Οι καρκινικοί όγκοι μεγαλώνουν πιο γρήγορα τη νύχτα

Cancer Cell

Cancer CellΤα φάρμακα μπορεί να λειτουργούν καλύτερα κατά τη διάρκεια του ύπνου

Μια νέα έρευνα ισραηλινών επιστημόνων υποστηρίζει, ότι οι καρκινικοί όγκοι μπορεί να αναπτύσσονται ταχύτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι ερευνητές βρήκαν, ότι τα καρκινικά κύτταρα μεγαλώνουν και εξαπλώνονται στο σώμα πιο γρήγορα κατά τη διάρκεια του ύπνου, εξαιτίας της σχέσης μεταξύ δύο υποδοχέων στα καρκινικά κύτταρα. Κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι η θεραπείες μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές αν χορηγούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας, σε σχέση με την ημέρα.

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους, οι επιστήμονες μελέτησαν τη λειτουργία δύο υποδοχέων των καρκινικών κυττάρων σε ποντίκια. Οι υποδοχείς είναι μόρια πρωτεΐνης που βρίσκονται στην επιφάνεια του κυττάρου ή μέσα σε αυτό και οι οποίοι λαμβάνουν τα βιοχημικά μηνύματα που εκκρίνονται από άλλα κύτταρα και τα περνούν στο εσωτερικό του κυττάρου.

Οι ισραηλινοί ερευνητές βρήκαν, ότι ένας υποδοχέας (EGFR) –ο οποίος προκαλεί την ανάπτυξη και μετανάστευση των καρκινικών κυττάρων- καταστέλλεται από τη δραστικότητα του άλλου υποδοχέα.

Ο δεύτερος υποδοχέας συνδέεται με μια στεροειδή ορμόνη, η οποία ονομάζεται γλυκοκορτικοειδής (glucocorticoid -GC).

Η GC παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας του οργανισμού κατά τη διάρκεια της ημέρας. Συχνά αποκαλείται και ως ορμόνη του στρες, επειδή τα επίπεδά της αυξάνονται κατά τη διάρκεια στρεσογόνων καταστάσεων, για να καταστήσουν το σώμα σε πλήρη εγρήγορση.

Με πολλούς υποδοχείς, το κύτταρο λαμβάνει όλα τα είδη των μηνυμάτων ταυτόχρονα, και μερικά από αυτά τα μηνύματα μπορούν να υπερισχύουν των άλλων.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν, ότι όταν ο υποδοχέας GC δεσμεύεται στη στεροειδή ορμόνη GC, η δραστικότητα του υποδοχέα EGFR στην προαγωγή της ανάπτυξης και τη μετανάστευση των καρκινικών κυττάρων καταστέλλεται.

Δοκίμασαν τα επίπεδα του EGFR σε ποντίκια κατά τη διάρκεια της ημέρας και διαπίστωσαν ότι ο υποδοχέας είναι πολύ πιο ενεργός κατά τη διάρκεια του ύπνου και αδρανής νωρίς το πρωί.

Οι ερευνητές εξήγησαν ακόμη, ότι τα επίπεδα των στεροειδών GC ανεβαίνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας και πέφτουν το βράδυ, κάτι που σημαίνει ότι την ημέρα το σώμα καταστέλλει τη δραστηριότητα του EGFR σε ό,τι αφορά την προώθηση της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων.

Σύμφωνα με τη Daily Mail τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications.

 

Newsbeast.gr

Share

Be the first to comment on "Οι καρκινικοί όγκοι μεγαλώνουν πιο γρήγορα τη νύχτα"

Leave a comment

error: