Συνεργασία με ένα «Δίκτυο Αριστείας» Προσανατολισμένη σε Πρωτοποριακές Θεραπευτικές Μεθόδους για Νευροεκφυλιστικές Ασθένειες.

Teva

TevaΗ φαρμακευτική εταιρεία Teva Pharmaceutical Industries Ltd. (Χρηματιστήριο Νέας Υόρκης: TEVA) ανακοίνωσε πρόσφατα την έναρξη μιας νέας, μοναδικής ερευνητικής συνεργασίας στον τομέα των Νευροεπιστημών, με επίκεντρο την ανάπτυξη καινοτόμων θεραπευτικών μεθόδων για την αντιμετώπιση μερικών από τις πιο δύσκολες ασθένειες που αντιμετωπίζει σήμερα η κοινωνία.

Η αύξηση του πληθυσμού σε συνδυασμό με την άνοδο του προσδόκιμου επιβίωσης, ευνοούν την  εξάπλωση ασθενειών του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα τη δραματική επιβάρυνση για την κοινωνία. Το Ισραήλ αποτελεί παγκοσμίως την ηγέτιδα χώρα στην έρευνα των νευροεπιστημών, καταλαμβάνοντας την 5η θέση στην παγκόσμια κατάταξη σε κατά κεφαλήν δημοσιεύσεις  σε αυτό τον τομέα.  Η πρωτοβουλία αυτή, του Εθνικού Δικτύου Αριστείας στις Νευροεπιστήμες (National Network of Excellence) έχει στόχο την αξιοποίηση αυτής της εξειδίκευσης από μία ομάδα αποτελούμενη από τα 10  κορυφαία Πανεπιστήμια και Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία του Ισραήλ.

Λειτουργώντας ως ανοιχτό δίκτυο, το «Δίκτυο Αριστείας» NNE προσανατολίζεται στην ανακάλυψη και ανάπτυξη νέων θεραπευτικών μεθόδων για την καταπολέμηση των καταστροφικών επιπτώσεων των νευρολογικών, νευροεκφυλιστικών και ψυχιατρικών ασθενειών.  Φέρνει κοντά τους ερευνητές και προσφέρει ένα περιβάλλον εργασίας που συνδέεται με τη βιομηχανία, στο οποίο οι ειδικοί ανάπτυξης φαρμάκων της Teva θα έχουν τη δυνατότητα ανταλλαγής γνώσεων και συνεργασίας με ακαδημαϊκούς ερευνητές, με σκοπό την εξέλιξη βασικών επιστημονικών γνώσεων σε θεραπευτικές επιλογές.

Ερευνητικά προγράμματα που υποστηρίζει το «Δίκτυο Αριστείας» NNE παρέχουν ήδη ορισμένα σημαντικά αποτελέσματα που αφορούν στην πρόοδο βασικών μορφών θεραπείας.  Μερικά από αυτά τα προγράμματα έχουν ήδη αναδείξει θεραπευτικές μεθόδους, οι οποίες ενδέχεται να αλλάξουν την πορεία και την εξέλιξη ασθενειών.

Για τη νόσο Αλτσχάϊμερ, όπου η απώλεια της μνήμης και της νοητικής ικανότητας επιφέρουν άκρως καταστροφικά αποτελέσματα, διερευνώνται μέθοδοι για την ενίσχυση της μνήμης.  Επιπλέον, η Πολλαπλή Σκλήρυνση και η νόσος του Χάντιγκτον είναι δύο πεδία στα οποία ερευνώνται νέες μέθοδοι για τον τερματισμό ή την αναστολή της εξέλιξης της νόσου.

«Θέλω να νικήσω την Πολλαπλή Σκλήρυνση και να δώσω στους ασθενείς μου τη ζωή τους πίσω» δήλωσε ο Καθηγητής Anat Achiron, Διευθυντής του Κέντρου Πολλαπλής Σκλήρυνσης του Ιατρικού Κέντρου Sheba. «Η πρωτοβουλία του NNE μας έχει επιτρέψει να σημειώσουμε σημαντικά βήματα προόδου σε μία χημική ένωση, η οποία δίνει ήδη αρκετά ευοίωνα πρώιμα αποτελέσματα για την πιθανότητα εφαρμογής μιας νέας μορφής θεραπείας στην Πολλαπλή Σκλήρυνση, γεγονός που σημαίνει ότι είμαστε σε θέση να ελπίζουμε, πως κάποτε ίσως κλείσουμε το κατά τα άλλα υπέροχο θεραπευτικό μας κέντρο για την Πολλαπλή Σκλήρυνση».

«Βασικός σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι η στήριξη της ακαδημαϊκής έρευνας. Τα περισσότερα από αυτά τα προγράμματα βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και απαιτείται ακόμα αρκετή ανάπτυξη.  Δημιουργήσαμε ένα πολλά υποσχόμενο ίδρυμα, το οποίο είμαι σίγουρος ότι θα ανταπεξέλθει στις προσδοκίες μας, συμβάλλοντας τα μέγιστα στον τρόπο που προσεγγίζουμε τις θεραπείες» δήλωσε ο Δρ. Michael Hayden, Πρόεδρος του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης και Επιστημονικός Διευθυντής  της Teva.

«Υπάρχει ένα νέο πνεύμα συνεργασίας, το οποίο ελπίζω ότι θα οδηγήσει τελικά σε βελτιώσεις για τους ασθενείς», δήλωσε ο Καθηγητής Daniel Offen, Διευθυντής του Νευροεπιστημονικού Εργαστηρίου του Ιατρικού Ερευνητικού Κέντρου Felsenstein του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ.  «Το NNE στηρίζει την έρευνά μας σε ένα μόριο που έχουμε σχεδιάσει. Αυτό το μόριο έχει τη δυνατότητα σύνδεσης με το γονίδιο της νόσου Χάντιγκτον, επιβραδύνοντας ενδεχομένως την εξέλιξη της νόσου – αυτό θα αποτελούσε τεράστιο βήμα προόδου σε αυτή την ασθένεια, που σήμερα θεωρείται ανίατη».

«Το NNE είναι μια συναρπαστική συνεργασία που δημιουργεί συνέργεια μεταξύ της βασικής επιστήμης, η οποία ξεκινά στα πανεπιστήμια και τα νοσοκομεία, με τη γνώση και τους πόρους της βιομηχανίας», δήλωσε ο Edi Barkai, Καθηγητής Νευροβιολογίας Νόησης και Μνήμης του Πανεπιστημίου της Χάιφα.  «Στην περίπτωσή μας, περιλαμβάνεται μία πολύ ελπιδοφόρα εργασία για την «αφύπνιση» και την ενίσχυση των αντιδράσεων των νευρώνων, γεγονός που πιστεύουμε, ότι μπορεί να επαναφέρει την ικανότητα εκμάθησης και διατήρησης της μνήμης, του εγκεφάλου».

Το Εθνικό Δίκτυο Αριστείας στη Νευροεπιστήμη, περιλαμβάνει τα ακόλουθα ιδρύματα:

το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο, το ίδρυμα Weizmann, το Technion, το Πανεπιστήμιο Ben Gurion, το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, το Ιατρικό Κέντρο Sourasky, το Ιατρικό Κέντρο Sheba, το Ιατρικό Κέντρο Rabin, το Πανεπιστήμιο Bar Ilan και το Πανεπιστήμιο της Χάιφα.

Share

Be the first to comment on "Συνεργασία με ένα «Δίκτυο Αριστείας» Προσανατολισμένη σε Πρωτοποριακές Θεραπευτικές Μεθόδους για Νευροεκφυλιστικές Ασθένειες."

Leave a comment

error: