Συναγερμός για καλλυντικά με μόλυβδο και αρσενικό

kalidika

kalidikaΣυναγερμό σήμανε η βρετανική αστυνομία για την διακίνηση μέσω Ίντερνετ επώνυμων καλλυντικών «μαϊμούδων» που περιέχουν επικίνδυνα επίπεδα τοξικών χημικών, όπως ο μόλυβδος, ο υδράργυρος, το αρσενικό και το κυάνιο.

Σε αναλύσεις που πραγματοποίησε σε τέτοιου είδους καλλυντικά, η Αστυνομία του Λονδίνου εντόπισε επίσης ακαθαρσίες αρουραίων και ίχνη από ανθρώπινα ούρα.

Η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή ώστε αρχίζει ενημερωτική εκστρατεία για το κοινό, με σλόγκαν «Wake up, Don’t fake up!».

Όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία, οι απομιμήσεις των καλλυντικών παράγονται από συμμορίες στην Κίνα και στην ανατολική Ευρώπη και πωλούνται μέσω χιλιάδων ιστοσελίδων, σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και από μεγάλα sites, όπως το eBay και το Amazon.

Τους τελευταίους 18 μήνες, η αστυνομία έκλεισε περισσότερα από 5.500 μικρά sites που διέθεταν «καλλυντικά» πολυτελείας σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, ενώ προχώρησε σε δέσμευση ψεύτικων προϊόντων αξίας πάνω από 4,7 εκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε η αστυνόμος Maria Woodall.

Στις μάρκες που παραποιούν οι επιτήδειοι συμπεριλαμβάνονται οι MAC, Benefit και Urban Decay, πρόσθεσε, ενώ στα προϊόντα συμπεριλαμβάνονται είδη για μέικ απ, αρώματα και αντηλιακά .

Οι επιτήδειοι παραποιούν ακόμα και ηλεκτρικές συσκευές (λ.χ. σεσουάρ, συσκευές για ίσιωμα ή για μπούκλες κ.λπ.), οι οποίες δεν κατασκευάζονται με τις αυστηρές προδιαγραφές των επίσημων προϊόντων και έτσι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ασφαλείας.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ηλεκτροπληξία ή υπερθέρμανση και ανάφλεξη της συσκευής.

Η Αστυνομία προειδοποιεί ότι οι απομιμήσεις καλλυντικών είναι μία αναπτυσσόμενη αγορά στο Ίντερνετ που μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία, προκαλώντας αλλεργικές αντιδράσεις, οιδήματα, εξανθήματα και εγκαύματα.

Ένας άλλος κίνδυνος, κατά την κυρία Woodall, είναι να κλαπούν τα προσωπικά στοιχεία και οι κωδικοί ή οι κάρτες πληρωμών των καταναλωτών για να γίνουν άλλες αγορές.

«Τα προϊόντα ομορφιάς προορίζονται για να βελτιώσουν την εμφάνιση και όχι για να την καταστρέψουν», είπε. «Ο γενικός κανόνας είναι πως αν κάτι φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε μάλλον δεν είναι».

 

madata.gr

Share

Be the first to comment on "Συναγερμός για καλλυντικά με μόλυβδο και αρσενικό"

Leave a comment