Ακροθαλασσιά: Το καταλληλότερο μέρος για ηρεμία και χαλάρωση

akrothallasia

Η χαλαρωτική θέα του νερού

Λονδίνο, Ηνωμένο ΒασίλειοΤελικά το καλύτερο μέρος για την ψυχολογία μας είναι η ακροθαλασσιά όπως αποδεικνύει βρετανική μελέτη που μελέτησε τις επιδράσεις διαφόρων τύπων εξωτερικού περιβάλλοντος στην ανθρώπινη ψυχοσύνθεση.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε συνέδριο της Βρετανικής Εταιρείας Ψυχολογίας και αφορούσαν σε 2.750 άτομα, ο αναζωογονητικός αέρας της ακροθαλασσιάς έχει την θετικότερη επίδραση, υπερισχύοντας της εξοχής ή του πάρκου.

Ο Μάθιου Γουάιτ, επικεφαλής ερευνητής εξήγησε ότι η ακροθαλασσιά μπορεί να αντανακλά μιας «εσωτερική προτίμηση» για την θέα και τον ήχο του νερού.

Η μελέτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Περιβάλλοντος και Ανθρώπινης Υγείας εστίασε στο πως οι διαφορετικοί τύποι εξωτερικού περιβάλλοντος μπορούν να παράγουν διαφορετικές αντιδράσεις στους ανθρώπους, ως προς το συναίσθημα της χαλάρωσης και της ηρεμίας. Έτσι λοιπόν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όταν ήμαστε στην παραλία είναι πιθανότερο να αισθανόμαστε συναισθηματική ευεξία.

Οι 2.750 συμμετέχοντες Άγγλοι για διάστημα δύο ετών κατέγραφαν τις συναισθηματικές αντιδράσεις τους στην παραλία, την εξοχή και το πάρκο, τις οποίες και μελέτησαν ο ΔΡ Γουάιτ και η συνεργάτιδά του Κάθριν Ασμπουλμπι.

Ενώ και τα τρία μέρη δημιουργούσαν αίσθηση αναζωογόνησης, η μεγαλύτερη αίσθηση ευχαρίστησης πήγαζε από την γυμναστική δίπλα στη θάλασσα, ανεξαρτήτως παραγόντων όπως η ηλικία, του τόπου κατοικίας και αν είχαν παρέα ή ήταν μόνοι.

Μάλιστα, η ακροθαλασσιά ήταν η πιο θετική εμπειρία και στις έξι ηλικιακές ομάδες που μελετήθηκαν, εν αντιθέσει με τα πάρκα των πόλεων ή τις βόλτες στην εξοχή. Η προτίμηση της ακτής αφορούσε τόσο τον γενικό πληθυσμό όσο και τα άτομα που περπατούσαν τακτικά.Επίσης, όσοι ταξίδευαν μόνοι ήταν πιθανότερο να αντλούν περισσότερη ευχαρίστηση από τη θέα της θάλασσας.

Οι ερευνητές δεν έχουν καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα για το τι είναι αυτό που κάνει τον άνθρωπο να αντλεί ευχαρίστηση περισσότερο από την θάλασσα, εν αντιθέσει με άλλα τοπία. Κάνουν όμως κάποιες εικασίες. Μεταξύ αυτών, πιστεύουν ότι οι άνθρωποι ανταποκρίνονται θετικά στον τρόπο που το φως αντανακλάται στο νερό ή στον ήχο της θάλασσας. Επίσης μπορεί να κρύβονται κοινωνικές ή πολιτισμικές επιρροές πίσω από την προτίμηση για την ακροθαλασσιά. Ενώ δεν αποκλείονται και οι ατομικοί συσχετισμοί, όπως οι ευχάριστες παιδικές αναμνήσεις.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι στις μέρες μας όλο και περισσότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται για την σημασία της χαλάρωσης ως μέσο πρόληψης των ασθενειών. «Πρέπει να μελετήσουμε σε βάθος τις θετικές επιδράσεις του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά η μελέτη αποδεικνύει ότι ήρθε ο καιρός να ξεπεράσουμε το δίλημμα πόλη ή χωριό και να αρχίσουμε να μελετάμε τις επιδράσεις διαφορετικών τοπίων στην υγεία και την ευεξία του ανθρώπου», τονίζει ο Δρ Γουάιτ.

Πηγή: pathfinder.gr

Share

Be the first to comment on "Ακροθαλασσιά: Το καταλληλότερο μέρος για ηρεμία και χαλάρωση"

Leave a comment

error: