Σεξ, βότανα και μπαχαρικά

«Πες μου τι τρως, να σου πω πώς αγαπάς…, αλλά πες μου και πώς αγαπάς και θα καταλάβω τι τρως»! Οι ψυχολόγοι ζήτησαν τη βοήθεια των σεφ προκειμένου ν’ ανακαλύψουν ποια γεύση έχει αλλά και σε ποιες γεύσεις κρύβεται ο … έρωτας.

 

ΕΡΩΤΑΣ ΚΑΙ …ΞΕΡΟ ΨΩΜΙ

«Πες μου τι τρως, να σου πω πώς αγαπάς…, αλλά πες μου και πώς αγαπάς και θα καταλάβω τι τρως», λένε οι ψυχολόγοι. Και αυτό είναι σωστό, καθώς η σεξουαλικότητα και η διατροφή επηρεάζουν πάντα η μία την άλλη, αφού η γεύση είναι κι αυτή μια αίσθηση που μοιραζόμαστε, όπως ακριβώς και ο έρωτας. Γι’ αυτό, άλλωστε, οι ερωτευμένοι δεν είναι και οι μόνοι που παύουν να ενδιαφέρονται για το φαγητό και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι ο έρωτάς τους;

Οι εραστές ούτε πεινάνε ούτε νυστάζουν

Απλώς «τρέφονται» με τις ενδορφίνες, που ο έρωτας… εκκρίνει ακατάπαυστα, προκαλώντας τους ευφορία. Όμως, το πάθος έχει συνήθως περιορισμένη διάρκεια και γρήγορα έρχονται η ρουτίνα και τα προβλήματα. Και μαζί και ο κλονισμός της σεξουαλικότητας, καθώς οι επαφές γίνονται ολοένα και λιγότερες. Και τότε συχνά, όταν δεν υπάρχει πια «σοκ» στο κρεβάτι, απομένει η…σοκολάτα και τα …αφροδισιακά. Ουσίες δηλαδή που τονώνουν τη σεξουαλική επιθυμία και συνεργούν τόσο στην ένταση όσο και στη διάρκεια του παροξυσμού. Που συχνά βγαίνουν από μύθους, παραδόσεις και επιστημονικά εργαστήρια, για να προκαλέσουν τις αισθήσεις και να μας οδηγήσουν σε εμπειρίες μοναδικές.

ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ…ΕΠΙΘΥΜΙΑΣ…

…ή  αλλιώς «Δώρα της Αφροδίτης», θεωρούνται όλα εκείνα που με το άρωμά τους έχουν τη δύναμη να ξυπνούν τα πάθη!

Ο Ορέστης Δαβίας, στο βιβλίο του «Αφροδισιακά: βότανα, ουσίες και συνταγές του μάγου Έρωτα», εκδόσεις «Τροχαλία», αναφέρει πως «το άρωμα, η γεύση, καθώς και οι αντιδράσεις που προκαλούν στον άνθρωπο τα μπαχαρικά, οφείλονται κυρίως στα αιθέρια έλαια που περιέχουν» και προτείνει να τα χρησιμοποιούμε άφοβα –σε λογικές, βέβαια, ποσότητες- αφού « εκτός από το φαγητό αρταίνουν και τον έρωτα, ανοίγουν την όρεξη και μαζί ξυπνούν την επιθυμία».

Αναλυτικότερα:

Πιπέρι: Στη μαύρη, άσπρη ή πράσινη εκδοχή του, είναι ένα βραδυφλεγές καύσιμο του έρωτα, που μόνο ωφέλεια προκαλεί όταν αποφεύγονται οι ακρότητες. Με τακτική χρήση καλύπτει όχι μόνο κάποιο σφάλμα της μαγείρισσας, αλλά ανορθώνει και τη ναρκωμένη επιθυμία.

Γλυκάνισος: Το ανισέλαιο που περιέχουν οι σπόροι του έχει τονωτική και διεγερτική επίδραση.  Αφροδισιακό ποτό: μουλιάστε για 10 ημέρες μισή κούπα ξηρούς σπόρους σ’ ένα μπουκάλι μπράντι.

Κάρδαμο: Με πιπεράτη γεύση χρησιμοποιείται ως άρωμα, ενώ τα φύλλα του τρώγονται ωμά σε σαλάτα. Εκτός απ’ το να «καρδαμώνει», όπως λέει ο λαός, έχει και την ικανότητα να διεγείρει.

Κάππαρη: Την προστάτευε η Αστάρτη, η θεά του έρωτα για τους Φοίνικες. Όσο για τους Εβραίους, αυτοί πριν από χιλιάδες χρόνια μάζευαν, όπως κι εμείς σήμερα, τα μπουμπούκια της, τα διατηρούσαν σε ξίδι και τα έτρωγαν ως ορεκτικό, αλλά και για να προκαλούν τον πόθο.

ΕΡΩΤΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ

Αφέψημα τσουκνίδας: Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα διεγερτικό αφέψημα που προκαλεί επιθυμίες. Πώς θα το φτιάξετε: Βράζετε για δέκα λεπτά 30 γρ. ξερά φύλλα τσουκνίδας σε μισό λίτρο νερό, και πίνετε απ’ αυτό δυο κουταλιές της σούπας, δυο με τρεις φορές την ημέρα, για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Έγχυμα δυόσμου: Στην αρχαία Ελλάδα συνήθιζαν να φτιάχνουν δυνατό έγχυμα από δυόσμο, πιστεύοντας ότι δυναμώνει τον πόθο ανδρών και γυναικών. Πώς θα το φτιάξετε: βράστε μισό λίτρο νερό, κατεβάστε το από τη φωτιά για ένα λεπτό, μετά ρίξτε 30 γρ. ξερά φύλλα δυόσμου και αφήστε τα να μουλιάσουν για δέκα λεπτά, αφού σκεπάσετε το σκεύος με το καπάκι του. Από το έγχυμα αυτό μπορείτε να πίνετε μέχρι και δυο φορές την ημέρα από ένα κρασοπότηρο, όχι όμως για μεγάλο διάστημα.

 

 

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "Σεξ, βότανα και μπαχαρικά"

Leave a comment

error: