Τα οφέλη από την κατανάλωση λιναρόσπορου

linarosporos

Τα οφέλη από την κατανάλωση λιναρόσπορου - λιναρόσποροςΣυμβάλει στην πρόληψη καρκίνου του μαστού και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Η καλλιέργεια του λιναρόσπορου υπάρχει από τα αρχαία χρόνια και τόσο ο σπόρος όσο και οι ίνες του φυτού χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία υφασμάτων, τροφίμων και φαρμάκων. Η χρησιμότητά του, η θρεπτική του αξία και τα οφέλη του είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένα αφού διάφορες επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει τη θετική του δράση για την ανθρώπινη υγεία.

Ο λιναρόσπορος χαρακτηρίζεται ως ένα λειτουργικό τρόφιμο και αποτελεί μια τροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες, χοληστερόλη και νάτριο, ενώ παράλληλα αντιπροσωπεύει μια καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων (α-λινολεϊκό οξύ), φυτικών ινών, φυτοοιστρογόνων (λιγνάνες), βιταμίνης Β6 και μετάλλων.

Λόγω των πολλαπλών θρεπτικών του συστατικών, έρευνες έχουν δείξει ότι ο λιναρόσπορος παρέχει αντιοξειδωτική προστασία, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης, ενώ ταυτόχρονα βοηθάει στην πρόληψη και καταπολέμηση του διαβήτη, του καρκίνου, της δυσκοιλιότητας και των φλεγμονών.

Μελέτη του 2013, έδειξε ότι η πρόσληψη λιναρόσπορου, και συγκεκριμένα των φυτοοιστρογόνων, από γυναίκες που διανύουν την περίοδο της εμμηνόπαυσης, βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων, όπως για παράδειγμα των εξάψεων και των εφιδρώσεων, σταθεροποιώντας τα επίπεδα των σχετικών ορμονών. Επιπλέον, επιβραδύνει την απώλεια της οστικής μάζας, λόγω της περιεκτικότητάς του σε λιπαρά οξέα.

Επιπρόσθετα, άλλες επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι η υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες, καθώς επίσης και οι φυτικές του ίνες βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού και στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Φυσικά, απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή δράση των φυτικών ινών είναι η πρόσληψη αρκετής ποσότητας νερού ημερησίως.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2011, υποστηρίζει ότι η περιεκτικότητα του λιναρόσπορου σε ω-3 λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικές ουσίες και φυτικές ίνες βελτιώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, καθώς επίσης και το προφίλ της χοληστερόλης.

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα δημιούργησε δύο ομάδες όπου στη μια χορηγούσαν λιναρόσπορο και στην άλλη όχι. Οι ερευνητές δεν άλλαξαν ούτε τις διατροφικές συνήθειες των ατόμων, ούτε την φαρμακευτική αγωγή σε καμία από τις δύο ομάδες. Μετά από ένα μήνα χορήγησης λιναρόσπορου (10 γρ. σκόνης) παρατηρήθηκε μείωση της γλυκόζης στο αίμα κατά 19,7% και της γλυκοζυλιωμένης κατά 15,6%. Επίσης, σημειώθηκε μείωση της ολικής χοληστερόλης κατά 14,3%, των τριγλυκεριδίων κατά 17,5%, της κακής χοληστερόλης (LDL) κατά 21,8%, ενώ παράλληλα παρατηρήθηκε αύξηση της καλής χοληστερόλης (HDL) κατά 11,9%.

Επιπλέον, πρόσφατες ερευνητικές μελέτες απέδειξαν ότι οι ποσότητες των λιγνάνων και το α-λινολεϊκού οξέος που περιέχονται στο λιναρόσπορο, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα να αυξάνουν την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά ιούς και να αντιμετωπίζει αυτοάνοσες παθήσεις.

Σημαντικό όμως είναι να σημειωθεί, ότι παρά τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει ο λιναρόσπορος, είναι καλό η κατανάλωσή του να μην υπερβαίνει το ένα κουτάλι της σούπας ημερησίως, λόγω της αυξημένης θερμιδικής του αξίας.

Επίσης, η πρόσληψή του από εγκύους, θηλάζουσες, άτομα που πάσχουν από τη νόσο του Crohn, άνδρες που έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, γυναίκες με διάφορα γυναικολογικά προβλήματα, καθώς και άτομα που παίρνουν φαρμακευτική αγωγή, καλό θα ήταν να αποφεύγεται ή να γίνεται μετά από συνομιλία με τον θεράποντα ιατρό.

Συμπληρωματικά, ο λιναρόσπορος μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθημερινά με διάφορους τρόπους, όπως για παράδειγμα να προστεθεί στα δημητριακά, στο γιαούρτι, στη σαλάτα, σε σάλτσες φαγητών ή ακόμη και στον κιμά.

newsbeast.gr
Share

Be the first to comment on "Τα οφέλη από την κατανάλωση λιναρόσπορου"

Leave a comment

error: