Ετοιμο σε λίγα χρόνια το εμβόλιο για την ηπατίτιδα C

emvolio_ipatitida_C

Ο επιστήμονας που ανακάλυψε τον ιό της ηπατίτιδας C το 1989, ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει ένα εμβόλιο εναντίον του, το οποίο θα είναι έτοιμο σε μια πενταετία.

Ο δρ Michael Houghton, καθηγητής Ιολογίας στο Τμήμα Ιατρικής Μικροβιολογίας & Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα, στον Καναδά, ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο έχει αναπτυχθεί από ένα στέλεχος του ιού, αλλά είναι αποτελεσματικό εναντίον όλων των γνωστών στελεχών του.

Αν και θα μπορούσε να βοηθήσει έως ένα βαθμό ανθρώπους που ήδη είναι μολυσμένοι με τον ιό, θα προορίζεται κυρίως για προστασία από τον ιό.

Ο δρ Houghton άρχισε την έρευνα για το εμβόλιο πριν από μία δεκαετία.

Η ηπατίτιδα C έχει προκαλέσει μία «σιωπηλή» επιδημία στη Δύση. Στοιχεία που έδωσαν προ ημερών στη δημοσιότητα τα Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) στην Ατλάντα, αποκάλυψαν πως το 2007 πέθαναν στις ΗΠΑ περισσότεροι άνθρωποι από ηπατίτιδα C απ’ ό,τι από AIDS.

«Ένας στους 33 μεσήλικες ζει μολυσμένος με τον ιό της ηπατίτιδας C», δήλωσε ο δρ John Ward από τα CDC.

Η πορεία της μόλυνσης από τον ιό είναι απρόβλεπτη, καθώς άλλοι ασθενείς ζουν με αυτόν παρουσιάζοντας μόνον ήπια συμπτώματα, ενώ άλλοι εκδηλώνουν σοβαρή ηπατοπάθεια ακόμα κι αν κάνουν θεραπεία.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εμβόλιο που να προστατεύει από τη μόλυνση με τον ιό.

Ο δρ Houghton και ο συνάδελφός του δρ John Law ανακάλυψαν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα στέλεχος του ιού για να δημιουργηθούν αντισώματα εναντίον όλων των σημαντικών στελεχών του.

«Αυτό σημαίνει πως ένα εμβόλιο που θα παραχθεί για ένα στέλεχος, μπορεί να εξουδετερώσει όλους τους ιούς που έως σήμερα κυκλοφορούν», είπε ο δρ Houghtonσε ομιλία του στην Καναδική Σύνοδο Διακεκριμένων Ερευνητών (CERC), στην οποία οι καλύτεροι ερευνητές του κόσμου παρουσίασαν το έργο τους.

Εκατομμύρια φορείς

Η ηπατίτιδα C είναι εξαιρετικά συχνή, καθώς υπολογίζεται ότι προσβάλλει το σχεδόν 3% του παγκόσμιου πληθυσμού – ή 130 έως 170 εκατομμύρια ανθρώπους.

Κάθε χρόνο μολύνονται με αυτήν 3 έως 4 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ περισσότεροι από 350.000 πεθαίνουν εξαιτίας της.

Οι άντρες φορείς έχουν 10% έως 15% πιθανότητες να εκδηλώσουν κίρρωση του ήπατος σε μία 20ετία έπειτα από την μόλυνσή τους, ενώ οι αντίστοιχες πιθανότητες στις γυναίκες είναι 1% έως 5% (παραμένουν άγνωστα τα αίτια της διαφοράς μεταξύ των δύο φύλων).

Συνολικά, το 20% έως 30% των φορέων αναπτύσσουν κάποια μορφή ηπατικής νόσου εξαιτίας του ιού.

Οι ηπατίτιδες

Ο όρος «ηπατίτιδα» ουσιαστικά σημαίνει φλεγμονή του ήπατος. Συνήθως προκαλείται από ιό, αν και μπορεί να προκληθεί και από άλλα αίτια, με συνηθέστερο την κατάχρηση αλκοόλ.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ήπατος SheilaSherlock του δημόσιου Νοσηλευτικού Ομίλου Royal Free Hampstead της Βρετανίας, οι πιο συχνές μορφές ιογενούς ηπατίτιδας είναι η A, Bκαι η C.

* Η ηπατίτιδα Α μεταδίδεται με την κατανάλωση μολυμένης τροφής ή νερού. Είναι πιο συχνή σε χώρες με κακές προδιαγραφές υγιεινής. Υπάρχει εμβόλιο γι’ αυτήν.

* Η ηπατίτιδα Β μεταδίδεται κυρίως με το μολυσμένο αίμα. Στις αναπτυσσόμενες χώρες μεταδίδεται κυρίως από τη μητέρα στο μωρό, ενώ στη Δύση κυρίως με την σεξουαλική επαφή και την κοινή χρήση συριγγών. Είναι 100 φορές πιο μεταδοτική από την HIV/AIDS λοίμωξη. Υπάρχει πλέον εμβόλιο εναντίον της το οποίο σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, γίνεται στα παιδιά.

* Η ηπατίτιδα C επίσης μεταδίδεται με το αίμα. Μπορεί να μεταδοθεί με την σεξουαλική επαφή, αλλά πιο συχνά μεταδίδεται με την κοινή χρήση συριγγών. Δεν υπάρχει εμβόλιο εναντίον της.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν παρουσιάζουν μόνιμες ηπατικές βλάβες εξαιτίας της ηπατίτιδας Α, αλλά οι ηπατίτιδες Β και C μπορεί να προκαλέσουν μακροπρόθεσμα ηπατοπάθεια, οδηγώντας στην κίρρωση ή ακόμα και στον καρκίνο του ήπατος.

Σε πολλές περιπτώσεις οι ασθενείς εκδηλώνουν συμπτώματα όταν πλέον η βλάβη στο ήπαρ τους είναι προχωρημένη.

Πηγή : ygeia.tanea.gr

Share

Be the first to comment on "Ετοιμο σε λίγα χρόνια το εμβόλιο για την ηπατίτιδα C"

Leave a comment

error: