Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος

iatreia_kapnismatos

Στην Ελλάδα λειτουργούν 51 Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος, τα οποία είναι ενταγμένα στα περισσότερα

Στα 12 χρόνια λειτουργίας τους, τα Ιατρεία έχουν προσφέρει υπηρεσίες σε περισσότερους από 18.000 καπνιστές. Τα αποτελέσματα κρίνονται ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, κατατάσσοντας, μάλιστα, την Ελλάδα στην πρώτη ευρωπαϊκή θέση σε σχέση με τη διακοπή καπνίσματος στους συμμετέχοντες σε ανάλογο πρόγραμμα. Η εμπειρία από τη λειτουργία των Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος είναι εντυπωσιακή, καθώς πάνω από το 60% των καπνιστών επιτυγχάνουν τη διακοπή, έπειτα από ένα πρόγραμμα βοήθειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το αντίστοιχο ποσοστό διακοπής χωρίς την ιατρική βοήθεια είναι μόλις 3-5%. Η επιτυχία εξαρτάται από τη λήψη θεραπευτικής αγωγής και την παρακολούθηση του προγράμματος.

Η ΕΠΕ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας και την ενημέρωση του ευρύτερου κοινού. Στηρίζει τη λειτουργία των Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος επιζητεί όμως την αρωγή της πολιτείας για να αυξηθεί ο αριθμός αυτών, προκειμένου να λειτουργεί τουλάχιστον ένα ιατρείο σε κάθε νομό της χώρας , όπως επίσης για να λυθεί το πρόβλημα της ασφαλιστικής κάλυψης των θεραπειών απεξάρτησης από τη νικοτίνη όπου αυτές απαιτούνται.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το κάπνισμα αποτελεί την κύρια προλαμβανόμενη αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας στον ανεπτυγμένο κόσμο. Οι παρεμβάσεις για τη διακοπή του, συγκαταλέγονται μεταξύ των πλέον αποτελεσματικών σε σχέση με τις υπόλοιπες διαθέσιμες παρεμβάσεις πρόληψης νοσημάτων. Πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ Ελλήνων καπνιστών, έδειξε ότι η κύρια αιτία που οδηγεί έναν καπνιστή στην απόφαση να διακόψει την επικίνδυνη αυτή συνήθεια, είναι ο φόβος για την υγεία του (86%). Με αυτό το δεδομένο, είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο ρόλος των επαγγελματιών Υγείας στη διακοπή του καπνίσματος.

Την εποχή της κρίσης, ένας ακόμη σημαντικός λόγος για τον οποίο επιδιώκουν τη διακοπή του καπνίσματος είναι και το οικονομικό. Η εξοικονόμηση χρημάτων αναφέρεται πλέον πολύ συχνότερα ως κίνητρο του Έλληνα καπνιστή που κινητοποιείται να κόψει το τσιγάρο και για λόγους οικονομίας. Αν σκεφθεί κανείς το μηνιαίο κόστος των τσιγάρων, που μπορεί να κυμαίνεται από 150 έως 300 ευρώ το μήνα (ένα έως δύο πακέτα), δηλαδή 3.600 ευρώ το χρόνο και μερικές φορές ακόμη περισσότερο (ανάλογα με πόσα τσιγάρα καπνίζει), το κόστος των θεραπευτικών παρεμβάσεων είναι στην ουσία πολύ μικρότερο και φυσικά με ένα σημαντικό επιπλέον μόνιμο κέρδος υγείας και ποιότητας ζωής.

Τα Ειδικά Ιατρεία λειτουργούν με προγραμματισμένα ραντεβού. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε στο 1142 και για ραντεβού σε νοσοκομεία στο 1535.

Πηγή : iatrikostypos.com

Share

Be the first to comment on "Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος"

Leave a comment