Έρευνα: Η οικονομική κρίση προκαλεί και καρδιακές αρρυθμίες

kardia-krisi

kardia-krisiΤι δείχνει μελέτη της καρδιολογικής κλινικής του νοσοκομείου “ΕΛΠΙΣ”

           Με την υγεία τους πληρώνουν οι Έλληνες την οικονομική κρίση της τελευταίας πενταετίας. Τα οικονομικά μέτρα και ό,τι αυτά συνεπάγονται για την καθημερινότητα των Ελλήνων –ανεργία, μειώσεις μισθών, χαμηλότερο επίπεδο διαβίωσης- χτυπούν κατευθείαν στην καρδιά, με τον «στόχο» να κινείται πιο γρήγορα όταν πρόκειται για νέους, γυναίκες και ανασφάλιστους.

           Μελέτη που εστίασε στην επίπτωση της κολπικής μαρμαρυγής, της συχνότερης αρρυθμίας της καρδιάς, κατά την περίοδο της ελληνική οικονομικής κρίσης, όπως αυτή αντικατοπτρίζεται από τα δεδομένα του νοσοκομείου «ΕΛΠΙΣ», καταδεικνύει τα σοβαρά πλήγματα που έχει υποστεί η δημόσια υγεία τα «μνημονιακά» έτη.

           Η μελέτη με επικεφαλής τον συντονιστή διευθυντή της Καρδιολογικής κλινικής, κ. Αθανάσιο Τρίκα επικεντρώθηκε αναδρομικά σε δύο χρονικές περιόδους και στις εισαγωγές ασθενών στην κλινική σε συνολικό διάστημα 10 ετών. Η πρώτη χρονική περίοδος αφορούσε την πενταετία 2003-2007, η οποία ορίστηκε ως «πενταετία προ κρίσεως», ενώ η δεύτερη αφορούσε το διάστημα 2008-2012, το οποίο ορίστηκε ως «πενταετία της κρίσης».

          «Ο αριθμός των εισαγωγών για κολπική μαρμαρυγή παρουσίασε σημαντική αύξηση κατά την πενταετία της κρίσης και στα δύο φύλα συγκριτικά με την πενταετία προ της κρίσης αλλά η αύξηση αυτή ήταν σαφώς μεγαλύτερη για το γυναικείο φύλο» επισημαίνει ο κ. Τρίκας.

          Επίσης, τα στοιχεία δείχνουν ότι αυξήθηκε σημαντικά το ποσοστό των ασθενών με αρρυθμίες ηλικίας κάτω των 60 ετών τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες με τους πρώτους να κατέχουν τα πρωτεία στις μικρότερες ηλικίες.

            Μεγάλη καρδιολογική επιβάρυνση υφίστανται οι ανασφάλιστες γυναίκες καθώς στη συγκεκριμένη κατηγορία υπερδιπλασιάστηκαν τα περιστατικά στην περίοδο της κρίσης. Σημαντική αύξηση καταγράφηκε και στα δύο φύλα σε ό,τι αφορά την πρωτοεμφανιζόμενη κολπική μαρμαρυγή.

            Συγκεκριμένα, στην πενταετία προ της κρίσεως εισήχθησαν συνολικά στην Καρδιολογική Κλινική του «ΕΛΠΙΣ» 3.420 ασθενείς, εκ των οποίων οι 1.903 ήταν άνδρες και οι 1.517 γυναίκες. Από το σύνολο των ανδρών οι 286 (ποσοστό 15%) υπέστη κολπική μαρμαρυγή, με τον ασθενή ανδρικό πληθυσμό να αποτελείται κυρίως από ανθρώπους κάτω των 60 χρόνων (ποσοστό 15,7%) και ανασφάλιστους (7,3%). Ποσοστό 11,9% δε παρουσίασε καρδιακές αρρυθμίες για πρώτη φορά στη ζωή του.

            Από τις 1.517 γυναίκες η κολπική μαρμαρυγή εμφανίστηκε στις 306, δηλαδή σε ποσοστό 20%. Από αυτές το 18,6% ήταν κάτω των 60 ετών, το 5,5% ήταν ανασφάλιστες ενώ το 16,7% είχε πρωτοεμφανίσει κολπική μαρμαρυγή.

            Στην πενταετία της κρίσης έγιναν 3.860 εισαγωγές ασθενών στην Καρδιολογική Κλινική, εκ των οποίων 2.015 ήταν άνδρες και 1.845 γυναίκες. Από το σύνολο των ανδρών, το 18% υπέστη κολπική μαρμαρυγή και εξ αυτών το 27% ήταν κάτω των 60 ετών, το 15,4% ήταν ανασφάλιστοι ενώ το 16,7% παρουσίασε το πρόβλημα για πρώτη φορά στη ζωή του.

        Από τις 1845 γυναίκες υπέστησαν κολπική μαρμαρυγή οι 502 (ποσοστό 27,2 %), εκ των οποίων οι 132 (26,3 %) ήταν κάτω των 60 ετών και οι 64 (12,7 %) ήταν ανασφάλιστες. Σε ποσοστό δε 25,5 % η πάθηση εκδηλώθηκε για πρώτη φορά.

 

 

protothema.gr

Share

Be the first to comment on "Έρευνα: Η οικονομική κρίση προκαλεί και καρδιακές αρρυθμίες"

Leave a comment

error: