Ποιος είναι ο ρόλος των ερωτικών φιλιών

kisses

Τα ερωτικά φιλιά είναι συνηθισμένα στους περισσότερους πολιτισμούς του κόσμου και μοιραία αναρωτιέται κανείς ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος τους.

Μια θεωρία είναι ότι το φιλί αποτελεί μηχανισμό συλλογής πληροφοριών για τους δυνητικούς ερωτικούς συντρόφους μας, καθώς μας φέρνει αρκετά κοντά ώστε να μυρίσουμε και να γευτούμε το άλλο άτομο. Η αναπνοή, η γεύση των χειλιών, το σάλιο και τα δόντια δίνουν πληροφορίες για την υγεία και την υγιεινή του άλλου, σηματοδοτώντας έτσι την καταλληλότητά του για αναπαραγωγή.

Σύμφωνα με μια άλλη θεωρία, ο ρόλος του ερωτικού φιλιού είναι περισσότερο ψυχολογικός καθώς χρησιμεύει ως τρόπος έκφρασης της εγγύτητας και της εμπιστοσύνης που νιώθουμε για το άλλο άτομο. Επειδή, δε, εμπλέκει τις αισθήσεις της γεύσης και της όσφρησης στη διαδικασία της εγγύτητας, την κάνει πιο πλήρη και βαθιά.

Επιπλέον, φιλώντας ένα άτομο στο στόμα είναι σαν να συμφωνούμε σιωπηρά ότι αναλαμβάνουμε το ρίσκο της ανταλλαγής μικροβίων και κάποιων νοσημάτων μαζί του. Με άλλα λόγια, το φιλί είναι ταυτοχρόνως τρόπος έκφρασης της εμπιστοσύνης και της διάθεσής μας να εκτεθούμε ο ένας στον άλλο. Ίσως γι’ αυτό απουσιάζει συνήθως από τις ερωτικές επαφές που στερούνται εγγύτητας (π.χ. από το σεξ επί πληρωμή).

Μια τρίτη θεωρία, τέλος, αναγνωρίζει στο φιλί τον ρόλο της αποπλάνησης και της σεξουαλικής διέγερσης. Η θεωρία αυτή πρεσβεύει ότι τα γυναικεία χείλη μοιάζουν με το αιδοίο και η γλώσσα θυμίζει τον φαλλό, επομένως ο συνδυασμός τους προκαλεί σεξουαλική διέγερση και δημιουργεί σεξουαλικές εικόνες.

Βέβαια, θα μπορούσε κάλλιστα να ισχύουν όλες οι παραπάνω θεωρίες αλλά το πιο πιθανό είναι πως ο ρόλος του φιλιού αλλάζει ανάλογα με το αν βρισκόμαστε στην αρχή μιας σχέσης ή σε μεταγενέστερα στάδια.

 

Tanea.gr

Share

Be the first to comment on "Ποιος είναι ο ρόλος των ερωτικών φιλιών"

Leave a comment

error: