Δεν διατίθεται στην ελληνική αγορά ο μολυσμένος με σαλμονέλα σολομός

aposyrsh_kapnistou_solomou

 

Ο ΕΦΕΤ πληροφόρηθηκε από το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές σχετικά με ανίχνευση Salmonella Thompson σε παρτίδες συσκευασμένου καπνιστού σολομού, οι οποίες παρήχθησαν από την ελληνική επιχείρηση Ολυμπιακή ΑΒΕ Χελιού & Σολομού στην Πρέβεζα.

Η συγκεκριμένη επιχείρηση αποτελεί θυγατρική μονάδα της ολλανδικής εταιρείας Foppen, για λογαριασμό της οποίας γίνεται η παραγωγή. Ο ΕΦΕΤ προέβη άμεσα στις προβλεπόμενες από τη σχετική νομοθεσία ενέργειες, ενημερώνοντας την επιχείρηση Ολυμπιακή ΑΒΕ Χελιού & Σολομού για την ανάκληση/απόσυρση των επιμολυσμένων παρτίδων. Από τους σχετικούς ελέγχους και σύμφωνα με σχετική δήλωση της εταιρείας, προέκυψε η μη διακίνηση των επιμολυσμένων παρτίδων καπνιστού σολομού στην εσωτερική αγορά, καθώς αποκλειστικός πελάτης της είναι η μητρική εταιρεία Foppen Paling en Zalm στην Ολλανδία.

Να σημειωθεί ότι στην Ολλανδία ο αριθμός των ατόμων που ασθένησαν ανερχεται στους 200, ενώ στις ΗΠΑ οι ασθενείς ανέρχονται στους 100. Ωστόσο, στέλεχος του  Ινστιτούτου για τη Δημόσια Υγεία της Ολλανδίας δήλωσε ότι «ο συγκεκριμένος αριθμός είναι μάλλον η κορυφή του παγόβουνου».

Η σαλμονέλα προκαλεί συνήθως διάρροια, κράμπες στην κοιλιά και μερικές φορές πυρετό και έμετο. Τα συμπτώματα συνήθως εξαφανίζονται σε τέσσερις έως επτά ημέρες.

skai.gr
Share

Be the first to comment on "Δεν διατίθεται στην ελληνική αγορά ο μολυσμένος με σαλμονέλα σολομός"

Leave a comment

error: