Η ρύπανση… γεννά λιποβαρή βρέφη

lipovari vrefoi

lipovari vrefoiΠώς μπορούν να προστατευθούν τα έμβρυα σύμφωνα με μελέτη, στην οποία συμμετείχε το Πανεπιστήμιο Κρήτης

 

Σημαντικό ποσοστό των γεννήσεων βρεφών με πολύ χαμηλό σωματικό βάρος και αναπνευστικά προβλήματα στην υπόλοιπη ζωή τους θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν μειωνόταν η ατμοσφαιρική ρύπανση, σύμφωνα με μια νέα πολυεθνική μελέτη στην οποία συμμετείχε το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

 

Εντούτοις, παρά την ατμοσφαιρική ρύπανση, μπορούμε να λάβουμε μέτρα προστασίας για τα έμβρυα χωρίς να αλλάξουμε πόλη.

 

Τα ευρήματά της που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «The Lancet Respiratory Medicine» υποδηλώνουν ότι κάθε μείωση της συγκέντρωσης των μικροσκοπικών αιωρούμενων σωματιδίων (διαμέτρου 2,5 μικρομέτρων ή μικρότερης) κατά 10 μg/m3, θα μείωνε κατά 22% τον αριθμό των γεννήσεων βρεφών με χαμηλό σωματικό βάρος (λιποβαρών).

 

Μάλιστα, όπως επισημαίνουν η δρ Μαρί Πέντερσεν και οι συνεργάτες της από το Κέντρο Ερευνας Περιβαλλοντικής Επιδημιολογίας στη Βαρκελώνη, «η γέννηση ενός μωρού με χαμηλό σωματικό βάρος σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιμότητας και με χρόνια προβλήματα υγείας αργότερα.

 

»Τα πιο συνήθη συμπτώματα είναι ο συριγμός και το άσθμα κατά την παιδική ηλικία, καθώς και η μειωμένη πνευμονική λειτουργία στην ενήλικη ζωή».

 

Τα μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια με διάμετρο 2,5 μικρόμετρα ή χαμηλότερη (σε συντομογραφία ΡΜ 2,5) καταλήγουν στον ατμοσφαιρικό αέρα από διάφορες πηγές, όπως οι ρύποι των οχημάτων, και έχουν συσχετισθεί με τα νοσήματα της καρδιάς και των πνευμόνων, τον καρκίνο και τον πρόωρο θάνατο.

 

Όπως σπεύδουν να διευκρινίσουν οι έλληνες επιστήμονες, «τα καύσιμα για τα τζάκια και η αιθαλομίχλη που δημιουργούν συνεισφέρουν και αυξάνουν τις πιθανότητες να γεννηθούν λιποβαρή βρέφη».

 

Μάλιστα, «σε συνδυασμό με την αυξημένη κυκλοφορία αυτοκινήτων και το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους, δημιουργούν το ιδανικό περιβάλλον για τη γέννηση ενός απογόνου με σημαντικά προβλήματα υγείας», σημειώνει ο καθηγητής και πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Ευριπίδης Στεφάνου.

 

Και μιλώντας στα «ΝΕΑ», διευκρινίζει: «Είναι πολύ σημαντικό να μειώνουμε τους ρύπους μέσα στο σπίτι, ειδικά εάν ζούμε σε μεγάλη πόλη. Κι αυτό διότι ο καπνός του τσιγάρου μέσα σε ένα δωμάτιο είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικός παράγοντας και αθροίζεται με την ατμοσφαιρική ρύπανση, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την υγεία του απογόνου».

 

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν τη μελέτη τους, την οποία περιγράφουν ως μία από τις μεγαλύτερες του είδους, συλλέγοντας από 12 ευρωπαϊκές χώρες στοιχεία από περισσότερες από 74.000 γεννήσεις την περίοδο 1994-2011.

 

Οπως διαπίστωσαν, κάθε αύξηση της συγκέντρωσης των ΡΜ2,5 κατά 5 μg/m3 αυξάνει κατά 18% τον κίνδυνο να γεννηθούν λιποβαρή βρέφη.

 

Σχολιάζοντας τα ευρήματα αυτά ο δρ Πάτρικ Ο’Μπράιεν, εκπρόσωπος του βρετανικού Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων – Γυναικολόγων (RCOG), δήλωσε ότι παρέχουν νέες ενδείξεις για τις δυνητικές συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία.

Ωσπου να μειωθεί όμως – αυτό προϋποθέτει πρωτοβουλίες σε εθνικό κυβερνητικό επίπεδο –, καλό είναι οι έγκυοι να έχουν στον νου τους παράγοντες που οι ίδιες μπορούν να ελέγξουν, όπως να μην καπνίζουν, να προσέχουν την αρτηριακή πίεσή τους και να αποφεύγουν το αλκοόλ.

 

«Ολοι αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν στην απόκτηση βρέφους με χαμηλό σωματικό βάρος γέννησης – και ίσως περισσότερο απ’ ό,τι η ρύπανση», τόνισε.

 

Ευρωπαϊκό καμπανάκι

 

Η ατμοσφαιρική ρύπανση εξακολουθεί να σαρώνει την Ευρώπη και να βλάπτει την υγεία των πολιτών και το περιβάλλον, σύμφωνα με νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής Περιβάλλοντος (EEA).

 

Δύο από τις «σημαντικότερες απειλές» είναι τα μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια και το όζον, ενώ αντιθέτως έχουν μειωθεί σημαντικά οι εκπομπές άλλων ρύπων όπως του διοξειδίου του θείου, του μολύβδου και του μονοξειδίου του άνθρακα.

 

Η έκθεση, που τιτλοφορείται «Air Quality in Europe 2013», αποκαλύπτει ότι ποσοστό έως 96% του αστικού πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) εκτίθεται σε συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων πάνω από τα συνιστώμενα όρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Και το 98% εκτίθεται σε συγκεντρώσεις όζοντος υψηλότερες από τα όρια που έχει θέσει ο ΠΟΥ.

 

Ο εκτελεστικός διευθυντής της ΕΕΑ Χανς Μπρούινιντς δήλωσε ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν κάνει σημαντική πρόοδο τις τελευταίες δεκαετίες για να μειώσουν τα εμφανή σημάδια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, με τις πόλεις να μην καλύπτονται πλέον συχνά από τα μαύρα σύννεφα των ρύπων.

 

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η ρύπανση δεν έχει εξαλειφθεί, αλλά αντιθέτως παραμένει υπαρκτή, προκαλώντας βλάβες στην υγεία και στα οικοσυστήματα.

 

Tanea.gr

 

 

 

Share

Be the first to comment on "Η ρύπανση… γεννά λιποβαρή βρέφη"

Leave a comment

error: