Καρκίνο μαστού και προστάτη προκαλούν η ζάχαρη και οι υδατάνθρακες

idatanthrakes

Τα άτομα που καταναλώνουν πολλούς κατεργασμένους υδατάνθρακες και ροφήματα πλούσια σε ζάχαρη, κινδυνεύουν να εκδηλώσουν καρκίνο στον μαστό στην περίπτωση των γυναικών και καρκίνο στον προστάτη στην περίπτωση των ανδρών, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής στο Σαν Ντιέγκο.

«Αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι οι ‘κακοί’ υδατάνθρακες προκαλούν καρκίνο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο καρκίνος του μαστού και ο καρκίνος του προστάτη είναι οι συχνότεροι καρκίνοι και αυτό αποτελεί τροφή για σκέψη» έσπευσε να επισημάνει η επικεφαλής ερευνήτρια Νουρ Μακαρεμ από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Η μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία για σχεδόν 3.200 ενήλικες αμερικανούς, που είχαν δώσει στοιχεία για τη διατροφή τους, ενώ είχαν καταγραφεί και τα κρούσματα καρκίνου για περισσότερα από 20 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 565 άτομα διαγνώστηκαν με καρκίνο.

Σε πρώτη ανάγνωση, η αυξημένη πρόσληψη υδατανθράκων σχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου μαστού. Αλλά αυτό άλλαξε όταν οι ερευνητές εστίασαν στην ποιότητα των υδατανθράκων.

Οι γυναίκες των οποίων η διατροφή ήταν πλούσια σε καλούς υδατάνθρακες (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια) είχαν 67% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού, συγκριτικά με εκείνες που προτιμούσαν τους ραφιναρισμένους υδατάνθρακες (λευκό ψωμί, πατάτες, αρτοσκευάσματα).

Σε ότι αφορά τον καρκίνο του προστάτη, οι άνδρες που έπιναν τακτικά φρουτοποτά ή αναψυκτικά με ζάχαρη είχαν τριπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν τη νόσο, έναντι των ανδρών που απέφευγαν αυτές τις επιλογές. Επιπλέον, ο κίνδυνος ήταν αυξημένος και μεταξύ των ανδρών με των οποίων η διατροφή είχε υψηλό γλυκαιμικό φορτίο δηλαδή επίσης κατανάλωναν πολλούς κατεργασμένους υδατάνθρακες.

Οι άνδρες που έτρωγαν πολλά γεύματα με κατεργασμένα τρόφιμα, όπως αλλαντικά και πίτσες, περισσότερες από τέσσερις φορές την εβδομάδα, είχαν διπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του προστάτη, συγκριτικά με όσους τα κατανάλωναν όχι πάνω από μια φορά την εβδομάδα.

 

 

In.gr

Share

Be the first to comment on "Καρκίνο μαστού και προστάτη προκαλούν η ζάχαρη και οι υδατάνθρακες"

Leave a comment

error: