Να βλέπει το παιδί γυμνούς τους γονείς ή όχι;

paidi_gymnoi_goneis

Έχουμε έναν γιο 5 ετών και θα θέλαμε να ξέρουμε αν είναι σωστό που μας βλέπει γυμνούς στο σπίτι.

Η σχέση και η εναρμόνισή σας με το δικό σας σώμα, οι αντιλήψεις και οι πεποιθήσεις σας γύρω από την έννοια του «γυμνού» είναι καθοριστικές για το πως βιώνει ο γιος σας το δικό του σώμα.

Ένας γονιός που το παιδί του τον βλέπει γυμνό δίχως να το θέλει ο ίδιος, βοηθάει λιγότερο το παιδί του απ΄ ό,τι εκείνος ο οποίος περιορίζει τη θέα του γυμνού του σώματος, αλλά εξηγεί στο παιδί γιατί το κάνει.

Δύσκολα άλλωστε κρύβεσαι από το παιδί, το οποίο με τις μαγικές του κεραίες τα συλλαμβάνει όλα αυτά στον αέρα. Μπορείς να κρύβεις π.χ. τη γύμνια σου, αλλά δεν μπορείς να του κρύψεις την αμηχανία ή την ενοχή που νιώθεις για το σώμα σου.

Θετικό για ένα παιδί είναι να βλέπει τον γονιό του γυμνό και ο ίδιος να νιώθει συμφιλιωμένος και να του εξηγεί γιατί αυτό είναι «φυσιολογικό».

Σε γενικές γραμμές τα αγόρια 3-5 ετών που διανύουν τη λεγόμενη οιδιπόδεια περίοδο, είναι σημαντικό να βλέπουν περισσότερο το σώμα του πατέρα προκειμένου να ενισχύσουν την ταύτισή τους με αυτό. Θα πρέπει παράλληλα να μπορούν σε ένα οριοθετημένο πλαίσιο να βλέπουν και το σώμα της μητέρας.

Εάν θέλετε οι γονείς να είστε γυμνοί, κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να επιβληθεί καταναγκαστικά στο παιδί αν το ίδιο δεν νιώθει άνετα με αυτό- άλλωστε αυτό μπορεί να αποτελέσει σημαντικό σημείο υγιούς διαφοροποίησης ανάμεσα σε εσάς και το παιδί σας . Γυμνό δεν σημαίνει απροστάτευτο, ευάλωτο, εκτεθειμένο, διαστροφικό, πρόστυχο και προκλητικό, αλλά ούτε και απελευθερωμένο.

Μυρσίνη Κωστοπούλου

Διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια

email myrsi@hol.gr

Share

Be the first to comment on "Να βλέπει το παιδί γυμνούς τους γονείς ή όχι;"

Leave a comment

error: