Η ακοή είναι μια από τις πέντε αισθήσεις. Όργανο αντίληψης είναι τα αφτιά, ενώ το αντικείμενο της αντίληψης είναι ο ήχος. Η ακοή θεωρείται η πιο σημαντική από τις υπόλοιπες αισθήσεις, γιατί με αυτή γίνεται άμεσα αντιληπτός ο εξωτερικός χώρος και διευκολύνεται η επικοινωνία αλλά και η εκπαίδευση. Επιπλέον, συνεισφέρει στην αντίληψη του χώρου και συμπληρώνει την όραση. Σκοπός του πρακάτω άρθρου είναι να αντιληφθούμε τη λειτουργία της ακοής, πώς φτάνει το ηχητικό κύμα στο αφτί που είναι το κύριο όργανό της και τις αιτίες απώλειάς της.
Πώς λειτουργεί η ακοή ;
Το αφτί διακρίνεται σε τρία τμήματα: -το έξω αφτί, -το μέσο και -το έσω αφτί. Κάθε τμήμα έχει μία συγκεκριμένη λειτουργία που επιτρέπει στα ηχητικά κύματα να μετασχηματισθούν σε ηλεκτρικούς παλμούς που ο εγκέφαλος μπορεί να κατανοήσει.
Το έξω αφτί συλλέγει τα ηχητικά κύματα και τα οδηγεί στο μέσο αφτί. Εκεί, το μέσο αφτί ενισχύει τον ήχο και τον μεταδίδει στο έσω αφτί. Το έσω αφτί με τη σειρά του μετατρέπει τις ηχητικές δονήσεις σε ηλεκτρικούς παλμούς που ταξιδεύουν μέσω του ακουστικού νεύρου στον εγκέφαλο.
Αιτίες απώλειας ακοής
Η απώλεια ακοής μπορεί να οφείλεται σε ένα πλήθος παραγόντων, όπως:
– Ηλικία
Η ηλικία είναι η συνηθέστερη αιτία απώλειας ακοής η οποία εξελίσσεται ως φυσικό επακόλουθο της γήρανσης και είναι γνωστή ως πρεσβυακουσία. Οι περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να χάνουν ένα μικρό ποσοστό της ακοής τους περίπου από την ηλικία των 40 ετών. Αυτή η απώλεια ακοής αυξάνεται με το πέρας των χρόνων. Μέχρι την ηλικία των 80 ετών, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν σημαντικά προβλήματα ακοής.
– Θόρυβοι
Μια άλλη κοινή αιτία της απώλειας ακοής με την πάροδο του χρόνου είναι η βλάβη στο αφτί από την επανειλημμένη έκθεση σε δυνατούς θορύβους. Αυτό είναι γνωστό ως απώλεια ακοής που προκαλείται από το θόρυβο και συμβαίνει όταν τα ευαίσθητα τριχωτά κύτταρα στο εσωτερικό του κοχλία καταστρέφονται.
– Άλλοι παράγοντες
Κληρονομικά γονίδια: Μερικοί άνθρωποι μπορεί να γεννηθούν κωφοί ή να γίνουν κωφοί με την πάροδο του χρόνου εξαιτίας μιας γενετικής ανωμαλίας.
Ιογενείς λοιμώξεις στο έσω αφτί : όπως παρωτίτιδα ή ιλαρά.
Ιογενείς λοιμώξεις του ακουστικού νεύρου.
Μηνιγγίτιδα : Μια λοίμωξη των προστατευτικών μεμβρανών που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό.
Τραυματισμός στο κεφάλι.
Μια αυτοάνοση κατάσταση.
Δυσπλασία του αφτιού.
Εγκεφαλικό επεισόδιο.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ:
- Απώλεια αγωγιμότητας
Βαρηκοΐα αγωγιμότητας, η οποία συμβαίνει όταν οι ήχοι δεν μπορούν να περάσουν από το έξω αφτί στο έσω αφτί μας, συχνά εξαιτίας ενός μπλοκαρίσματος όπως η κυψελίδα του αφτιού.
- Αισθητηριακή απώλεια
Νευροαισθητήρια Βαρηκοΐα , η οποία προκαλείται από βλάβη στα ευαίσθητα λεπτά τριχωτά κύτταρα στο έσω αφτί ή βλάβη στο ακουστικό νεύρο. Αυτό συμβαίνει φυσιολογικά με τη γήρανση ή ως αποτέλεσμα τραυματισμού.
- Βαρηκοΐα μικτού τύπου
Πρόκειται για βαρηκοΐα μικτού τύπου που χαρακτηρίζεται από τον συνδυασμό των δύο προαναφερθέντων τύπων βαρηκοΐας.
Καθ. Δρ. Δρ. ΣΠΥΡΙΔΩΝ Γ.Κ. ΧΑΝΤΖΗΣΑΛΑΤΑΣ (15/10/2024)
Be the first to comment on "Ανθρώπινη ακοή : Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε γι’ αυτή"