Μ. Σαλμάς: Επανεξετάζονται 300 φάρμακα

epaneksetasi_300_farmakwn

Επανέλεγχο σε 300 γενόσημα που κυκλοφορούν στη χώρα πριν το 1996, έχει ξεκινήσει ο ΕΟΦ, με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά, προκειμένου να σταματήσουν οι αμφισβητήσεις των γιατρών για την ποιότητα των γενοσήμων.

Σχετικές δηλώσεις έκανε στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 984 ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, λέγοντας χαρακτηριστικά τα εξής: «Τα γενόσημα φάρμακα είναι, στην πλειοψηφία τους, αξιόπιστα.

Μετά το 1996 οι διαδικασίες εγκρίσεως φακέλων – φαρμάκων έχουν αλλάξει όλη την Ευρώπη και έχουν γίνει πιο αυστηροί οι κανόνες και οι προϋποθέσεις. Γιατί στην Ελλάδα, λοιπόν, υπήρχε όλη αυτή η αμφιβολία από την πλευρά των γιατρών;»

Και πρόσθεσε: «υπάρχουν λίγα φάρμακα, περίπου 300 γενόσημα, των οποίων οι εγκρίσεις ελήφθησαν χωρίς βιοισοδυναμίες και μελέτες. Έχω δώσει εντολή εδώ και 15 μέρες στον Πρόεδρο του ΕΟΦ, τον κ. Τούντα, λέγοντας του ότι πρέπει να επανεξεταστούν οι φάκελοι των 300 αυτώνσκευασμάτων που πήραν την άδεια πριν το 1996, ώστε όσα από αυτά βρεθούν ότι είναι βιοισοδύναμα με τα πρωτότυπα, αποτελεσματικά και έχουν πολύ καλό επίπεδο βιοδιαθεσιμότητας, να συνεχίσουν να κυκλοφορούν. Όσα φάρμακα, λοιπόν, δεν πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις, θα σταματήσουν να κυκλοφορούν. Με αυτόν τον τρόπο, αίρουμε τις ενστάσεις -τις δίκαιες πολλές φορές-, των γιατρών για τα γενόσημα και από εκεί και πέρα γενόσημο φάρμακο θα σημαίνει αξιόπιστο φάρμακο, το οποίο ο γιατρός έχει κάθε λόγο να το συνταγογραφήσει προκειμένου να βοηθήσει το σύστημα και τον ασφαλιστικό φορέα των 9,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων».

 

 

eefam.gr

Share

Be the first to comment on "Μ. Σαλμάς: Επανεξετάζονται 300 φάρμακα"

Leave a comment

error: