Νέο όπλο στα χέρια των Ωτορινολαρυγγολόγων Χειρουργών ( Ω. Ρ.Λ.)

Θεαματικά αποτελέσματα δίνει η χρήση του “Blue Laser” στις παθήσεις του λάρυγγα και των φωνητικών χορδών

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν στο Laser In Phonosurgery Hands-On Workshop, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα στο Αμβούργο της Γερμανίας, το “Blue Laser” μπορεί να χαρακτηριστεί και είναι το νέο όπλο στα χέρια των χειρουργών Ω.Ρ.Λ.

«Είναι γνωστό ότι τα φωτοαγγειολυτικά λέιζερ έχουν διευρύνει το χειρουργικό μας οπλοστάσιο για πολλές φωνοχειρουργικές επεμβάσεις. Το “Blue Laser”, όμως αλλάζει στην κυριολεξία τα δεδομένα στις παθήσεις του λάρυγγα,» αναφέρει ο διαπρεπής Έλληνας Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, Διευθυντής της A’ ΩΡΛ κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ», που συμμετείχε στο διεθνές σεμινάριο.

Το νέο λέιζερ μήκους κύματος 445 nm…

…το λεγόμενο “Blue Laser”, αποδεικνύεται ότι παρουσιάζει εφέ στους ιστούς συγκριτικά με το λέιζερ KTP (potassium titanyl phosphate-532nm) και είναι επίσης ικανό να θεραπεύει υποεπιθηλιακά αγγεία λόγω των φωτοαγγειολυτικών ιδιοτήτων του. Μπορεί να πήζει και να ανθρακώνει σε υψηλότερα επίπεδα ενέργειας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέσω ινών γυαλιού σε λειτουργία χωρίς επαφή και με επαφή στο χειρουργείο.

σε αντίθεση με το KTP, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως λέιζερ κοπής, συνδυάζοντας έτσι τις πολύ επιθυμητές ιδιότητες διοδικού λέιζερ ή CO2 με φωτοαγγειολυτικά λέιζερ.

Άλλα πλεονεκτήματα του νέου λέιζερ

-Η φορητότητα της μηχανής λέιζερ μεγέθους κουτιού παπουτσιού για χρήση στο γραφείο και στο χειρουργείο.

Η επιλογή των ρυθμών παλμών από συνεχές κύμα (cw) σε λιγότερο από ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου.

Ισχυρότερα αποτελέσματα στους ιστούς σε σύγκριση με το KTP με παρόμοιες ρυθμίσεις ενέργειας και παλμών,

Πολύ καλύτερες ιδιότητες κοπής από το KTP και επομένως περισσότερες δυνατότητες χρήσης στη λαρυγγολογία καθώς και σε άλλους τομείς ή χειρουργική επέμβαση.

Προσοχή!

-Οι δυνατοτητες του “Blue Laser” έχουν δοκιμαστεί και μπορεί να αντιμετωπίσουν παθήσεις όπως: -Πολύποδες λάρυγγα. -Πολυποειδής εκφύλιση των φωνητικών χορδών. -Κύστεις λάρυγγος και ιδιαίτερα των φωνητικών χορδών. -Λευκοπλακία. -Χορδεκτομή λόγω κακοήθειας. – Θηλυκοποίηση της φωνής στην αλλαγή φύλου. – Διόρθωση ευρυαγγειών των φωνητικών χορδών που επηρεάζουν τη φώνηση.

-Το “Blue Laser” τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται και στη χώρα μας από εξειδικευμένους Ω.Ρ.Λ και τα αποτελέσματα που δίνει η χρήση του είναι εφάμιλλα με αυτά των ανεπτυγμένων δυτικών χωρών.

 

 

 

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "Νέο όπλο στα χέρια των Ωτορινολαρυγγολόγων Χειρουργών ( Ω. Ρ.Λ.)"

Leave a comment

error: