Παθαίνουμε γρίπη μία φορά κάθε πέντε χρόνια μετά τα 30

gripi2

gripi2Πόσες φορές πάθατε γρίπη εφέτος; Μην βιασθείτε να απαντήσετε, διότι το πιθανότερο είναι πως είχατε ίωση και όχι γρίπη.

Αυτό υποδηλώνει μία νέα μελέτη που έδειξε πως μετά την ηλικία των 30 ετών, τα συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού που συχνά-πυκνά εκδηλώνουμε οφείλονται σε γρίπη μόνο μία φορά κάθε 5 χρόνια.

Όλες τις άλλες φορές, αρρωσταίνουμε εξαιτίας των ιών του κοινού κρυολογήματος (δηλαδή από ιώσεις) και όχι από τους ιούς της γρίπης.

Η σχετική μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PLoS Biology», διεξήχθη σε 151 εθελοντές, ηλικίας από 7 έως και 81 ετών, στο αίμα των οποίων αναζητήθηκαν τα αντισώματα εννέα κύριων στελεχών του ιού της γρίπης τύπου Α που κυκλοφορούσαν παγκοσμίως μεταξύ 1968 και 2009.

Όλα τα στελέχη ανήκαν στον τύπο Α(Η3Ν2) του ιού.

Σκοπός της μελέτης ήταν να εξακριβώσουν οι ειδικοί εάν είχαν ποτέ μολυνθεί οι εθελοντές από τους ιούς αυτούς και πόσο συχνά.

Όπως διαπίστωσαν, ενώ τα παιδιά κολλούσαν γρίπη κατά μέσον όρο χρονιά παρά χρονιά, καθώς αυξανόταν η ηλικία των εθελοντών η συχνότητα της λοίμωξης μειωνόταν και μετά τα 30 εμφανιζόταν με τον σταθερό ρυθμό των δύο λοιμώξεων ανά δεκαετία.

Αν και η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε εθελοντές από την Κίνα, οι επιστήμονες από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και την Κίνα που πραγματοποίησαν τη μελέτη πιστεύουν ότι ισχύουν παγκοσμίως.

 

Tanea.gr

Share

Be the first to comment on "Παθαίνουμε γρίπη μία φορά κάθε πέντε χρόνια μετά τα 30"

Leave a comment

error: