«Έξυπνο» σουτιέν ανιχνεύει τους καρκινικούς όγκους

eksipno_soutien

εξυπνο σουτιένΈνα υψηλής τεχνολογίας σουτιέν που μπορεί να ανιχνεύει πολύ νωρίς τους καρκινικούς όγκους του μαστού, υποστηρίζει ότι επινόησε μία αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας – και προγραμματίζει να αρχίσει την ευρεία διάθεσή του στην Ευρώπη στις αρχές του επόμενου έτους.

Ο «έξυπνος» στηθόδεσμος, που μοιάζει με αθλητικό σουτιέν, διαθέτει αισθητήρες που καταγράφουν τη θερμοκρασία στους μαστούς και ειδικό λογισμικό στο οποίο αποθηκεύονται οι πληροφορίες.

Οι πληροφορίες αυτές μεταφέρονται στη συνέχεια σε ένα πρόγραμμα στο Ίντερνετ, όπου αναλύονται από έναν εξελιγμένο αλγόριθμο και υπολογίζεται η πιθανότητα μιας γυναίκας να έχει καρκίνο του μαστού.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης αποστέλλονται εν συνεχεία στη γυναίκα μέσω email ή κινητού.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει σωστά η ανάλυση είναι να φορέσει η γυναίκα τον στηθόδεσμο για επαρκές χρονικό διάστημα. Και αυτό, διότι η θερμοκρασία στους μαστούς παρουσιάζει διακυμάνσεις στη διάρκεια της ημέρας αλλά και εξαιτίας άλλων παραγόντων (όπως τα ορμονικά επίπεδα).

Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συχνή κακοήθης νεοπλασία στις γυναίκες, καθώς προσβάλλει μία στις δέκα κάποια στιγμή στη ζωή της, με οκτώ στις δέκα ασθενείς να έχουν ηλικία άνω των 50 ετών κατά τη στιγμή της διάγνωσης.

Υπολογίζεται, ότι ετησίως καταγράφονται σε όλο τον κόσμο πάνω από ένα εκατομμύριο κρούσματα της νόσου, ενώ 400.000 γυναίκες χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους εξαιτίας του.

Στην χώρα μας, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων υπολογίζεται ότι υπερβαίνει ετησίως τα 4.500.

Το κλειδί για την επιτυχή ίαση της νόσου είναι η έγκαιρη διάγνωση. Για να ανιχνεύσουν όμως οι υπάρχουσες εξετάσεις τους καρκινικούς όγκους, αυτοί πρέπει να έχουν μεγαλώσει αρκετά.

Η εταιρεία που επινόησε τον «έξυπνο» στηθόδεσμο λέει πως, κατά μέσον όρο, αυτό συμβαίνει τουλάχιστον 11 χρόνια έπειτα από την εμφάνιση των πρώτων καρκινικών κυττάρων.

Το χρονικό αυτό διάστημα μπορεί να μειώσει σημαντικά ο «έξυπνος» στηθόδεσμος, διότι δεν καταγράφει τους όγκους, αλλά τις διακυμάνσεις στη θερμοκρασία των κυττάρων του μαστού εξαιτίας της ανάπτυξης του όγκου.

Όπως εξηγούν οι επινοητές του συστήματος από την εταιρεία First Warning που εδρεύει στο Ρίνο της Νεβάδα, για να μεγαλώσει ένας καρκινικός όγκος δημιουργεί πολύ νωρίς στη διαδικασία της ανάπτυξής του ένα σύστημα νέων αιμοφόρων αγγείων, με τη διαδικασία της αγγειογένεσης.

Η δημιουργία αυτών των αγγείων προκαλεί μετρήσιμες αλλαγές στην θερμοκρασία του μαστού, τις οποίες καταγράφει το νέο σύστημα.

Η εταιρεία έχει ήδη δοκιμάσει το ομώνυμο σύστημα σε 650 γυναίκες και, όπως αναφέρει, το ποσοστό ακριβούς διάγνωσης ήταν 90% ή περισσότερο, ανεξαρτήτως της ηλικίας της γυναίκας.

Οι έως τώρα μελέτες, προσθέτει, έχουν δείξει πως η εξέταση ανιχνεύει τους καρκινικούς όγκους έως 6 χρόνια πριν καταστεί δυνατή η απεικόνισή τους στις κλασικές εξετάσεις, όπως η μαστογραφία.

Η First Warning προγραμματίζει να αρχίσει την εμπορική διάθεση του συστήματος στην Ευρώπη στις αρχές του 2013, ενώ στις  ΗΠΑ εκτιμά ότι θα αρχίσει να διατίθεται το 2014.

 

 

 

 

ygeia.tanea.gr

Share

Be the first to comment on "«Έξυπνο» σουτιέν ανιχνεύει τους καρκινικούς όγκους"

Leave a comment

error: