Τα φύκια μπορεί να θεραπεύουν την ακμή

akmi

akmiΤα θαλάσσια φύκια μπορεί να καταπολεμούν την ακμή, αναφέρουν επιστήμονες από τη Σκωτία, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι τα φυτά περιέχουν λιπαρά οξέα με θεραπευτικές ιδιότητες.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές από το Ινστιτούτο Υδατοκαλλιέργειας του Πανεπιστημίου του Στέρλινγκ διαπίστωσαν ότι τα οξέα αυτά εμποδίζουν την ανάπτυξη του προπιονοβακτηριδίου της ακμής – του βακτηρίου που προκαλεί αυτή τη συχνή δερματοπάθεια.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Marine Drugs», τα οξέα των φυκιών εμπόδισαν την ανάπτυξη του προπιονοβακτηριδίου εξίσου αποτελεσματικά με τις θεραπείες για την ακμή που περιέχουν συστατικά όπως το βενζοϋλυπεροξείδιο και το σαλικυλικό οξύ.

«Πολλά λιπαρά οξέα καταστέλλουν ή σκοτώνουν βακτήρια», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Άντριου Ντεσμπουά, λέκτορας Θαλάσσιας Βιοτεχνολογίας στο Στέρλινγκ. «Η μελέτη μας έδειξε ότι τα λιπαρά οξέα της φύκης εμποδίζουν την ανάπτυξη του προπιονοβακτηριδίου της ακμής».

Ο δρ Ντεσμπουά πρόσθεσε ότι λιπαρά οξέα υπάρχουν εκ φύσεως στο δέρμα για να το προστατεύουν από τα ανεπιθύμητα βακτήρια. Συνεπώς «η επάλειψη πρόσθετων ποσοτήτων στο δέρμα μπορεί να ενισχύει τις υπάρχουσες άμυνες», είπε.

Σύμφωνα με τη μελέτη, την ακμή καταπολεμούν έξι διαφορετικά λιπαρά οξέα των φυκιών, συμπεριλαμβανομένων των ωμέγα-3 και των ωμέγα-6 που περιέχουν.

Τα οξέα αυτά παράγονται από τα θαλάσσια φύκια και συσσωρεύονται στα «παχιά» (λιπαρά) ψάρια όπως ο σολομός και το σκουμπρί μέσω της τροφικής αλυσίδας.

«Υπό φυσιολογικές συνθήκες ο οργανισμός προσλαμβάνει τα ωφέλιμα λιπαρά οξέα μέσω της κατανάλωσης λιπαρών ψαριών ή φύκης», συνέχισε ο δρ Ντεσμπουά.

«Ωστόσο, προσπαθούμε τώρα να δημιουργήσουμε μία λοσιόν που θα περιέχει τα ωφέλιμα λιπαρά οξέα και θα αλείφεται στο δέρμα για να θεραπεύσει την ακμή».

 

Tanea.gr

 

 

Share

Be the first to comment on "Τα φύκια μπορεί να θεραπεύουν την ακμή"

Leave a comment