Πως μας προστατεύουν τα ψάρια από την άνοια

psaria_anoia

Η κατανάλωση ψαριών διεγείρει την ροή αίματος στον εγκέφαλο και έτσι μειώνει τις πιθανότητες να εκδηλώσουμε άνοια αργότερα στη ζωή μας, ανακάλυψαν βρετανοί επιστήμονες.

Μελετώντας νεαρούς εθελοντές ηλικίας 18 έως 35 ετών, διαπίστωσαν πως ένα είδος ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, το DHA, αυξάνει τη ροή αίματος στα τμήματα του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται όταν εκτελούμε δύσκολες νοητικές δραστηριότητες.

Αυτό, γράφουν στην «Βρετανική Επιθεώρηση Διατροφής» (BJN), μπορεί να εξηγεί τα ευρήματα προγενέστερων μελετών που έχουν δείξει πως όσοι τρώνε πολλά ψάρια διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσουν νοητική εκφύλιση και άνοια όταν γεράσουν.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ακόμα πως – σε αντίθετη με την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση – η λήψη συμπληρωμάτων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων δεν βελτίωσε άμεσα ή μετρήσιμα τις νοητικές επιδόσεις των νέων.

Ωστόσο, βελτίωσε τους χρόνους αντίδρασής τους και ελάττωσε τη νοητική κόπωση που ένιωθαν έπειτα από δύσκολες δραστηριότητες.

Όπως εξηγεί η δρ Φιλίπα Τζάκσον, από το Τμήμα Επιστημών Ζωής του Πανεπιστημίου Νορθάμπρια στο Νιούκασλ, το γεγονός ότι τα συμπληρώματα δεν βελτίωσαν τις νοητικές επιδόσεις των νέων, θα μπορούσε να οφείλεται είτε στο ότι η μελέτη τους διήρκησε λίγο (12 εβδομάδες) είτε στο ότι οι νέοι ούτως ή άλλως λειτουργούν νοητικά με το μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

Ωστόσο, «τα ευρήματά μας μπορεί να είναι πολύ σημαντικά για τη νοητική λειτουργία αργότερα στη ζωή», τόνισε. «Η συστηματική κατανάλωση ψαριών ή η λήψη συμπληρωμάτων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων έχει δειχθεί πως μπορεί να αποτρέψει τη νοητική εκφύλιση και την άνοια στην τρίτη ηλικία – και η αυξημένη ροή αίματος στον εγκέφαλο αποτελεί έναν πιθανό μηχανισμό γι’ αυτό το όφελος».

Η δρ Τζάκσον πρόσθεσε πως, εάν επαληθευτούν τα νέα ευρήματα σε υγιείς ηλικιωμένους, τότε τα οφέλη για όσους ήδη πάσχουν από εκφυλιστικά νοσήματα του εγκεφάλου λόγω ηλικίας μπορεί να είναι πολύ μεγάλα.

Ήδη οι ερευνητές προγραμματίζουν μελέτη με εθελοντές ηλικίας 50-70 ετών.

 

Πηγή : ygeia.tanea.gr

Share

Be the first to comment on "Πως μας προστατεύουν τα ψάρια από την άνοια"

Leave a comment

error: