Στατίνες και πρόληψη του καρκίνου παχέος εντέρου

statines_paxy_entero

Οι στατίνες, τα διάσημα φάρμακα που παίρνουν χιλιάδες άνθρωποι για τη μείωση της χοληστερίνης, μπορεί τώρα να αποδειχθούν ωφέλιμες και για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Συγκεκριμένα, σε έρευνα που έγινε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Νόριτς, βρέθηκε ότι οι στατίνες μειώνουν τις πιθανότητες ανάπτυξης της νόσου κατά 57%, λίγο δηλαδή παραπάνω από το μισό. Επιπλέον, για τα άτομα που λάμβαναν υψηλότερες δόσεις του φαρμάκου πάνω από 5 χρόνια ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου μειώθηκε κατά 80%.

Στην έρευνα συμμετείχαν πάνω από 100 ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου και 132 υγιείς ενήλικες εθελοντές. Οι ερευνητές κατέληξαν στα παραπάνω συμπεράσματα μελετώντας τις περιπτώσεις αυτές και συγκρίνοντας τη λήψη στατινών μεταξύ των δύο ομάδων. Ωστόσο, για πιο ασφαλή συμπεράσματα θα χρειαστεί επανάληψη σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών.

Οι ειδικοί επεσήμαναν επίσης ότι μπορεί και η ίδια η μείωση της χοληστερίνης να συμβάλλει στη μείωση εμφάνισης του εν λόγω καρκίνου. Από την άλλη, πειράματα που έγιναν σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι οι στατίνες μειώνουν τον σχηματισμό πολύποδων του εντέρου, που συχνά, αν δεν αφαιρεθούν εγκαίρως, εξελίσσονται σε καρκίνους του εντέρου.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «BMC Gastrenterology».

zougla.gr

Share

Be the first to comment on "Στατίνες και πρόληψη του καρκίνου παχέος εντέρου"

Leave a comment

error: