Ρύθμιση σοκ: αντίγραφα φάρμακα σε όλους δια χειρός φαρμακοποιών!

epikindini_rithmisi_gia_ta_farmaka

Φάρμακα με δραστική ουσία τα οποία όμως θα έχουν μικρότερη συμμετοχή για τους ασφαλισμένους και όχι με την εμπορική ονομασία, θα πρέπει πολύ σύντομα να χορηγούν όλοι οι γιατροί της χώρας όπως προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Υγείας. Μάλιστα οι φαρμακοποιοί θα είναι αυτοί που θα επιλέγουν ακριβώς ποια φάρμακα θα δοθούν στους ασθενείς.

Ειδικότερα όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας: «Οι ιατροί που συνταγογραφούν συνταγές φαρμάκων για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και των ΦΚΑ υποχρεούνται να αναγράφουν στη συνταγή το όνομα της χημικής ουσίας του φαρμάκου (δραστική ουσία)».

Τα φάρμακα που θα βασίζονται στη δραστική ουσία θα είναι φθηνότερα για τους ασθενείς.
Συγκεκριμένα «ορίζεται μειωμένο ποσοστό συμμετοχής στην φαρμακευτική περίθαλψη για τους ασφαλισμένους όπως αυτή ορίζεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 38 του ν.4025/2011 (Α’ ) όταν χορηγείται το φθηνότερο φαρμακευτικό προϊόν όμοιας δραστικής περιεκτικότητας και φαρμακοτεχνικής μορφής με αυτό που έχει συνταγογραφηθεί από τον ιατρό».
Από την άλλη δίδεται και επισήμως η δυνατότητα στους φαρμακοποιούς να αλλάζουν τις συνταγές των γιατρών και να χορηγούν το φθηνότερο φάρμακο καθώς όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στο πολυνομοσχέδιο: «Οι φαρμακοποιοί που εκτελούν συνταγές για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και των ΦΚΑ υποχρεούνται να χορηγούν το φθηνότερο φαρμακευτικό προϊόν που αντιστοιχεί στη δραστική ουσία, την περιεκτικότητα και την φαρμακοτεχνική μορφή που έχει αναγράψει ο ιατρός.
Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου (ΕΟΦ) ορίζει κατάλογο με τις δραστικές ουσίες τις οποίες αναγράφουν υποχρεωτικά οι ιατροί με τη χημική τους ουσία καθώς και τις θεραπευτικές κατηγορίες που εντάσσονται αυτές και τις αναρτά στην ιστοσελίδα του οργανισμού».
Η απόφαση αυτή προκαλεί ήδη τις αντιδράσεις των γιατρών καθώς ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας ΙΣΑ κάνει λόγο για «Μεγάλο κίνδυνο για τη Δημόσια υγεία συνιστά η νομοθετική ρύθμιση για την αλλαγή της συνταγογράφισης».
Συγκεκριμένα όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης: «Μείζονα κίνδυνο, για τη Δημόσια Υγεία και τραγική υποβάθμιση της φαρμακευτικής περίθαλψης των ασφαλισμένων αποτελεί νομοθετική ρύθμιση που περνάει υπό το κράτος πανικού, η ηγεσία του υπουργείου υγείας ,για την συνταγογράφιση των φαρμάκων ,με την δραστική ουσία και την επιλογή των φθηνότερων, στην αγορά σκευασμάτων από το φαρμακοποιό».
Ο κ.Πατούλης αναφέρεται στα εισαγόμενα ανώνυμα φάρμακα αλλά και την επικινδυνότητά τους: «Τα αμφιβόλου ποιότητας γενόσημα φάρμακα ως επί το πλείστον παραγωγής τρίτων χωρών, που επιλέγονται με μοναδικό κριτήριο την χαμηλή τους τιμή, εμπεριέχουν τεράστιους κινδύνους, για την υγεία των ασφαλισμένων».
Σε ότι αφορά στη δυνατότητα που δίδεται στους φαρμακοποιούς να αλλάζουν τις συνταγές των γιατρών υπογραμμίζει: «Η τροποποίηση από μη γιατρούς, των συνταγών των θεραπόντων ιατρών ,αποτελεί αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος και συνιστά ποινικό αδίκημα. Την ευθύνη για την ασφάλεια της θεραπείας παίρνει στο ακέραιο βαθμό ο γιατρός και κανένας άλλος. Οποιαδήποτε αλλαγή, στην συνέχεια είναι επικίνδυνη, για τη Δημόσια υγεία».
Ο ΙΣΑ ετοιμάζει αποχές και απεργιακές κινητοποιήσεις προκειμένου να εκφράσει την αντίρρησή του στις συγκεκριμένες αλλαγές.
Πηγή: iatropedia.gr
Share

Be the first to comment on "Ρύθμιση σοκ: αντίγραφα φάρμακα σε όλους δια χειρός φαρμακοποιών!"

Leave a comment