόφαση να γίνει το πρώτο βήμα.
Το Γραφείο Ασθενών της ΕΟΕ έχει ως στόχο να ενισχύσει αυτή τη μετάβαση, από τη σιωπή στην αναζήτηση βοήθειας, μέσα από την ενημέρωση, την υποστήριξη και τη διασύνδεση των πολιτών με αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης.
Να θυμάστε:
-Όταν ο ασθενής νιώθει ότι μπορεί να εκφραστεί χωρίς αμηχανία ή φόβο, τότε αυξάνονται ουσιαστικά οι πιθανότητες έγκαιρης διάγνωσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης.
-Το σώμα μιλάει. Δεν ντρέπεται.
Η πρόληψη ξεκινά με ένα ραντεβού στον ουρολόγο.
Αυτό το γνωρίζατε;
-Η εκστρατεία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, της Περιφέρειας Αττικής και με την ευγενική υποστήριξη των εταιρειών: (Μέγας Χορηγός) Astellas, (Χορηγοί – Υποστηρικτές) Ariti, Ipsen, ΜΕΓΑ, Stilvi.
-Τα μηνύματα της εκστρατείας προβλήθηκαν μέσω των 6 βίντεο της εκστρατείας, τα οποία αποτύπωσαν με άμεσο και ρεαλιστικό τρόπο καθημερινές καταστάσεις που σχετίζονται με την ουρολογική υγεία, επιχειρώντας να αποδομήσουν τη σιωπή γύρω από αυτές. Πρωταγωνιστές οι ηθοποιοί Λευτέρης Ελευθερίου, Μαίρη Κωνσταντάκη και Χριστίνα Τσάφου καθώς και ο Μιχάλης Σαμαρίνας, Επίκουρος Καθηγητής Ουρολογίας ΑΠΘ και Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Γραφείου Ασθενών της ΕΟΕ.
-Τα μηνύματα της εκστρατείας μεταδίδονται σε επιλεγμένους ραδιοφωνικούς σταθμούς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, προβάλλονται τηλεοπτικά ως κοινωνικό μήνυμα μετά από έγκριση του ΕΣΡ, σε σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας, και τέλος, επικοινωνούνται μέσω των ψηφιακών καναλιών της ΕΟΕ, ενώ υποστηρίζονται από στοχευμένες δράσεις ενημέρωσης.
Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία (ΕΟΕ) α
Είναι ο επίσημος επιστημονικός φορέας των Ουρολόγων στην Ελλάδα και αποτελεί σημείο αναφοράς για την πρόληψη, διάγνωση και αντιμετώπιση ουρολογικών παθήσεων. Η ΕΟΕ, είναι μια από τις παλαιότερες Ιατρικές Επιστημονικές Εταιρείες στην Ελλάδα (ίδρυση 1931), έχει περί τα 1.300 μέλη και σημαντική διεθνή παρουσία ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας (European Association of Urology-EAU).
Η ΕOΕ συμβάλλει ενεργά στη διαμόρφωση πολιτικών υγείας και στη διάδοση βέλτιστων πρακτικών για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, σύμφωνα και με την εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης.
Υποστηρίζει πολλαπλώς τα μέλη της επιστημονικά και επαγγελματικά και τη συνεχή ενημέρωση του κοινού σε ζητήματα ουρολογικής υγείας. Σε αυτό το πλαίσιο, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης και δράσεις πρόληψης, με έμφαση στις πιο συχνές και σοβαρές ουρολογικές παθήσεις, όπως πχ. ο καρκίνος του προστάτη.
Ουρολογία
Αποτελεί ιατρική χειρουργική ειδικότητα που σκοπό έχει τη διάγνωση και αντιμετώπιση των παθήσεων του ουροποιογεννητικού συστήματος και των επινεφριδίων σε ενήλικες και παιδιά και των δύο φύλων.
Η εξειδίκευση στην Ουρολογία περιλαμβάνει ένα ευρύ πεδίο γνωστικών αντικειμένων όπως η Παιδιατρική Ουρολογία, η Ουρολογική Ογκολογία, η Λειτουργική Ουρολογία (που περιλαμβάνει τις Καλοήθεις Παθήσεις του Προστάτη και του Κατώτερου Ουροποιητικού, την Ακράτεια Ούρων και τη Νευροουρολογία), η Ανδρική Υπογονιμότητα και η Στυτική Δυσλειτουργία, η Λιθίαση Ουροποιητικού – Ενδοουρολογία – Εξωσωματική λιθοτριψία (ESWL), και η Γυναικολογική Ουρολογία.
-Περισσότερες πληροφορίες: www.huanet.gr και https://www.hua-patients.gr/
Μαρία Ορφανίδου






Be the first to comment on "«Στην Ουρολογία τίποτα δεν είναι ταμπού»"