Σύμφωνα με μελέτη οι άνθρωποι δυσκολεύονται να το «διαβάσουν»
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Penn State των ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι δυσκολεύονται να «διαβάσουν» τα συναισθήματα όσων έχουν γηρασμένο-ρυτιδιασμνένο πρόσωπο, με αποτέλεσμα συχνά, λανθασμένα να τους θεωρούν νευριασμένους, λυπημένους, απογοητευμένους.
Οι ερευνητές ζήτησαν από μια ομάδα ατόμων να κοιτάξει προσεκτικά φωτογραφίες από πρόσωπα 64 εθελοντών και να τους κατηγοριοποιήσει βάσει των συναισθημάτων που «διάβασαν» στα πρόσωπά τους. Κατά μέσο όρο , οι φωτογραφίες ενηλίκων μεγαλύτερης ηλικίας θεωρήθηκαν πιο θυμωμένοι ή λυπημένοι σε σύγκριση με φωτογραφίες νέων, παρά το γεγονός ότι όλα τα πρόσωπα φωτογραφήθηκαν ουδέτερα και ανέκφραστα.
Ο Carlos Garrido, διδακτορικός φοιτητής του Πανεπιστημίου Penn State στην κοινωνική ψυχολογία, είπε ότι το ζήτημα μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι ρυτίδες γύρω από το στόμα και το μέτωπο κάνουν τους ανθρώπους να φαίνονται σαν να είναι συνοφρυωμένοι ή αναστατωμένοι.
Αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει τη σχέση ρυτίδων και συναισθηματικής αντίληψης. Μια προηγούμενη μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστήμιου Humboldt του Βερολίνου διαπίστωσε ότι οι νεότεροι άνθρωποι είχαν δυσκολία να κρίνουν τα πρόσωπα των ηλικιωμένων, και συχνά πίστευαν ότι ένιωθαν «ανάμεικτα και κυρίως δυσάρεστα συναισθήματα» σε σύγκριση με αντίστοιχα πρόσωπα νεότερων ατόμων.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι πολλοί από αυτούς που αναζητούν θεραπείες πλαστικής χειρουργικής, όπως λίφτινγκ ή ενέσεις Botox δεν το κάνουν μόνο από ματαιοδοξία. Υπάρχουν, όπως φαίνεται, πραγματικά ζητήματα που σχετίζονται με τα πρώτα σημάδια της γήρανσης, όπως υποστηρίζει η Αμερικανική Εταιρεία Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής.
Be the first to comment on "Τι δείχνει το ρυτιδιασμένο πρόσωπο"