Ονειρα ….Ξεδιαλύνοντας τα μηνύματα της νύχτας

Είτε τα πιστεύετε είτε όχι, τα όνειρα  σαν εγγύηση της καλής ψυχικής μας υγείας, έρχονται στον ύπνο μας ξανά και ξανά, γεμάτα ζωή και δράση , και έτοιμα να μας …αποκαλυφθούν, αν μάθουμε ν’ ανασύρουμε το πέπλο μυστηρίου που τα καλύπτει. Αλήθεια, όταν και το σκοτάδι της νύχτας… βλέπει κι αυτό όνειρα και εικόνες, γιατί και εμείς να μην τις ξεδιαλύνουμε προκειμένου να κατανοήσουμε τα μυστικά τους, που-σύμφωνα με τους ειδικούς- «… αποκαλύπτουν το μέλλον μας  και γιατρεύουν το παρόν μας»;

 

Από τη Μαρία Ορφανίδου

 

Είτε πιστεύετε ότι τα όνειρα είναι το Πνεύμα, που αόρατα και ακούραστα ταξιδεύει οποτεδήποτε και οπουδήποτε στο χρόνο και τον χώρο, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να επικοινωνούμε με θεούς και δαιμόνια, είτε ότι πρόκειται για μηνύματα που  στέλνουν οι θεοί,… ικανά να μας αποκαλύψουν το μέλλον και να μας γιατρέψουν το παρόν, είτε ότι αντιπροσωπεύουν κάποια βαθύτερη πηγή του εαυτού μας, θέλοντας να εκφράσουν ασυνείδητους φόβους και επιθυμίες μας, είτε ότι ντυμένα με το μανδύα των συμβόλων έρχονται στον ύπνο μας για να φέρουν ξανά στο προσκήνιο ξεχασμένα πράγματα που μας καταπιέζουν ή ότι μας βοηθούν να  κάνουμε επιτέλους εκείνη την υπέρβαση από το  αίσθημα της κατωτερότητας ,με το οποίο όλοι γεννιόμαστε ή τέλος πάντων, ότι  τα βλέπουμε για να …ξεχνάμε το παρόν μας , μάθετε τούτο: Άσχετα, αν συμφωνείτε με τις απόψεις περί ονείρων με τους αρχαίους Έλληνες, τους Αιγύπτιους, ή τους Βαβυλωνίους, το Σίγκμουντ Φρόιντ και τον Ελβετό ψυχολόγο Καρλ Γιούνγκ, ή τον Αυστριακό ψυχίατρο Άλφρεντ Άντλερ και το νομπελίστα Φράνσις Κρικ, ένα είναι σίγουρο: ότι τα όνειρα, αυτά, δηλαδή  τα  «γράμματα» από τον άγνωστο εαυτό του, τα  λάμβανε ο άνθρωπος από τότε που εμφανίστηκε στη γη και πάντα μπορούσε και …ταξίδευε μέσα από αυτά, κάνοντας με τον τρόπο αυτό  τα καλύτερα ταξίδια του, επικοινωνώντας έτσι με εκείνη τη μυστική, συνήθως, άγνωστη γλώσσα των ονείρων, τη  γεμάτη συμβολισμούς και φανταστικές εικόνες.

Εικόνες, σπανίως  λογικές και συχνότερα  φανταστικές, που όσο πιο πολύ τρέχουμε από πίσω τους, τόσο αυτές  πιο γρήγορα απομακρύνονται, αφού τα όνειρα -γεμάτα ζωντάνια, δράση ,συναισθηματισμούς και χρώματα, ξεφεύγουν ξαφνικά και ανάλαφρα σαν το πέταγμα των γλάρων, δείχνοντάς μας έτσι, ότι το όνειρο δεν είναι εύκολο να το…συλλάβουμε και να το αιχμαλωτίσουμε στο λογικό μας κόσμο!

 

 

Ανασύροντας τον πέπλο.

«Όλα τα όνειρα»,διατυμπάνιζε ο Γιουνγκ, « μιλούν την ίδια γλώσσα. Εκείνη, τη γεμάτη μεταφορές και συμβολισμούς, που σκοπός της είναι να φέρνει υγεία και πληρότητα στους ανθρώπους». Και ακριβώς αυτή η …ονειρική γλώσσα ήταν πάντα για τον άνθρωπο μια πηγή αστείρευτης γοητεία ς, ένας αινιγματικός  κόσμος  με μυστικά νοήματα, που εδώ και χιλιάδες χρόνια -θεοσεβούμενοι, μυστικιστές, φιλόσοφοι και επιστήμονες προσπαθούν να ερμηνεύσουν και να κατανοήσουν. Κοντολογίς ν’ ανασύρουν κάθε πέπλο μυστηρίου που περιβάλλει την ονειρική μας ζωή και να ξεδιαλύνουν τ’ όνειρο.

Τα όνειρα, λοιπόν, ντυμένα κατά τον Φρόιντ με τον μανδύα των συμβόλων δεν μας εμφανίζονται ξεκάθαρα, αλλά μας καλούν να τα αποκωδικοποιήσουμε, να αποκαλύψουμε  το νόημά τους. Ένα νόημα που για τον καθένα-σύμφωνα με τους ειδικούς- είναι μοναδικό, εφόσον κάθε ονειρικό σύμβολο έχει μια τελείως διαφορετική σημασία για  κάθε άνθρωπο  και  εξαρτάται συνήθως από την ψυχοσύνθεσή του, τον συναισθηματικό του κόσμο και τις εμπειρίες του.

 

Για σας μπορεί να σημαίνει κάτι άλλο

Δεν έχετε άλλωστε ακούσει και την παροιμία « Τά ‘χει η γριά στο λογισμό της, τα θωρεί και στ΄ όνειρό της»,  που με τόσο  ξεκάθαρο τρόπο δηλώνει το παραπάνω επιστημονικό συμπέρασμα;  Μην προσπαθείτε, λοιπόν, να καταλήξετε στο συμπέρασμα ότι τα ..δάκρυα , για παράδειγμα, είναι δηλωτικά χαράς. Αυτό μπορεί να το ισχυρίζονται οι Ηπειρώτες ή οι Μανιάτες, αλλά για σας να σημαίνει κάτι άλλο. Ή ότι τα αβγά στο όνειρο σημαίνουν σώνει και καλά κακολογία και φιλονικία. Αφήστε τους Πελοποννήσιους και τους Κρητικούς να πιστεύουν κάτι τέτοιο. Πάντως έχετε υπόψη ένα …μυστικό που ισχύει για όλους: «Το όνειρο που δεν σου δηλοί, να μην το διηγάσαι». Με άλλα λόγια δηλαδή μη γνωστοποιείτε τα όνειρά σας στους άλλους πριν την ανατολή του ηλίου, διότι διαφορετικά αυτά δε θα επαληθευτούν.

Όσοι πάλι θέλετε να αποτρέψετε την πραγματοποίηση ενός …κακού ονείρου, δεν έχετε παρά να ξυπνήσετε νωρίς-νωρίς, και στρεφόμενοι προς τον ήλιο την ώρα που ανατέλλει, να πείτε: « Όνειρο είδα, στον ήλιο τό πα  και ο ήλιος τό πε του κυρ αγγέλου»…

 

Ξεδιαλύνοντας τα νυχτερινά μηνύματα …

Η εκμάθηση μια ξένης γλώσσας σίγουρα δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση. Πόσο μάλλον, εάν πρόκειται και για μια γλώσσα μυστική, γεμάτη σύμβολα και σουρεαλιστικές εικόνες, όπως αυτή των ονείρων. Στη σύγχρονη δυτική κουλτούρα, ο Φρόιντ ήταν αυτός που έκανε γνωστή τη σημασία που έχει αυτή η γλώσσα , για να γνωρίσει κανείς τον ίδιο του τον εαυτό. Βέβαια, χωρίς να αμφισβητεί κανείς τη συμβολή του σε αυτό το πεδίο, ο Φρόιντ υπερέβαλε, με το να βλέπει παντού σύμβολα σεξουαλικά. Έτσι, για παράδειγμα, αντικείμενα συνήθως αταίριαστα μεταξύ τους, όπως λόγου χάρη το πιάνο, ο αμφορέας, ο κάμπος ή η κλειδαριά κατέληξαν να είναι σύμβολα του κόλπου. Ή άλλα αιχμηρά, όπως μπαστούνια, ομπρέλες ή ραβδιά  του πέους.

Σήμερα, η παραπάνω άποψη έχει πια ξεπεραστεί. Όμως, η ερμηνεία των συμβόλων των ονείρων -που γίνεται από τη μεριά της ψυχολογίας- εξακολουθεί να συμπίπτει σε πολλά σημεία με εκείνη που αναφέρουν συγγραφείς σχολών τόσο μακρινών, όπως ο Ταντρισμός( ένα από τα συστήματα της Γιόγκα).  Με το να αρχίσει, λοιπόν, κανείς  να συλλαβίζει κάποιους φθόγγους της γλώσσας των ονείρων, είναι και αυτό μια καλή αρχή. Ας ξεκινήσουμε , λοιπόν,  με το ..ξεδιάλυμα   μερικών ονειρικών…σκηνών, έτσι μήπως και ανοίξουμε μια πορτούλα, που κρυφοκοιτάζοντας μέσα της, πιθανότατα να οδηγηθούμε σε απόκρυφες γωνιές της ψυχής και του μυαλού μας.

 

ΤΙ ΣΥΜΒΟΛΙΖΟΥΝ

ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΑΣ

 

Αλήθεια, ποιος δε θυμάται τις νύχτες, μετά από κάποιο σημαδιακό γεγονός στη ζωή του; Ποιος δε θυμάται, λόγου χάρη, τη νύχτα του γάμου του ή τη νύχτα μετά τη γέννηση του παιδιού του; Και μένουν σίγουρα αλησμόνητες, γιατί σε νύχτες σαν κι αυτές απογυμνώνεται η ψυχή του ανθρώπου και τότε η άκρατη χαρά εμφανίζεται πλάι στον πιο βαθύ φόβο, ή η ανημποριά κοντά στη δύναμη. Το αποτέλεσμα; Χιλιάδες ανάκατες εικόνες να στροβιλίζονται στο μυαλό, για να ξεπεραστούν στη συνέχεια συγκροτημένες σε εικόνες γεμάτες συμβολισμούς, όπως:

 

-Πτώση στο κενό

Ελάτε, λοιπόν, μη φοβάστε, δε θα πέσετε πουθενά! Απλά όνειρο είναι και θα περάσει. Όμως, επειδή η πτώση στο όνειρο, λένε ότι συμβολίζει μια ανεκδήλωτη αγωνία, μήπως θα πρέπει να βρείτε τι πραγματικά βασανίζει τη μικρή σας ζωή; Ή μήπως θα έπρεπε να πάψετε να ακροβατείτε σε μια σκάλα, έτοιμη από στιγμή σε στιγμή να ανατραπεί; Ελάτε, λοιπόν, σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων, αρπάξτε τη ζωή από τα… μαλλιά και να είστε σίγουροι ότι δε θα ξαναδείτε στον ύπνο σας  ότι πέφτετε στο κενό.

 

-Ατέλειωτο πέταγμα

Ε, πονηρούληδες, θέλετε μάλλον την ελευθερία σας, διψάτε για χαρά και ελαφρότητα, επιθυμείτε να υπερβείτε τους εξαναγκασμούς και περιορισμούς της καθημερινότητας και  για αυτό και βλέπετε νυχτερινά …πετάγματα ή  ταξίδια σε θαυμάσιες χώρες. Λοιπό, πέρα από όλα αυτά, αν πετάτε με τη θέλησή σας, τότε να είστε βέβαιοι ότι οι επιλογές της ζωής σας είναι σωστές, όπως και ο δρόμος που χαράξατε. Αν αντίθετα, εξαναγκάζεστε σε τέτοιου είδους πετάγματα, τότε κάντε κάτι για να ξεφύγετε από συνθήκες ζωής που σίγουρα δεν επιθυμείτε.

 

-Όταν τα ζώα μας… απειλούν!

Ένα τέτοιο όνειρο μπορεί να αποκαλύψει πολλά. Διότι, είναι καιρός να μάθετε ότι τα ζώα-ήρεμα ή εχθρικά, επιθετικά ή τρομαγμένα -ό,τι και νά ναι, συμβολίζουν τα ένστικτά μας, τη δύναμη και την ενέργειά μας που όμως συχνά αγνοούμε. Και επίσης αποκαλύπτουν  συναισθήματα που κρύβουμε βαθιά μέσα μας. Σταματήστε, λοιπόν, να τσακώνεστε στον ύπνο σας με άκακα ή μη ζωάκια  και προσπαθήστε

να εξωτερικεύσετε όλον αυτό το δυναμισμό και την ενέργεια που κρύβετε στο βάθος της ψυχής σας.

 

-Απατημένοι σύζυγοι

Καλά κάνετε και ανησυχείτε, αφού είναι πιθανόν ένα τέτοιο όνειρο να βγεί αληθινό! Όμως, προτού τα βάλετε με τη ή το σύντροφό σας, δεν αναρωτιέστε καλύτερα, μήπως και είστε εσείς ο ίδιος που εξαπατάτε, που προδίδετε κάποια πλευρά του εαυτού σας; Διότι, συνήθως, όταν βλέπουμε άλλα πρόσωπα στα όνειρά μας, αυτά συχνά συμβολίζουν κάτι από μας τους ίδιους, κάτι από την προσωπικότητά μας.

 

-Γυμνοί ανάμεσα σε κόσμο

Ε, μην το παρακάνετε! Είπαμε να εξωτερικεύετε τα συναισθήματά σας, όχι όμως να αποκαλύπτετε και τα πάντα! Κρατήστε και κάτι για τον εαυτό σας ! Τα ρούχα στο όνειρα, συμβολίζουν τον εαυτό που συνήθως δείχνουμε στους άλλους. Όταν, λοιπόν, βλέπουμε στον ύπνο μας να τριγυρίζουμε γυμνοί ανάμεσα σε κόσμο, αυτό σημαίνει ότι φανερώνουμε στους άλλους περισσότερα  πράγματα για τον εαυτό μας από όσα πρέπει, τόσα  που συνήθως δε γίνονται αποδεκτά. Αν πάλι είσαστε από αυτούς που προστρέχουν ξανά και ξανά στην παιδικότητά τους, τότε δικαίως βλέπετε τέτοια όνειρα, αφού κατά το Φρόιντ, η γύμνια συμβολίζει την επιθυμία μας να επιστρέφουμε συνεχώς στα χρόνια της …αθωότητας.

Πάντως, το γυμνό του σώματός μας είναι σύμβολο της αυθεντικότητας και του αυθορμητισμού.

 

-Μέσα στο νερό

Είστε τυχεροί, εφόσον μπορείτε και πλημμυρίζετε από κάθε λογής συναισθήματα. Το λέει και το όνειρο, άλλωστε, αφού το νερό στη γλώσσα των ονειρικών συμβόλων σημαίνει… συναισθήματα και πάλι… συναισθήματα! Αν, μάλιστα, το νερό  είναι καθαρό και ήρεμο, ε, τότε είστε πολύ τυχεροί άνθρωποι, εφόσον είσαστε ψυχικά απόλυτα ισορροπημένοι. Αν, αντίθετα, έχετε να κάνετε με φουρτουνιασμένη θάλασσα, τότε προσοχή, γιατί εσωτερικές συγκρούσεις σάς βασανίζουν. Αιτία, ίσως είναι και κάποιο πρόσωπο από αυτά που  …εμπλέκονται στο όνειρο.

Τέλος, αν φοβάστε ότι θα πνιγείτε μέσα στο νερό, κατανικήστε το φόβο σας αυτό … ξυπνώντας ή με το να αρχίσετε να παραδέχεστε και να αντιμετωπίζετε με θάρρος τα διάφορα συναισθήματά σας και στο…ξύπνιο σας.

 

-Βοήθεια, πεθαίνω…

Μην προσπαθείτε να κρυφτείτε! Σίγουρα για σας  ο μεγαλύτερος φόβος σας είναι η ιδέα του «θανάτου». Όχι, όμως, εκείνου του φυσικού θανάτου, αλλά όλων εκείνων των παραγόντων που πρέπει να …πεθάνουν για να ανοίξει ο δρόμος που θα αλλάξει στοιχεία της προσωπικότητάς σας. Και εσείς έτσι θα μεταμορφωθείτε, θα ανθίσετε. Γι αυτό, λοιπόν, αν βλέπετε στα όνειρά σας να σας καταδιώκει ο…θάνατος, μην τρομάζετε, αλλά πιστέψτε τους ψυχολόγους, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι κάτι τέτοιο συμβολίζει την καθημερινή σας προσπάθεια να  απαλλαγείτε από οτιδήποτε παρωχημένο και ποταπό που δε σας αφήνει να τραβήξετε μπροστά

 

-Τα δόντια μου, αρχίζουν να…πέφτουν!

Αχ, αυτή η ανασφάλεια! Ακόμα και στον ύπνο μας ακολουθεί! Και εφόσον τα δόντια συμβολίζουν στ’ όνειρο την εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και την αυτοπεποίθησή μας, επόμενο είναι όταν τα βλέπουμε να πέφτουν, να σημαίνει αυτό ότι δυσκολευόμαστε να τα βγάλουμε πέρα στη ζωή, ότι δεν  εμπιστευόμαστε τις δυνατότητές μας. Όμως ελάτε, παρηγορηθείτε, και αλίμονο, μην ξεχνάτε τέτοια όνειρα. Γιατί λένε, ότι όποιος τα θυμάται το πρωί, τότε αυτό είναι μια απόδειξη ότι μπορεί να αντιμετωπίσει κάλλιστα ό,τι βασανίζει τη ζωή του. Όσοι, πάλι, είσαστε οπαδοί του Φρόιντ, θυμηθείτε ότι αυτός ισχυριζόταν ότι η απώλεια των δοντιών συμβολίζει και το φόβο του ευνουχισμού

 

-Τα πόδια μου έμεναν…κολλημένα στο έδαφος

Το όνειρο έλεγε « πως τρέχατε προς το τρένο και τη στιγμή που μπαίνατε στην πλατφόρμα, αυτό ξεκινούσε. Κι εσείς θέλατε  να τρέξετε για να το προλάβετε, αλλά τα πόδια σας θαρρείς και ήταν κολλημένα στο έδαφος. Δε σας βοηθούσαν να κινηθείτε ». Και ποιος δε θυμάται ένα όνειρο σαν το παραπάνω; Εδώ έχουμε να κάνουμε με όνειρα, στα οποία μπαίνουν στο παιχνίδι και τα…πόδια μας -που είναι αυτά που μας επιτρέπουν να μετακινούμαστε, να ανοιγόμαστε στον κόσμο. Τα πόδια ως εκ τούτου είναι, λοιπό, το σύμβολο των κοινωνικών μας σχέσεων, του ανοίγματός μας προς την πραγματικότητα του άλλου. Αν, λοιπόν, ονειρευτήκατε ότι κάτι σας εμπόδισε να φτάσετε σε κάποιο μέρος που θέλατε  ή πως είσαστε ακινητοποιημένοι, ξυπόλυτοι ή ότι κουτσαίνατε, τότε μάλλον οι κοινωνικές σας σχέσεις δεν εξελίσσονται όπως θα θέλατε ή έχετε δυσκολίες επικοινωνίας.

 

-Δε μου… έβγαιναν οι λέξεις

Παρά ότι κινδυνεύατε, θέλατε να φωνάξετε, μα δεν μπορούσατε. Πηγαίνατε να πείτε κάτι, μα μένατε …άλαλοι. Λοιπόν, το στόμα σαν όργανο που μας χρησιμεύει να μιλάμε με τους άλλους, είναι το σύμβολο της έκφρασης των συναισθημάτων μας και των δυσκολιών επικοινωνίας. Αν ονειρεύεστε επομένως, ότι μένετε δίχως…φωνή, τότε καιρός είναι να μάθετε να εκφράζετε αυτό που νιώθετε ή να ακούτε αυτό που οι άλλοι θέλουν να σας πουν.

 

Με λίγα λόγια…

 

Ένταση των σεξουαλικών ονείρων : Μήπως απέχετε ή μειώσατε τελευταία τις σεξουαλικές σας επαφές;

Παλιά φλερτ : Ένδειξη ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη σχέση σας.

Χειμώνας και πάγος: Ψυχρότητα και εγκατάλειψη.

Αβγά: Κακολογία και φιλονικίες.

Κλάματα και δάκρυα: Είναι δηλωτικά χαράς.

Ψωμί : Θεωρείται δύναμη, βοήθεια.

Μάτια: Εκλαμβάνονται ως σύμβολα της γνώσης.

Αφτιά: Εκπροσωπούν την κατανόηση της πραγματικότητας.

Μήτρα και κόλπος: Είναι σύμβολα της γυναικείας ταυτότητας.

Το πέος: Είναι σύμβολο της αρσενικής ταυτότητας και μέσω αυτού ο άντρας μπορεί να εκφράσει τις ελπίδες, τους φόβους, τις επιθυμίες και τις συγκρούσεις του.

Ευνουχισμένος άντρας: Με τον τρόπο αυτό εκφράζει το πώς νιώθει ο ίδιος απέναντι στην ίδια του την ύπαρξη: σαν κάποιος που δεν μπορεί να φτάσει να γίνει αυτό που επιθυμεί.

Share

Be the first to comment on "Ονειρα ….Ξεδιαλύνοντας τα μηνύματα της νύχτας"

Leave a comment

error: