Προ των πυλών το πρώτο τσεκ απ για τον καρκίνο των ωοθηκών;

Μία αιματολογική εξέταση που ήδη χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση της πορείας των γυναικών με καρκίνο των ωοθηκών, μπορεί να έχει και διαγνωστική αξία.

Στην μεγαλύτερη έως σήμερα μελέτη του είδους, επιστήμονες από τη Βρετανία διαπίστωσαν ότι η μέτρηση των επιπέδων του βιοδείκτη CA-125 σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, μπορεί να ανιχνεύσει με ποσοστό επιτυχίας 86% τον καρκίνο των ωοθηκών πριν εκδηλώσει η γυναίκα ύποπτα συμπτώματα.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμα αν η πρώιμη ανίχνευση θα οδηγήσει σε υψηλότερα ποσοστά ιάσεως, αλλά ελπίζουν πως θα συμβεί ακριβώς αυτό.

Τα ποσοστά ιάσεως του συγκεκριμένου καρκίνου είναι αυτή τη στιγμή χαμηλά, διότι στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων ανιχνεύεται όταν έχει εξαπλωθεί, αφού δεν υπάρχει τσεκ απ για την έγκαιρη διάγνωσή του και τα συμπτώματά του (π.χ. πόνος στην κοιλιά, ανορεξία, τυμπανισμός) μπορεί να αποδοθούν σε πολλές ασθένειες.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of Clinical Oncology», επιστήμονες από το University College του Λονδίνου (UCL) και 13 νοσηλευτικούς οργανισμούς της Βρετανίας, παρακολουθούν από το 2001 περισσότερες από 46.000 γυναίκες.

Κατά την πρώτη δεκαετία της μελέτης (μέχρι το 2011) οι εθελόντριες υποβάλλονταν μία φορά τον χρόνο σε μέτρηση των επιπέδων του CA-125.

Σε όσες υπήρξε αύξηση του CA-125, συνεστήθη προληπτικός έλεγχος με υπερηχογράφημα κάτω κοιλίας, με αποτέλεσμα να εντοπιστεί εγκαίρως το 86% όσων εκδήλωσαν τελικά καρκίνο των ωοθηκών.

Η παρακολούθηση των γυναικών συνεχίζεται, διότι οι ερευνητές θέλουν να εξακριβώσουν αν η τυχαία ανίχνευση του καρκίνου, σημαίνει καλύτερα ποσοστά επιβιώσεως (αυτό το αποτέλεσμα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το φθινόπωρο).

«Τα ευρήματά μας είναι σημαντικά, αλλά το ερώτημα είναι αν εντοπίσαμε αρκετά νωρίς τους καρκίνους ώστε να σώσουμε ζωές», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ούσα Μένον, καθηγήτρια Γυναικολογικής Ογκολογίας στο UCL.

Συνολικά μία στις τέσσερις γυναίκες απ’ όσες εκδήλωσαν καρκίνο των ωοθηκών βρίσκονταν σε πρώιμο στάδιο του καρκίνου τους, δηλαδή είχαν μόνο έναν τοπικό όγκο ή έστω τοπικά προχωρημένο όγκο.

Η δρ Μένον ελπίζει πως ακόμα και η εξέλιξη των πιο προχωρημένων όγκων θα είναι καλύτερη, εάν ανιχνεύονται λίγο πιο νωρίς.

Η συγκεκριμένη μελέτη είναι η μεγαλύτερη για τον καρκίνο των ωοθηκών παγκοσμίως και δοκιμάζει επίσης το υπερηχογράφημα δίχως μέτρηση του CA-125 ως ένα εναλλακτικό τσεκ απ (και αυτά τα αποτελέσματα αναμένονται αργότερα εφέτος).

Εάν τα ευρήματα του ενός ή και των δύο τύπων τσεκ απ είναι θετικά, πιθανώς θα αποτελέσουν την φάση για ένα πρόγραμμα περιοδικού προληπτικού ελέγχου (τσεκ απ) για τον συγκεκριμένο καρκίνο, εκτιμά ο δρ Πάτρικ Μάξγουελ, διακεκριμένος καθηγητής Ιατρικής (Regius Professor of Physic) στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

 

tanea.gr

Share

Be the first to comment on "Προ των πυλών το πρώτο τσεκ απ για τον καρκίνο των ωοθηκών;"

Leave a comment

error: