Ο τρόπος της διατροφής μας έχει κι αυτός τα μυστικά του; Τα γνωρίζετε;

Σωστό ή Λάθος;

 

-Η πέψη διευκολύνεται όταν ξαπλώνουμε ή κοιμόμαστε το μεσημέρι

Σωστό & λάθος: Σε περίπτωση που νιώθετε ένα αίσθημα βάρους ή πόνους μετά τα γεύματα, το να ξαπλώσετε ή να κοιμηθείτε το μεσημέρι είναι συχνά ένας καλός τρόπος για ν’ ανακουφιστείτε γρήγορα από τέτοιου είδους προβλήματα. Αντίθετα, δεν συνιστάται να ξαπλώνετε αμέσως μετά το φαγητό αν έχετε τάση για ξινίλες, γιατί αυτό είναι σίγουρο πως τις επιδεινώνει.

 

-Δεν υπάρχει τίποτα πιο εύπεπτο από τα ωμά λαχανικά και τις σαλάτες

Σωστό & λάθος: Οι τροφές αυτές όχι μόνο δε βαραίνουν το στομάχι, αλλά έχουν επιπλέον το πλεονέκτημα να ευνοούν και τη λειτουργία του εντέρου. Ωστόσο δεν πρέπει να κάνουμε κατάχρηση, γιατί μπορεί να μην τις αντέχει το στομάχι μας. Αυτό ενδεχομένως να συμβεί, επειδή τα ωμά λαχανικά είναι πλούσια σε ίνες οι οποίες υφίστανται ζύμωση και η πέψη τους προκαλεί την παραγωγή εντερικών αερίων, τα οποία πιθανώς να προκαλέσουν τυμπανισμό.

 

-Λίγο αλκοόλ βοηθάει την πέψη

Λάθος: Από ιατρικής πλευράς, τίποτα δεν αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα αυτού του…φαρμάκου. Το σωστότερο είναι να προλαμβάνετε το πρόβλημα αποφεύγοντας να βαραίνετε το στομάχι σας με λιπαρά φαγητά, σάλτσες ή πολύ ποτό.

 

-Τυμπανισμός και δυσκοιλιότητα συχνά συσχετίζονται

 Σωστό: Αυτό, μάλιστα, συμβαίνει σε έναν στους δύο ανθρώπους. Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να υιοθετήσετε μια πολυποίκιλη διατροφή, από την οποία θα λαμβάνετε πολλές ίνες ( λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως). Επίσης, μπορείτε να τρώτε, πού και πού, τροφές εμπλουτισμένες σε ίνες ( φρυγανιές ή μπισκότα με πίτουρο, δημητριακά κ.ά.) ή γιαούρτι με δημητριακά, αυξάνοντας προοδευτικά την ποσότητα μέχρι 15 με 20 γραμ. την ημέρα.

 

-Αν έχετε ξινίλες πρέπει να περιορίσετε τα μπαχαρικά

 Σωστό: Τα μπαχαρικά, το ξίδι, αλλά και ο καφές, τα οινοπνευματώδη και ο καπνός αυξάνουν την οξύτητα του στομάχου και χαλαρώνουν το μυ που ευθύνεται για το κλείσιμο του οισοφάγου, πράγμα που ευνοεί την άνοδο οξέων. Όσοι έχετε αυτό το πρόβλημα πρέπει να τρώτε με μέτρο και να συμπληρώνετε τα γεύματά σας με μικρά σνακ. Αν τα συμπτώματα είναι συχνά, πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό.

 

 

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "Ο τρόπος της διατροφής μας έχει κι αυτός τα μυστικά του; Τα γνωρίζετε;"

Leave a comment

error: