Κοντά σε φάρμακο για την εξαφάνιση της αρθρίτιδας

farmako_gia_arthritida

Σήμερα δεν υπάρχει κάποιο φάρμακο που να “πολεμάει” ευθέως την αρθρίτιδα, απλά βοηθά να μειώνεται ο πόνος που προκαλείται. Η πάθηση αυτή προκαλεί φλεγμονή των αρθρώσεων και των οστών και όλες οι μέχρι στιγμής θεραπείες έχουν στόχο τη μείωση του πόνο και όχι την εξαφάνιση της ασθένειας.

Ωστόσο επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον δρ Michael Zuscik, θεωρούν ότι είναι κοντά σε φάρμακο το οποίο θα θεραπεύει την οστεοαρθρίτιδα, την πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας δηλαδή.

Το νέο φάρμακο βρίσκεται ακόμα σε εργαστηριακό επίπεδο και έχει δοθεί μόνο σε ποντίκα, που είχαν πρόβλημα με τις αρθρώσεις τους. Οι επιστήμονες διευκρινίζουν πως οι τεχνητές αρθρώσεις συνήθως διαρκούν μόνο για δέκα χρόνια, αλλά το φάρμακο αυτό έρχεται να θεραπεύσει την ασθένεια μια για πάντα.

Από τη στιγμή που δόθηκε το φάρμακο στα ποντίκια, μετά από ένα μήνα περίπου, το πρόβλημα άρχισε να εξαφανίζεται. Επιπλέον, η παραγωγή των γονιδίων και των μορίων που συνδέονται με τον εκφυλισμό του χόνδρου σταμάτησε. Έτσι οι ελπίδες για χρήση και από ανθρώπους αυξάνεται καθώς τα πειράματα είχαν θετικά αποτελέσματα.

Share

Be the first to comment on "Κοντά σε φάρμακο για την εξαφάνιση της αρθρίτιδας"

Leave a comment

error: