Αυξημένες τρανσαμινάσες: Ποια προβλήματα υγείας δείχνουν

transaminases

transaminasesΟι τρανσαμινάσες είναι ένζυμα που παράγονται από το συκώτι και τις περισσότερες φορές βρίσκονται αυξημένες σε κάποιο τυχαίο τσεκ-απ.

Η αύξησή τους συνήθως δείχνει κάποια βλάβη στο συκώτι, γι’ αυτό και πρέπει να αναζητηθούν τα αίτια του προβλήματος.

Τα σημαντικότερα προβλήματα που μπορεί να εκδηλωθούν στο συκώτι είναι τα εξής:

Ιογενείς ηπατίτιδες

Συνήθως πρόκειται για ηπατίτιδα Β ή C. Υπολογίζεται ότι 4%-5% των Ελλήνων έχει ιογενή ηπατίτιδα χωρίς να νιώθει κανένα απολύτως σύμπτωμα. Η διάγνωση βασίζεται σε ειδικές εξετάσεις αίματος και πρέπει να γίνεται έγκαιρα, αφού όσοι μένουν χωρίς θεραπεία έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν κίρρωση ή καρκίνο ήπατος.

Αλκοόλ

Η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ πάνω από 40 g (2 μπίρες ή μισό μπουκάλι κρασί ή 2 ουίσκι) για άνδρες ή 20 g για γυναίκες σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για ηπατική βλάβη από το ποτό.

Λιπώδης διήθηση του ήπατος

Είναι η συχνότερη ηπατική νόσος στο δυτικό κόσμο. Συνήθως εμφανίζεται σε άτομα με παχυσαρκία κεντρικού τύπου (μεγάλη κοιλιά), ψηλά τριγλυκεριδία και/ή σακχαρώδη διαβήτη. Η διάγνωσή της βασίζεται στον αποκλεισμό των άλλων αιτίων ηπατικής βλάβης και ίσως σε βιοψία ήπατος.

Άλλα λιγότερο συχνά νοσήματα του ήπατος. Διάφορα αυτοάνοσα, μεταβολικά ή αγγειακά νοσήματα ή νεοπλάσματα. Είναι μάλλον σπάνια και η διάγνωσή τους απαιτεί αρκετά ειδικές εξετάσεις.

 

onmed.gr

Share

Be the first to comment on "Αυξημένες τρανσαμινάσες: Ποια προβλήματα υγείας δείχνουν"

Leave a comment