Τα ψηλά τακούνια «παγιδεύουν» τα νεύρα των ποδιών

psilotakouna

psilotakouna Χιλιάδες γυναίκες μεταφέρονται κάθε χρόνο στα νοσοκομεία με ανυπόφορους πόνους στα πόδια τους εξαιτίας της κακιάς συνήθειας να φορούν νυχθημερόν ψηλά τακούνια, προειδοποιούν βρετανοί επιστήμονες.

Οι πόνοι τους οφείλονται στην «παγίδευση» ενός νεύρου των δακτύλων του ποδιού, συνήθως ανάμεσα στο τρίτο και στο τέταρτο δάκτυλο.

Η πίεση του νεύρου αρχικά δημιουργεί την αίσθηση ότι υπάρχει ένα χαλίκι στο πέλμα αλλά, αν αφεθεί να εξελιχθεί, οδηγεί σε έντονο πόνο, ο οποίος τελικά δεν υποχωρεί ούτε όταν η γυναίκα δεν φοράει τα παπούτσια της.

Η πάθηση αυτή αποκαλείται νευρίνωμα ή μεταταρσαλγία Μόρτον και όταν δεν υποχωρεί με συντηρητική θεραπεία (π.χ. κατάλληλα παπούτσια και πάτοι στα παπούτσια, παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη φάρμακα) μπορεί να χρειαστεί χειρουργική διόρθωση.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάσθηκαν σε ημερίδα του Βασιλικού Κολεγίου Χειρουργών του Εδιμβούργου (RCSE), μόνο πέρυσι διακομίστηκαν στα βρετανικά νοσοκομεία με νευρίνωμα Μόρτον 2.532 Βρετανίδες ηλικίας 40 έως 69 ετών.

Ο αριθμός αυτός είναι υπερδιπλάσιος απ’ ό,τι πριν από μία δεκαετία, ενώπερισσότερες από τις γυναίκες (το 55%) χρειάσθηκαν τελικά εγχείρηση, για να αποσυμπιεστεί το νεύρο.

«Ξέρουμε εδώ και χρόνια ότι το νευρίνωμα Μόρτον είναι πρόβλημα που προσβάλλει κυρίως τις γυναίκες που πλησιάζουν στην μέση ηλικία και ότι σχετίζεται με τα ακατάλληλα υποδήματα», δήλωσε ο ορθοπεδικός χειρουργός δρ Άντριου Κρεγκ, από τον νοσηλευτικό όμιλο Bradford Teaching Hospitals NHS Foundation Trust.

«Οι γυναίκες πρέπει να ενημερωθούν για τους κινδύνους που κρύβουν τα στενά και ψηλοτάκουνα παπούτσια όταν χρησιμοποιούνται σε καθημερινή, πολύωρη βάση και να συνειδητοποιήσουν ότι ο οξύς πόνος στο πέλμα και άλλα συμπτώματα, όπως το μούδιασμα των δακτύλων, δεν είναι αθώα».

 

tanea.gr

Share

Be the first to comment on "Τα ψηλά τακούνια «παγιδεύουν» τα νεύρα των ποδιών"

Leave a comment

error: