Αντικαταθλιπτικά δημιουργούν νέους νευρώνες

antikatathlipitika_nevrones

Μοριακό μηχανισμό που εξηγεί γιατί τα φάρμακα που καταπολεμούν την κατάθλιψη βοηθούν στην παραγωγή νέων νευρώνων ανακάλυψε μια ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του King’s College στο Λονδίνο.

Η έρευνα της εν λόγω ομάδας, τη οποίας επικεφαλής είναι ο υποψήφιος διδάκτορας Κρίστοφ Άνακερ, επισφραγίζει τη θεωρία ότι τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα επιταχύνουν τον σχηματισμό νέων νευρώνων στον ιππόκαμπο και τελικά επαναφέρουν το μέγεθός του σε κανονικά επίπεδα.

Το στοιχείο που προσθέτει είναι ότι τα φάρμακα αυτά ρυθμίζουν τη λειτουργία του υποδοχέα του γλυκοκορτικοειδούς (GR), μιας πρωτεΐνης που εμπλέκεται στην αντίδραση του οργανισμού σε στρεσογόνους παράγοντες.

Μάλιστα, ο Κρίστοφ Άνακερ υποστηρίζει ότι τα συμπεράσματα της έρευνας πιθανότατα ισχύουν όχι μόνο για τα SSRI αλλά και για άλλες κατηγορίες αντικαταθλιπτικών, όπως τα νεότερα SNRI.

Με δηλώσεις του στο Reuters, ο υποψήφιος διδάκτορας δηλώνει αισιόδοξος υποστηρίζοντας ότι ο υποδοχέας του γλυκοκορτικοειδούς θα μπορούσε στο μέλλον να γίνει μοριακός στόχος για καλύτερα αντικαταθλιπτικά, με λιγότερες παρενέργειες.

 

 

Πηγή: greekradar.gr

Share

Be the first to comment on "Αντικαταθλιπτικά δημιουργούν νέους νευρώνες"

Leave a comment

error: