Τι μαρτυρά η… γλώσσα μας για την κατάσταση της υγείας μας

glosa

glosaΤην επόμενη φορά που θα βρεθείτε μπροστά σε καθρέφτη κοιτάξτε τη γλώσσα σας!

Όσο παράδοξο και αν σας ακουστεί, η αλήθεια είναι ότι έχει να σας πει πολλά πράγματα για την κατάσταση της υγείας σας. Δείτε 5 διαφορετικές καταστάσεις που σχετίζονται με την εμφάνιση της γλώσσας και τι υποδηλώνουν για την υγεία σας!

Αν η γλώσσα μοιάζει λεία και γυαλιστερή

Ίσως το φαινόμενο αυτό οφείλεται σε κάποια διατροφική ανεπάρκεια. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους γιατρούς, αυτό θα μπορούσε να είναι ένδειξη σιδηροπενικής αναιμίας ή έλλειψης βιταμινών του συμπλέγματος Β.

Αν μοιάζει με χάρτη

Πρόκειται για μία αθώα αλλά δυσάρεστη κατάσταση που λέγεται «γεωγραφική γλώσσα» και χαρακτηρίζεται από λευκές ανομοιογενείς βλάβες. Η «γεωγραφική γλώσσα» οφείλεται σε ανεπάρκεια βιταμίνης Β, ωστόσο θα μπορούσε να οφείλεται σε ερεθισμό από το αλκοόλ ή ορισμένα τρόφιμα. Καλό θα ήταν να αποφεύγετε τα ζεστά και τα πολύ καυτερά τρόφιμα.

Γλώσσα με αυλάκια

Αν η γλώσσα έχει έντονες ρυτίδες που μοιάζουν με αυλάκια, τότε ίσως πρόκειται για μία εκ γενετής πάθηση, που σπάνια μπορεί να προκαλεί αίσθημα καψίματος, όταν τρώτε πικάντικα τρόφιμα. Καλό θα ήταν να βουρτσίζετε τη γλώσσα σας κάθε φορά που πλένετε τα δόντια σας, προκειμένου να απομακρύνετε τα βακτήρια.

Αν είναι άσπρη

Αν παρατηρείτε λευκά ή γκρι σημάδια στην επιφάνεια της γλώσσας και τη νιώθετε σκληρή, τότε ίσως πάσχετε από λευκοπλακία. Πρόκειται για διαταραχή των βλεννογόνων που προκαλείται λόγω ερεθισμού από οδοντοστοιχίες, στεφάνες, σφραγίσματα, ή από τη χρήση καπνού. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αθώα, ωστόσο θα μπορούσε να αποτελεί πρώιμη ένδειξη καρκίνου.

Αν «μάλλιασε» η γλώσσα σας

Ο υπερβολικός αριθμός βακτηρίων είναι δυνατό να επηρεάσει το χρώμα της γλώσσας, προσδίδοντάς τη μαύρη εμφάνιση. Στην περίπτωση αυτή, καλό θα είναι να την βουρτσίζετε απαλά δύο φορές την ημέρα και να αποφύγετε το κάπνισμα που μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Συνήθως η μαύρη εμφάνιση υποχωρεί μετά από μικρό χρονικό διάστημα.

 

 

 

 

onmed.gr

Share

Be the first to comment on "Τι μαρτυρά η… γλώσσα μας για την κατάσταση της υγείας μας"

Leave a comment

error: