Θεωρία του Τζέημς Γουάτσον για τη θεραπεία των ανίατων καρκίνων

Θεωρία του Τζέημς Γουάτσον για τη θεραπεία των ανίατων καρκίνων  Νέα θεωρία του «πατέρα του DNA» νομπελίστα Τζέημς Γουάτσον για τη θεραπεία των έως τώρα ανίατων καρκίνων (και γιατί οι αντιοξειδωτικές πολυβιταμίνες μπορεί να κάνουν περισσότερο κακό, παρά καλό).

Οι προχωρημένοι καρκινοπαθείς που παίρνουν πολυβιταμίνες με αντιοξειδωτικές ουσίες, μπορεί άθελά τους να εμποδίζουν τη θεραπεία τους, αλλά και να βοηθούν στην επιδείνωση του καρκίνου, σύμφωνα με τον διάσημο αμερικανό νομπελίστα βιολόγο Τζέημς Γουάτσον, ο οποίος, μαζί με τον βρετανό Φράνσις Κρικ, ανακάλυψε τη διπλή έλικα του μορίου του DNA το 1953.

Παρά την προχωρημένη ηλικία του, ο Τζέημς Γουάτσον, που εργάζεται στο εργαστήριο Cold Spring Harbor των ΗΠΑ, έχει εδώ και χρόνια στραφεί με επιμονή στην αναζήτηση λύσεων για θεραπεία του καρκίνου. O διακεκριμένος επιστήμονας δημοσίευσε στο περιοδικό βιολογίας «Open Biology» της Βασιλικής Εταιρίας επιστημών της Βρετανίας μια νέα καινοτομική υπόθεση για τη θεραπεία των καρκίνων τελικού σταδίου.

Ο Γουάτσον υποστηρίζει ότι οι χημειοθεραπείες και ακτινοθεραπείες δυσκολεύονται να κάνουν τη δουλειά τους μέσα στον οργανισμό του καρκινοπαθούς, επειδή συχνά υπάρχουν στο σώμα του ασθενούς πολύ υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών ουσιών – και η τακτική λήψη πολυβιταμινών, που περιέχουν τέτοιες ουσίες, είναι μια πρόσθετη αιτία γι’ αυτό. Ο Αμερικανός βιολόγος θεωρεί ότι η νέα θεωρία του είναι «ένα από τα πιο σημαντικά έργα του μετά τη διπλή έλικα».

Τα διατροφικά συμπληρώματα, που περιέχουν αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, C και Ε, εδώ και καιρό έχουν αποτελέσει πεδίο επιστημονικής αντιπαράθεσης, όσον αφορά τη χρησιμότητά τους στη μάχη κατά του καρκίνου. Μερικές μελέτες υποστηρίζουν ότι αυτές οι ουσίες παρέχουν μια μέτρια αντικαρκινική προστασία.

Όμως ο Τζ. Γουάτσον, σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ», πιστεύει ότι αυτά τα χάπια κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Υποστηρίζει ότι στους υγιείς οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες όντως βοηθούν, επειδή καταστρέφουν τα επιβλαβή μόρια των λεγόμενων «ελεύθερων ριζών», που κάνουν ζημιά στο DNA και διάφορες ζωτικές πρωτεϊνες.

Όμως, πολλές αντικαρκινικές θεραπείες χρειάζονται αυτές τις «ελεύθερες ρίζες» για να καταστρέψουν τα καρκινικά κύτταρα. Αυτό σημαίνει, κατά τον Γουότσον, ότι στην περίπτωση ιδίως του προχωρημένου μεταστατικού καρκίνου η προσθήκη αντιοξειδωτικών στον οργανισμό γυρνάει «μπούμερανγκ» και εν μέρει ακυρώνει την αντικαρκινική δράση των χημικών φαρμάκων και των ακτίνων.

Ο Αμερικανός νομπελίστας παροτρύνει άλλους επιστήμονες να κάνουν νέες μελέτες για να ελέγξουν την ορθότητα της θεωρίας του. «Η ώρα έχει φθάσει για να θέσουμε σοβαρά το ερώτημα κατά πόσο η χρήση αντιοξειδωτικών πιθανότατα προκαλεί τον καρκίνο, παρά τον εμποδίζει», όπως γράφει. «Αν δεν μπορέσουμε να βρούμε τρόπους για να μειώσουμε τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών ουσιών, ο καρκίνος τελικού σταδίου θα είναι εξίσου ανίατος σε δέκα χρόνια, όπως είναι σήμερα», τονίζει ο Γουάτσον.

Ο εκπρόσωπος της Βασιλικής Φαρμακευτικής Εταιρίας της Βρετανίας Στιβ Γουίλιαμσον συμφώνησε ότι «οι ασθενείς που κάνουν χημειοθεραπεία, δεν πρέπει να παίρνουν αντιοξειδωτικά».

kathimerini.gr

Share

Be the first to comment on "Θεωρία του Τζέημς Γουάτσον για τη θεραπεία των ανίατων καρκίνων"

Leave a comment

error: