Έξαρση της μηνιγγίτιδας στα παιδιά καταγράφει το ΚΕΕΛΠΝΟ

minigitida

minigitidaΣυναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές λόγω της έξαρσης της ιογενούς μηνιγγίτιδας που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η νόσος προσβάλει κυρίως παιδιά. Η πλέον αποτελεσματική προστασία έναντι της μηνιγγίτιδας είναι ο εμβολιασμός των παιδιών με τα εμβόλια που προστατεύουν από τη μηνιγγίτιδα, όπως του αιμόφιλου της ινφλουέντζας και του μηνιγγιτιδόκοκκου, αλλά και του πνευμονιόκοκκου.

Όπως αναφέρει το onmed.gr, τον Δεκέμβριο σημειώθηκαν 28 περιστατικά ιογενούς μηνιγγίτιδας, σχεδόν διπλάσια κρούσματα από όσα είχαν δηλωθεί τον Δεκέμβριο του 2012 (15). Συνολικά, το 2013 αναφέρθηκαν συνολικά 688 κρούσματα μηνιγγίτιδας, εκ των οποίων τα 348 ήταν ιογενή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Αναφοράς Μηνιγγίτιδας του ΚΕΕΛΠΝΟ και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, αναφέρθηκαν 531περιστατικά μηνιγγίτιδας το 2010 και 477 το 2011. Το 2012 καταγράφεται μικρή άνοδος, με 618 κρούσματα, εκ των οποίων τα 294 ιογενή.

Συμπτώματα μηνιγγίτιδας

Τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας είναι υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, δυσκαμψία στον αυχένα, εμετό, ζαλάδα, φωτοφοβία κι εξάνθημα κόκκινων κηλίδων οι οποίες δεν εξαφανίζονται με την πίεση του δέρματος. Τα συμπτώματα αυτά μπορούν να εκδηλωθούν από μερικές ώρες έως μία με δύο ημέρες.

Από την κλινική εξέταση ο γιατρός δεν μπορεί να αντιληφθεί αν η αιτία της μηνιγγίτιδας είναι ιός ή βακτήριο , καθώς απαιτούνται εργαστηριακές εξετάσεις.

Αυξημένος κίνδυνος νόσησης από μηνιγγίτιδα εμφανίζεται πάντα σε κλειστούς χώρους μεγάλων συναθροίσεων, όπως τα σχολεία, οι φοιτητικές εστίες, οι στρατώνες.

 

 

Zougla.gr

Share

Be the first to comment on "Έξαρση της μηνιγγίτιδας στα παιδιά καταγράφει το ΚΕΕΛΠΝΟ"

Leave a comment