Τα αντισυλληπτικά ίσως αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου στον εγκέφαλο

adisiliptika1

adisiliptika1Η μακροχρόνια χρήση ορμονούχων αντισυλληπτικών ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου του εγκεφάλου, υποστηρίζουν επιστήμονες από τη Δανία.

Σπεύδουν, ωστόσο, να επισημάνουν ότι ο απόλυτος κίνδυνος είναι στην πραγματικότητα εξαιρετικά μικρός.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής δρα Ντέιβιντ Γκάιστ, καθηγητή Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας, εξέτασαν τα μητρώα υγείας της πατρίδας τους για να εντοπίσουν όλες τις γυναίκες οι οποίες διαγνώσθηκαν με γλοίωμα (είναι μία μορφή καρκίνου του εγκεφάλου) την περίοδο 2000-2009.

Συνολικά εντόπισαν 317 περιστατικά, ηλικίας 15 έως 49 ετών, τα οποία στη συνέχεια συνέκριναν με 2.126 υγιείς συνομήλικές τους γυναίκες, τυχαία επιλεγμένες.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην «Βρετανική Επιθεώρηση Κλινικής Φαρμακολογίας» (BJCP), όσες εθελόντριες είχαν χρησιμοποιήσει κάποια στιγμή στη ζωή τους συνδυασμένη ή μη αντισυλληπτικά από το στόμα ή ορμονούχο, ενδομήτριο σπιράλ, είχαν γενικώς κατά 50% περισσότερες πιθανότητες να έχουν εκδηλώσει γλοίωμα σε σύγκριση με όσες ουδέποτε είχαν πάρει αντισυλληπτικά.

Ο κίνδυνος αυτός αυξανόταν με τα χρόνια χρήσης, φτάνοντας το 90% σε όσες είχαν πάρει αντισυλληπτικά επί περισσότερο από 5 χρόνια.

Πρακτικά, οι αυξήσεις αυτές σημαίνουν πως από 0,55% πιθανότητες που κάθε γυναίκα έχει να εκδηλώσει καρκίνο του εγκεφάλου κάποια στιγμή στη ζωή της, με τα αντισυλληπτικά ο κίνδυνος ίσως γίνεται 0,82% και 1,045% αντιστοίχως.

Η ισχυρότερη συσχέτιση με το γλοίωμα παρατηρήθηκε με τα αντισυλληπτικά που περιέχουν μόνο προγεσταγόνο, τα οποία φάνηκε σχεδόν να τριπλασιάζουν τον κίνδυνο, φέρνοντάς τον κοντά στο 1,5%.

«Παρότι εντοπίσαμε μία στατιστικά σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στη χρήση ορμονούχων αντισυλληπτικών και τον κίνδυνο εκδήλωσης γλοιώματος, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην ερμηνεία των ευρημάτων αυτών», δήλωσε ο δρ Γκάιστ.

«Αν ζυγίσουμε τα δυνητικά οφέλη και τους δυνητικούς κινδύνους των αντισυλληπτικών, αναμφίβολα η πλάστιγγα θα γείρει υπέρ της χρήσης τους, στις κατάλληλες γυναίκες».

Μαζί του συμφώνησε ο δρ Ντέιβιντ Σπίγκελχαλτερ, καθηγητής Κατανόησης του Κινδύνου στο Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ.

«Ευτυχώς τα γλοιώματα είναι πολύ σπάνια και ακόμα και όταν λάβουμε υπ’ όψιν τα δεδομένα της νέας μελέτης, σημαίνουν πως θα υπάρξει 1 πρόσθετο κρούσμα γλοιώματος ανά κάθε 50.000 γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά», είπε.

«Αν, όμως, όλες αυτές οι γυναίκες διακόψουν την αντισύλληψή τους, οι 10.000 θα μείνουν έγκυοι και η θνησιμότητα θα είναι πολύ υψηλότερη, καθώς θα χάσουν τη ζωή τους από διάφορες αιτίες μία γυναίκα και 40 μωρά».

 

Tanea.gr

Share

Be the first to comment on "Τα αντισυλληπτικά ίσως αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου στον εγκέφαλο"

Leave a comment

error: