Στατίνες και για την αναστολή της εξάπλωσης του καρκίνου

statines2

statines2Οι στατίνες αποτελούν πρότυπη θεραπεία για την αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερόλης, ωστόσο νέα μελέτη καταδεικνύει πως αποτελούν σημαντικό σύμμαχο και ενάντια στον καρκίνο.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπεργκ διαπίστωσαν ότι οι στατίνες εμποδίζουν την εξάπλωση του καρκίνου στο σώμα κι έτσι αναδεικνύονται σε πολλά υποσχόμενο όπλο στη φαρέτρα των γιατρών, με στόχο τη μείωση των δεικτών μετάστασης.

Οι στατίνες σώζουν χιλιάδες ζωές σε ετήσια βάση, καθώς μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης σε ομάδες υψηλού κινδύνου κι έτσι προλαμβάνουν πιθανώς θανατηφόρα εμφράγματα και εγκεφαλικά.

Καθώς τα καρκινικά κύτταρα χρειάζονται την χοληστερόλη για να αποσπαστούν από τον πρωτοπαθή όγκο και να κάνουν μετάσταση σε άλλο σημείο του σώματος, οι στατίνες έχουν τη δυνατότητα να μπλοκάρουν αποτελεσματικά τη διαδικασία αυτή.

Οι εργαστηριακές δοκιμές κατέδειξαν ότι οι στατίνες είναι πιο αποτελεσματικές ενάντια σε συγκεκριμένους τύπους καρκινικών κυττάρων.

Αν και οι στατίνες δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση του πρωτοπαθούς καρκινικού όγκου, η δράση τους ως μέσο παρεμπόδισης της μετάστασης είναι καίρια, καθώς οι περισσότεροι καρκινοπαθείς χάνουν τη ζωή τους λόγω δευτεροπαθών όγκων.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Scientific Reports.

 

onmed.gr

Share

Be the first to comment on "Στατίνες και για την αναστολή της εξάπλωσης του καρκίνου"

Leave a comment

error: