Τα αίτια της κήλης

aitia-ths-kilis

Τα αίτια της κήληςΤο σήκωμα μεγάλου βάρους θεωρείται η νούμερο ένα αιτία εμφάνισης βουβωνοκήλης. Ωστόσο, κήλη μπορεί να προκαλέσει κι ένας ισχυρός βήχας σε συνδυασμό με αδύναμο κοιλιακό τοίχωμα. Η κήλη στη βουβωνική χώρα εμφανίζεται κυρίως στους άνδρες.

Πρόκειται για ένα άνοιγμα στο μυϊκό τοίχωμα της κοιλιάς, το οποίο μπορεί να προκληθεί αν ασκηθεί έντονη πίεση στο κοιλιακό τοίχωμα. Το σήκωμα βάρους είναι μόνο μία από τις πιθανές αιτίες. Η κήλη μπορεί να εμφανιστεί όμως και από έντονη άσκηση πίεσης ή και από το συνδυασμό έντονου βήχα με αδυναμίες στον συνδετικό ιστό.

Εννιά στους δέκα ανθρώπους που εμφανίζουν κήλη είναι άνδρες. Αυτό έχει μία απλή εξήγηση σύμφωνα με τον χειρουργό Ραλφ Λόρεντς. Όπως λέει ο γερμανός ειδικός, ο σχηματισμός των όρχεων στους άνδρες αφήνει να δημιουργηθεί ένα «κενό» στη βουβωνική χώρα. Σε αυτήν ακριβώς την ευάλωτη θέση ενδέχεται να εμφανιστεί αργότερα κάποια κήλη. Αυτό το άνοιγμα στο κοιλιακό τοίχωμα μπορεί να οδηγήσει σε πιέσεις σε τμήματα του εντέρου. Αρχικά όμως το άνοιγμα αυτό γεμίζουν μέρη του λιπώδη ιστού, εξηγεί ο χειρουργός, ειδικός σε επεμβάσεις κήλης, Μπερντ Στεχεμέσερ. Όπως λέει, «αυτός ο λιπώδης ιστός βρίσκεται μεταξύ κοιλιακού τοιχώματος και μυών της κοιλιακής χώρας. Αν το άνοιγμα είναι αρκετά μεγάλο, τότε μπορούν να εξέλθουν από εκεί το λεπτό και το παχύ έντερο, καθώς και η σκωληκοειδής απόφυση».

Ο συχνότερος τύπος χειρουργικής επέμβασης

Σε αρχικό στάδιο το εξόγκωμα που δημιουργείται στην περιοχή της κοιλιάς μπορεί να αντιμετωπιστεί με την επαναφορά των οργάνων που έχουν μετατοπιστεί, εντός του κοιλιακού θόλου. Μία συνήθης θεραπευτική μέθοδος είναι η χρήση ειδικού επιδέσμου, ένα είδος ζώνης που φοριέται γύρω από τη μέση. Ο Μπ. Στεχεμέσερ θεωρεί ωστόσο ανεπαρκή τον κηλεπίδεσμο, καθώς δεν βοηθά στην εξάλειψη της κήλης, αφήνοντάς την να εξελιχθεί τόσο, ώστε μετά από χρόνια να είναι αδύνατη ακόμη και η χειρουργική της αντιμετώπιση.

Στις χειρότερες περιπτώσεις κήλης, το έντερο εισχωρεί στο άνοιγμα που δημιουργείται και πρήζεται. Σε τέτοια περίπτωση η χειρουργική αντιμετώπιση αποτελεί μονόδρομο. Ακόμη πιο περίπλοκες είναι οι περιπτώσεις κατά τις οποίες ένα τμήμα του εντέρου έχει νεκρωθεί, εξαιτίας της αποκοπής του από την «τροφοδοσία» του σώματος. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο «πρέπει υπό προϋποθέσεις να αφαιρέσουμε ένα τμήμα του εντέρου και να ξανακλείσουμε το κενό που έχει δημιουργηθεί», εξηγεί ο Μπ. Στεχεμέσερ.

Σε τέτοιες χειρουργικές επεμβάσεις χρησιμοποιείται κατά κόρον ένα ειδικό πλέγμα, το οποίο τοποθετείται στην περιοχή της επέμβασης βοηθώντας στην αποτελεσματικότερη επούλωση του τραύματος και την αποκατάσταση των ζημιών που προκαλεί η εμφάνιση της κήλης. Οι εγχειρήσεις κήλης κατέχουν στη Γερμανία την πρώτη θέση όλων των χειρουργικών επεμβάσεων. Κάθε χρόνο χειρουργούνται μεταξύ 250.000 με 300.000 ασθενείς.

skai.gr

Share

Be the first to comment on "Τα αίτια της κήλης"

Leave a comment

error: