Αντιβιοτικά

Ό, τι χειρότερο για τις ιώσεις  

 

Τα αντιβιοτικά ΔΕ θεραπεύουν ούτε βοηθούν στην πρόληψη των ιώσεων. Συχνά επίσης, ακούγεται ότι τα αντιβιοτικά χορηγούνται, ώστε μια ιογενής λοίμωξη να μην εξελιχθεί σε μικροβιακή- επίσης λάθος: τα αντιβιοτικά ΔΕΝ προλαμβάνουν μια μικροβιακή λοίμωξη.

 

“Βήχας-πονόλαιμος-συνάχι, ιός είναι και θα περάσει”

 

Τ’ αντιβιοτικά ενδείκνυνται αποκλειστικά για τη θεραπεία λοιμώξεων που προκαλούνται από μικρόβια και όχι από ιούς. Ο γιατρός συμπεραίνει τη μικροβιακή φύση μιας λοίμωξης κυρίως από την κλινική εικόνα. Κάποιες φορές όμως χρειάζεται να καταφύγει και σε εργαστηριακές εξετάσεις.

Υπάρχουν περισσότερα από 250 είδη ιών που προκαλούν τα ίδια συμπτώματα, δηλαδή: καταρροή, βήχα, συνάχι, πονόλαιμο, δακρύρροια και χαμηλό πυρετό (κάτω από 38 βαθμούς).  Oι περισσότερες όμως από τις λοιμώξεις που μας συμβαίνουν, θεραπεύονται από μόνες τους μέσα σε διάστημα μικρότερο ή μεγαλύτερο των τριών ημερών. Σε τέτοιες περιπτώσεις, το κεντρικό σύνθημα είναι “βήχας- πονόλαιμος-συνάχι, ιός είναι θα περάσει”.

Προσοχή!

Ο πυρετός, ο οποίος γίνεται υψηλός κατά τη διαδρομή μιας ίωσης, χαρακτηρίζει τις μικροβιακές λοιμώξεις και τότε αν ασθενείτε πρέπει να απευθυνθείτε σε γιατρό.
 

Συνέπειες της αλόγιστης χρήσης τους

 

Με τη λήψη αντιβιοτικών για λοιμώξεις που οφείλονται σε ιούς, δίνουμε την ευκαιρία σε μικρόβια που φιλοξενούνται στο σώμα μας και αποτελούν τις λεγόμενες φυσιολογικές χλωρίδες μας, να αναπτύξουν κώδικες αντοχής στα χορηγούμενα αντιβιοτικά. Δυστυχώς, αυτές τις πληροφορίες μπορούν να τις μεταβιβάσουν εύκολα σε παθογόνα μικρόβια που πιθανόν να μας προσβάλουν στο μέλλον. Έτσι, το αντιβιοτικό μας (και όλα τα συγγενή του) θα είναι ανενεργό όταν το χρειαστούμε.

 

Πώς να προφυλαχθούμε ;

 

Η μόνη λύση είναι η αποφυγή της άσκοπης κατανάλωσης αντιβιοτικών, που βοηθά στον περιορισμό της αντοχής των μικροβίων- ακόμη και όταν αυτή έχει εγκατασταθεί. Γιατί τα ανθεκτικά βακτήρια καταναλίσκουν πολλή ενέργεια και “κουράζονται” να επιβιώσουν. Όταν μάλιστα σταματήσει η πίεση του αντιβιοτικού, απενεργοποιούν τους μηχανισμούς αντοχής και γίνονται ξανά ευαίσθητα.
Προσοχή!

-Ειδικά για τον πονόλαιμο, οι ειδικοί της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας – Μελέτης & Εκπαίδευσης στις Λοιμώξεις (ΕΕΕΜΕΛ), επισημαίνουν ότι «από τη στιγμή που ο βήχας και ο πονόλαιμος δεν οφείλονται σε κάποια μικροβιακή λοίμωξη, θα κάνουν το κύκλο τους και θα υποχωρήσουν, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγετε σε φάρμακα».

-Για την ανακούφιση των συμπτωμάτων αρκεί μια απλή αντισηψία της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας με κάποια από τα γνωστά υπογλώσσια δισκία που περιέχουν  αντιμικροβιακά / αντισηπτικά  συστατικά, τα οποία καταπολεμούν ένα ευρύ φάσμα ιών ( όπως τον ιό της γρίπης Α, τον RSV, τον SARS-CoV5) και βακτηρίων  και δεν  περιέχουν αντιβιοτικό .

 

Τα παιδιά χρειάζονται περισσότερα αντιβιοτικά από τους ενήλικες;

 

Η συντριπτική πλειονότητα των λοιμώξεων της παιδικής ηλικίας είναι ιογενείς και, όπως και στους ενήλικες, δε χρειάζονται αντιβιοτικά. Ωστόσο, καταλήγουν να παίρνουν πολύ περισσότερα αντιβιοτικά από ότι χρειάζονται. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας φάνηκε ότι 40% των γονέων διατηρούν στο σπίτι τους εφεδρεία με αντιβιοτικά που τα χρησιμοποιούν σε περίπτωση λοίμωξης των  παιδιών τους χωρίς ιατρική συμβουλή.

Προσοχή!

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρέπει να λαμβάνουμε το αντιβιοτικό μόνο μετά από σύσταση γιατρού

 

Τι να έχουν υπόψη τους οι γονείς;

Συχνά τα παιδιά, επειδή δεν μπορούν να εκφράσουν τα ενοχλήματά τους, απαιτείται εξέταση από τον παιδίατρο για να πιστοποιήσει ότι δεν πάσχουν από μικροβιακή λοίμωξη. Σημαντική διαγνωστική βοήθεια παρέχει η χρήση εύχρηστων διαγνωστικών test που μπορούν να γίνουν και στο ιατρείο του, όπως το strep-test. Στο παιδί που προσέρχεται με συμπτώματα όπως πονόλαιμος, πυρετός και διόγκωση τραχηλικών λεμφαδένων, λαμβάνεται δείγμα φαρυγγικού επιχρίσματος (ανώδυνα από το στόμα με σφουγγαράκι) και ανιχνεύεται μέσα σε λίγα λεπτά με μεγάλη αξιοπιστία η ύπαρξη ή όχι στρεπτόκοκκου.

Τότε μόνο θεωρείται απαραίτητη η χορήγηση αντιβιοτικού, ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις αμυγδαλίτιδας που προκαλούνται από ιούς, η συνταγογράφησή του είναι περιττή.

Να θυμάστε ότι:

1. Το κοινό κρυολόγημα και γενικά οι ιώσεις δεν χρειάζονται αντιβιοτικά.

2. Τα αντιβιοτικά μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στον οργανισμό μας.

3. Η κακή και άσκοπη χρήση των αντιβιοτικών μακροπρόθεσμα θα δημιουργήσει μικρόβια που δεν θα σκοτώνονται από τα αντιβιοτικά που έχουμε στην διάθεση μας. Άρα είναι καθήκον όλων μας να προστατέψουμε τα όπλα που έχουμε σήμερα στη διάθεση μας για να αντιμετωπίζουμε τις μολύνσεις.

4. Οι απλές λοιμώξεις, στην πλειοψηφία τους, αυτοθεραπεύονται. Για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, χρησιμοποιείτε προϊόντα που δεν περιέχουν αντιβιοτικό.

 

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "Αντιβιοτικά"

Leave a comment