Δίαιτα: Το λάθος που κάνετε και δεν μπορείτε να αποκτήσετε επίπεδη κοιλιά

koilia_diaita

koilia_diaitaΗ κοιλιά είναι μια «προβληματική» περιοχή του σώματος τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Όσο πλησιάζει το καλοκαίρι, εντείνονται οι προσπάθειες για απώλεια βάρους με τη συστηματική γυμναστική και την αυστηρή δίαιτα.

 

Φαίνεται όμως ότι οι υπερβολές αποδεικνύονται τελικά αντιπαραγωγικές, καθώς μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ υπέδειξε ότι η παράλειψη γευμάτων μπορεί τελικά να οδηγήσει στην αύξηση του βάρους.

Θεωρούμε ότι η «εξοικονόμηση» θερμίδων από την παράλειψη του πρωινού, του μεσημεριανού ή του βραδινού γεύματος θα συμβάλει στην ταχύτερη απώλεια βάρους, ωστόσο τα αποτελέσματα φαίνεται να είναι ακριβώς τα αντίθετα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αυστηρή νηστεία πυροδοτεί μια σειρά από διεργασίες που οδηγούν στη συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς. Το κοιλιακό λίπος έχει αποδειχθεί πως είναι το πιο επικίνδυνο λίπος, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και καρδιοπάθειας.

Βάσει πειραμάτων που πραγματοποίησαν σε ποντίκια, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η παράλειψη γευμάτων έχει σαν αποτέλεσμα τα κύτταρα του ήπατος να σταματούν να αντιδρούν στην ινσουλίνη, την ορμόνη που διασπά τα σάκχαρα.

Υπό κανονικές συνθήκες, το συκώτι παράγει γλυκόζη για να τη χρησιμοποιήσει το σώμα ως πηγή ενέργειας. Η παραγωγή γλυκόζης διακόπτεται όταν ανιχνεύεται ινσουλίνη στο αίμα. Όταν ο οργανισμός αναπτύσσει αντίσταση στην ινσουλίνη, δεν αποστέλλεται το απαραίτητο σήμα για να σταματήσει η απελευθέρωση γλυκόζης στο αίμα.

Τα περιττά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα αποθηκεύονται στο σώμα με τη μορφή λίπους. Επίσης, προκαλούν βλάβες στα όργανα του σώματος και με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσουν στην εκδήλωση του διαβήτη τύπου 2.

Στο πλαίσιο των πειραμάτων που έκαναν οι ερευνητές, έδωσαν σε μια ομάδα ποντικιών όλα τα γεύματα της ημέρας μεμιάς, αφήνοντάς τα νηστικά για την υπόλοιπη ημέρα, ενώ σε μια άλλη ομάδα ποντικιών έδιναν τα γεύματα σταδιακά μέσα στην ημέρα. Η πρώτη ομάδα ανέπτυξε αντίσταση στην ινσουλίνη, ενώ η δεύτερη όχι.

Ενώ οι δύο ομάδες λάμβαναν τον ίδιο αριθμό θερμίδων, τα ποντίκια της πρώτης ομάδας συσσώρευσαν μεγαλύτερες ποσότητες λίπους στην κοιλιά τους.

Όπως τονίζει η βασική συντάκτης της μελέτης Martha Belury από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, η παράλειψη γευμάτων προδιαθέτει το σώμα απέναντι στις ακραίες διακυμάνσεις στα επίπεδα της ινσουλίνης και της γλυκόζης και μπορεί τελικά να οδηγήσει στη συσσώρευση αντί για την απώλεια λίπους.

Τα ευρήματα των ερευνητών παρουσιάζονται αναλυτικά στην επιθεώρηση Nutritional Biochemistry.

 

onmed.gr

Share

Be the first to comment on "Δίαιτα: Το λάθος που κάνετε και δεν μπορείτε να αποκτήσετε επίπεδη κοιλιά"

Leave a comment

error: