Αλήθειες και ψέματα για την καλοκαιρινή διατροφή

Ξεγνοιασιά, διακοπές, απολαύσεις…Αυτά όλα δεν σημαίνουν καλοκαιράκι; Μέσα λοιπόν στο χαρούμενο αυτό πλαίσιο θα μπορούσε να μην έχει την τιμητική της και η διατροφή; Παρακάτω, θα βρείτε μερικά μυστικά της καλοκαιρινής διατροφής που αν τα λάβετε υπόψη σας, θα κάνουν ακόμα πιο ευχάριστες τις διακοπές σας.

  1. Η μπύρα ξεδιψάει  περισσότερο από οτιδήποτε άλλο

Η μπύρα, όπως και τα περισσότερα οινοπνευματώδη ποτά, δεν αποτελεί καλό ενυδατικό μέσο. Το καλοκαίρι, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη διατροφή μας, καθώς ο οργανισμός μας για να διατηρήσει σταθερή τη θερμοκρασία του αποβάλλει νερό, μέσω του ιδρώτα. Το 80% περίπου των ημερήσιωναναγκών μας σε νερό προέρχεται από τη λήψη νερού και άλλων υγρών και το υπόλοιπο 20% από τα τρόφιμα. Συνήθως, το νερό αποτελεί την πρώτη επιλογή. Όμως, και μια σειρά άλλων υγρών μπορεί να συνεισφέρει στην πρόσληψη νερού, (π.χ., χυμοί, γάλα, σόδα, τσάι, καφές, αναψυκτικά), καθώς και τα φρούτα και τα λαχανικά. Αντίθετα, τα οινοπνευματώδη ποτά οδηγούν σε αφυδάτωση, ενώ νομίζουμε ότι μας ξεδιψούν.

  1. Τα παγωμένα ροφήματα ξεδιψούν περισσότερο

Τα παγωμένα ποτά δεν απορροφώνται πιο γρήγορα από τον πεπτικό σωλήνα και άρα δεν ενυδατώνουν καλύτερα τον οργανισμό. Ενδεχομένως, μάλιστα, να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση, οποιοδήποτε ποτό μπορεί να είναι δροσερό, χωρίς να είναι παγωμένο και σε θερμοκρασία τέτοια που να ικανοποιεί καλύτερα το αίσθημα της δίψας.

  1. Η υπερβολική ζέστη του καλοκαιριού μειώνει την όρεξη

Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού αντιμετωπίζονται από τον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της αποβολής του νερού. Εάν οι καύσεις που γίνονται στο εσωτερικό του οργανισμού παράγουν επιπλέον θερμότητα, τότε η απαιτούμενη προσαρμογή γίνεται ακόμη πιο δύσκολα. Γι’ αυτό και δεν μπορούμε να καταναλώσουμε μεγάλη ποσότητα τροφής κατά τις μεσημεριανές ώρες, άσχετα με το αν πεινάμε ή όχι. Με λίγα λόγια, η ζέστη δε μειώνει την όρεξη, απλά εμείς προσαρμοζόμαστε στις κλιματικές συνθήκες της εποχής.

  1. Το καλοκαίρι πρέπει να τρώμε το βράδυ

Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας που πρέπει να τρώμε και φυσικά το βράδυ είναι μία εξίσου καλή ώρα με το μεσημέρι για να γευματίσουμε. Απλά πρέπει να φροντίσουμε να καταναλώσουμε φαγητό το λιγότερο τρεις ώρες πριν κοιμηθούμε, ενώ το καλοκαίρι προτιμούμε να τρώμε βράδυ, επειδή δεν έχει τόση ζέστη, όση το μεσημέρι. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι πρέπει να μην τρώμε τίποτε όλη την ημέρα και το βράδυ να τρώμε τρία γεύματα μαζί. Σε αυτή την περίπτωση, το φορτίο στο πεπτικό σύστημα είναι βαρύ και δε διευκολύνεται η πέψη μας, προκαλώντας έτσι χειρότερη δυσφορία απ’ ότι το μεσημεριανό γεύμα.

  1. Το καλοκαίρι τα φαγητά πρέπει να είναι πολύ αλατισμένα

Το καλοκαίρι συνιστάται να καταναλώνουμε τα φαγητά ελαφρώς αλατισμένα, επειδή το αλάτι, παρότι προκαλεί δίψα, βοηθά στην κατακράτηση υγρών, άρα στην μικρότερη απώλεια υγρών. Επειδή όμως είναι συνηθισμένο να τρώμε αρκετά αλατισμένα τα φαγητά μας όλο τον χρόνο, δεν χρειάζεται να προσθέτουμε περισσότερο αλάτι το καλοκαίρι! Απλά, το καλοκαίρι μπορούμε να καταναλώσουμε τα γεύματά μας αλατισμένα, ενώ τον χειμώνα πρέπει να μειώσουμε το αλάτι που προσθέτουμε. Ας μην ξεχνάμε ότι οι διατροφικές οδηγίες επιτρέπουν κατανάλωση 6 γρ. αλατιού καθημερινά, δηλαδή ένα γεμάτο κουταλάκι του γλυκού.  Μάλιστα, για τους υπερτασικούς το όριο αυτό πέφτει στο μισό. 

  1. Το λιωμένο παγωτό είναι χαλασμένο και πρέπει να το αποφεύγουμε

Το παγωτό συντηρείται σε θερμοκρασίες ψύξης και πρέπει να καταναλώνεται σύντομα αφού βγει από το ψυγείο, ώστε να μην αναπτύσσονται μικρόβια. Αυτό δε σημαίνει ότι εάν λιώσει δεν τρώγεται. Απλά πρέπει εφόσον λιώσει να καταναλωθεί όλο και να μην επιστρέψει σε κατάσταση ψύξης, διότι τότε αυξάνεται ο κίνδυνος να “χαλάσει” . Γι’ αυτό επιμένουμε να ελέγχονται τα παγωτά αν έχουν κρυστάλλους, στοιχείο που μας δείχνει ότι έχουν αποψυχθεί και επαναψυχθεί. Επίσης είναι πολύ σημαντικό τα ψυγεία, στα οποία φυλάσσονται τα παγωτά, να είναι σε σκιερό μέρος και να μην τα θερμαίνει ο ήλιος.

  1. Ότι και αν φάμε δεν πρέπει μετά να μπούμε στη θάασσα, γιατί θα πνιγούμε

Η διαδικασία της πέψης απαιτεί να μεταφερθεί μεγάλη ποσότητα αίματος στο πεπτικό σύστημα και άρα να λείψει από τα άλλα όργανα του σώματος. Γι’ αυτό όταν καταναλώσουμε μεγάλη ποσότητα φαγητού νιώθουμε υπνηλία (δεν αιματώνεται καλά ο εγκέφαλος). Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εάν φάμε ένα ελαφρύ γεύμα ή ένα σάντουιτς δεν μπορούμε να δροσιστούμε στη θάλασσα. Απλά δεν πρέπει να κολυμπήσουμε, εφόσον η ελλιπής αιμάτωση των μυών μας μπορεί να προκαλέσει κράμπες και μούδιασμα . Ή σε περίπτωση που υπερκαταναλώσουμε φαγητό, δεν μπορούμε να πάρουμε τις κατάλληλες αναπνοές, ούτε η καρδιά μας μπορεί να αντλήσει αρκετό αίμα, ώστε να ικανοποιήσει τις ανάγκες και της πέψης και της κολύμβησης. Από αυτήν την διαπίστωση όμως, μέχρι να αποφεύγουμε την οποιαδήποτε επαφή με το νερό μετά το φαγητό, υπάρχει μεγάλη απόσταση.

Πώς δε θα πάρετε κιλά στις διακοπές

Για να μπορέσετε ν’ απολαύσετε ακόμα περισσότερο τις διακοπές σας και να μην επιστρέψετε στην πόλη με επιπλέον κιλά, πρέπει να ακολουθήσετε τα παρακάτω:

-Αποφύγετε την κατανάλωση δύο μεγάλων, κύριων γευμάτων.

Μην τρώτε πολύ αργά το βράδυ.

-Καταναλώνετε πολλές σαλάτες και φρούτα (προσέξτε, βέβαια, φρούτα όπως σταφύλι και καρπούζι, που περιέχουν αρκετή φυσική ζάχαρη).

-Να πίνετε πολύ νερό (1.5-2 λίτρα καθημερινά).

-Να τρώτε καλό πρωινό κάθε μέρα, με γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών, δημητριακά ή ψωμί ολικής άλεσης και φρούτα.

-Αποφύγετε την κατάχρηση στην κατανάλωση αλκοόλ.

Προσέξτε την ποσότητα αλλά και την ποιότητα του λίπους που καταναλώνετε.

Αποφύγετε τα πολλά παγωτά.

Αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα μέσα από την άσκηση, το κολύμπι και το περπάτημα.

Ευχαριστούμε τον Γρηγόρη Ρίσβα, διαιτολόγο – διατροφολόγο, για τις πληροφορίες  που μας έδωσε.

 

 

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "Αλήθειες και ψέματα για την καλοκαιρινή διατροφή"

Leave a comment

error: