Εμβόλιο και εξέταση για τον HPV αποτρέπουν τον καρκίνο τραχήλου μήτρας

emvolio-hpv

Ευρωπαϊκή εβδομάδα πρόληψης.

Ο έγκαιρος εμβολιασμός κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) συνδυαστικά με το HPV DNA test παρέχει σχεδόν 100% για τη γυναίκα από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Το τεστ εδώ και ενάμισι μήνα καλύπτεται πλέον από τον ΕΟΠΥΥ για γυναίκες κάθε ηλικίας, ενώ μέχρι το καλοκαίρι αναμένεται να κυκλοφορήσει στην Ελλάδα και το νέο εννεαδύναμο εμβόλιο κατά του HPV.

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Πρόληψης του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας (22-30 Ιανουαρίου), ο καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Θηλωμάτων (HPV), Θεόδωρος Αγοραστός, επισημαίνει ότι ο συνδυασμός εμβολίου και τεστ μπορεί να προσφέρει στην γυναίκα προστασία που φτάνει έως και το 98%.

Επιπλέον, ο συνδυασμός αυτών των δύο προστατεύει και από άλλους καρκίνους, όπως του αιδοίου, του πέους, του πρωκτού και του στοματοφάρυγγα.

Το εννεαδύναμο εμβόλιο, που προσφέρει προστασία κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας 85-90% έναντι 70% του τετραδύναμου, κυκλοφορεί από το 2015 στις ΗΠΑ και από το 2016 στην Ευρώπη, ενώ αναμένεται να κυκλοφορήσει στην Ελλάδα μέχρι το καλοκαίρι.

Με τον συνδυασμό του εννιαδύναμου εμβολίου και του ΗPV DNA test ο κίνδυνος ελαττώνεται από 91% έως 98%. Να σημειωθεί ότι μία γυναίκα που θα εμβολιαστεί κατά του HPV θα χρειαστεί να κάνει σε όλη τη διάρκεια της ζωής της μόνο τέσσερις-πέντε φορές το ΗPV DNA test χωρίς να χρειάζεται να κάνει πλέον το τεστ Παπανικολάου. Το ΗPV DNA test εδώ και ενάμισι μήνα καλύπτεται πλέον από τον ΕΟΠΥΥ για γυναίκες κάθε ηλικίας, σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό.

«Σήμερα, η ενδεδειγμένη συνδυασμένη εφαρμογή αφενός του HPV εμβολιασμού, και μάλιστα με το νέο, εννεαδύναμο εμβόλιο, αφετέρου δε της ανίχνευσης του ιού με το λεγόμενο HPV DNA testing, δηλαδή των δύο επαναστατικών εξελίξεων, οι οποίες ακολούθησαν την πιστοποίηση της αιτιολογικής σχέσης της HPV λοίμωξης με την εμφάνιση προκαρκινικών αλλοιώσεων και καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας, είναι σε θέση να επιφέρει την σχεδόν ολοκληρωτική προστασία από την νόσο», επισημαίνει ο κ. Αγοραστός.

Επικαλούμενος δεδομένα, που προέκυψαν από διεθνείς μελέτες συμπληρώνει ότι τα μεσοδιαστήματα ελέγχου των γυναικών μπορούν να διευρυνθούν χωρίς να αυξάνεται ο κίνδυνος.

Έτσι, μια γυναίκα εμβολιασμένη με το διδύναμο ή τετραδύναμο HPV εμβόλιο σε ηλικία 12 ετών, μπορεί να ελέγχεται με τεστ Παπανικολάου από την ηλικία των 30 ετών, είτε με HPV DNA test από την ηλικία των 25-30 ετών, κάθε πέντε χρόνια.

Μια γυναίκα αρνητική στο HPV DNA test σε ηλικία 40 ετών μπορεί να συνεχίσει να ελέγχεται με το ίδιο τεστ κάθε 10 χρόνια.

Παράλληλα, ο κ. Αγοραστός αναφέρει ότι για τις γυναίκες που θα εμβολιασθούν με το νέο, εννεαδύναμο εμβόλιο σε ηλικία 12 ετών, ελαττώνεται εφ’ όρου ζωής ο κίνδυνος καρκίνου του τραχήλου της μήτρας κατά κατά 85,3%, ενώ ένα και μόνο HPV test στην ηλικία των 40 ετών ελαττώνει τον κίνδυνο αυτόν κατά 91%.

Επίσης, ο πληθυσμιακός έλεγχος κάθε 10 χρόνια, με έναρξη την ηλικία των 35 ετών θα ελαττώσει τον κίνδυνο κατά 98% και παράλληλα θα είναι κάτω από το πρόθυρο της αποδεκτής σχέσης κόστους-οφέλους των 50.000 δολαρίων/QALY (QALY=Ποιοτικά Σταθμισμένο Έτος Ζωής).

«Ως εκ τούτου, από επιστημονικής πλευράς, με βάση τα ανωτέρω ευρήματα και τους υπολογισμούς, το ερώτημα της πλέον ασφαλούς, αποτελεσματικής και ευνοϊκής από οικονομικής πλευράς μεθοδολογίας πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έχει κατ’ ουσίαν απαντηθεί.

Το νέο, εννεαδύναμο εμβόλιο, το οποίο προστατεύει από επτά ογκογόνους (16,18,31,33,45,52,58) και δύο μη ογκογόνους (6,11) τύπους του HPV, κυκλοφορεί ήδη από το 2015 στις ΗΠΑ, από το 2016 στην Ευρώπη και εντός του 2017 θα κυκλοφορήσει κατά πάσα πιθανότητα και στην Ελλάδα.

Παράλληλα, το HPV DNA testing, η νέα μέθοδος πληθυσμιακού ελέγχου των γυναικών για την πρόληψη αυτής της νόσου, είτε γίνει η λήψη του υλικού από ιατρό ή μαία, είτε από την γυναίκα μόνη της (αυτολήψη, self-sampling), αποδείχθηκε πολλαπλώς ως πλέον αποτελεσματική σε σύγκριση με το τεστ Παπανικολάου και ήδη προτείνεται από τον ΠΟΥ, την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και πολλές χώρες ως η πλέον κατάλληλη να αντικαταστήσει το τεστ Παπανικολάου στα εθνικά προγράμματα προσυμπτωματικού προληπτικού ελέγχου.

Αυτό λοιπόν που μένει για να επιτευχθεί το ζητούμενο, δηλαδή η ελάττωση – ή και η εξάλειψη – των περιστατικών με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, είναι η σωστή εφαρμογή σε εθνική κλίμακα όλων αυτών των προτάσεων της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας», υποστηρίζει ο κ. Αγοραστός.

Τέλος, υπενθυμίζει ότι επειδή οι ογκογόνοι τύποι του HPV (και κυρίως ο τύπος 16) προκαλούν καρκίνο όχι μόνον στον τράχηλο της μήτρας, αλλά και στο αιδοίο, στον πρωκτό, στο πέος, στον στοματοφάρυγγα, δηλαδή και σε άλλα όργανα γυναικών και ανδρών, ο εμβολιασμός εναντίον αυτών των τύπων του HPV (πιθανόν σε συνδυασμό και με ανάλογες με το HPV DNA testing μεθόδους ελέγχου) θα επιφέρει οπωσδήποτε ελάττωση και στα ποσοστά εμφάνισης αυτών των καρκίνων.

«Έτσι, θα είναι η πρώτη φορά που με ένα απλό εμβόλιο μπορεί κανείς να προλάβει περίπου 10 καρκίνους», καταλήγει ο κ. Αγοραστός.

 

Eefam.gr

Share

Be the first to comment on "Εμβόλιο και εξέταση για τον HPV αποτρέπουν τον καρκίνο τραχήλου μήτρας"

Leave a comment

error: