Ανθρώπινος Μεταπνευμονοϊός (hMPV)

Τον γνωρίζουμε  από το 2001

 

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με ανακοίνωσή του επισημαίνει πως ο μεταπνευμονοϊός δεν είναι νέος για τη χώρα, αφού η κυκλοφορία του ήταν υψηλή στην κοινότητα  ήδη από τον Φεβρουάριο 2024, με κορύφωση στις αρχές Απριλίου, για να μειωθεί αισθητά από τα τέλη Ιουνίου 2024. Επιπλέον, ο ΕΟΔΥ συντάσσεται με την ενημέρωση του  Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), σύμφωνα με την οποία η “έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων τόσο στην Κίνα όσο και στο Βόρειο Ημισφαίριο γενικότερα, θεωρείται φυσιολογική για τον χειμώνα”.

Ίδιος όπως παλιά

-Ο ιός που μας απασχολεί και μας ανησυχεί τελευταία δε δείχνει να έχει αλλάξει τα χαρακτηριστικά του σε σχέση με αυτά που είχε όταν πρωτοεμφανίστηκε το 2001, τονίζει η επιστημονική κοινότητα. Μάλιστα, επισημαίνει επιπλέον ότι αυτό που συμβαίνει στην Κίνα αποτυπώνει μια αύξηση των λοιμώξεων του αναπνευστικού από κοινά παθογόνα λόγω του χειμώνα. Έτσι, λοπόν, καθώς τώρα κυριαρχεί η γρίπη σε ένα ποσοστό των λοιμώξεων ανιχνεύεται και ο hMPV.

-Τη διευκρίνιση πως ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός δεν είναι καινούργιος ιός, ούτε έχει άμεση σχέση με την Κίνα κάνει με ανακοίνωσή της και η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία. “Ο hMPV είναι ένας ιός που συνήθως προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με το κοινό κρυολόγημα. Μάλιστα, 10% έως 12% των αναπνευστικών ασθενειών στα παιδιά προκαλούνται από αυτόν. Συχνά προκαλεί λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού. ‘Ομως μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει και  λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού, όπως η πνευμονία. Ή να επιδεινώσει καταστάσεις που προϋπάρχουν όπως εξάρσεις άσθματος και ΧΑΠ”, εξηγεί η Αδαμαντία Λιαπίκου Πνευμονολόγος, MD, PHD, συντονίστρια Διευθύντρια της 5ης Πνευμονολογικής Κλινικής ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία», υπεύθυνη της Ομάδας Εργασίας της ΕΠΕ για τις Λοιμώξεις του Αναπνευστικού Συστήματος, προσθέτοντας, τέλος, ότι “οι λοιμώξεις από hMPV είναι πιο συχνές τον χειμώνα, ενώ τα ήπια περιστατικά ανθρώπινου μεταπνευμονοϊού διαρκούν συνήθως μερικές ημέρες έως μία εβδομάδα”.

Συμπτώματα

Ο ιός κατά κανόνα δεν προκαλεί σοβαρή νόσηση. Στις περισσότερες περιπτώσεις η νόσος περνά ήπια. Συμπτώματά του είναι: ο βήχας, ο πυρετός, η ρινική συμφόρηση και η δύσπνοια. Σε περιπτώσεις όμως που κολλήσουν τον ιό ευάλωτοι άνθρωποι ( ηλικιωμένοι, πολύ  νεαρά παιδιά, άνθρωποι με χρόνια νοσήματα και ανοσοκατεσταλμένοι), τότε μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές ( βρογχίτιδα, βρογχιολίτιδα) ή να προκληθεί μέχρι και βαριά πνευμονία, με αποτέλεσμα ο ασθενής να χρειάζεται νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Προσοχή!

 Όπως και οι άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός μπορεί κι αυτός  να μεταδοθεί με τις εκκρίσεις από τον βήχα και το φτάρνισμα, τη στενή προσωπική επαφή, το άγγιγμα αντικειμένων ή μολυσμένων επιφανειών, και στη συνέχεια η επαφή με το το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια.

Ο ΕΟΔΥ σε … εγρήγορση

Σύμφωνα με αυτόν :

Επιτηρεί συστηματικά τον hMPV σε συνδυασμό και με άλλα παθογόνα του αναπνευστικού σε ασθενείς που επισκέπτονται 15 νοσοκομεία ανά την επικράτεια.

Παραμένει σε εγρήγορση για την παρακολούθηση και αντιμετώπιση της εποχικής έξαρσης των αναπνευστικών λοιμώξεων.

Υπενθυμίζει τη σημασία της τήρησης των βασικών προληπτικών μέτρων και κανόνων υγιεινής για την πρόληψη μετάδοσης των αναπνευστικών λοιμώξεων, που είναι:

  1. Η χρήση μάσκας εκεί όπου υπάρχουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού.
  2. Παρουσία συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού, συστήνεται η αποφυγή επαφής με ανθρώπους που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, όπως ηλικιωμένοι, άνθρωποι με χρόνια νοσήματα και ανοσοκατασταλμένοι.
  3. Το συχνό πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο.

Να θυμάστε ότι

πρόληψη παραμένει το σημαντικότερο μέσο για τη μείωση της εξάπλωσης των αναπνευστικών λοιμώξεων.
-Πρέπει ν’ αναζητήσουν ιατρική συμβουλή -αν τυχόν εμφανίσουν συμπτώματα– όσοι ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

 

 

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "Ανθρώπινος Μεταπνευμονοϊός (hMPV)"

Leave a comment