3.262 κλήσεις δέχτηκε η Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α το 2022

Η Γραμμή λειτούργησε απ’ τον Ιανουάριο-Δεκέμβριο 2022. Την εν λόγω δράση υποστήριξαν οι εταιρείες Boehringer Ingelheim, Menarini και ΒΙΑΝΕΞ. Η μέση διάρκεια των κλήσεων ήταν στα 10 λεπτά και με κύριο τόπο προέλευσης την Αθήνα. Οι εξυπηρετούμενοι ήταν  στη συντριπτική τους πλειοψηφία γυναίκες, σε ποσοστό 85%, κατά μέσο όρο 53 ετών.

 

Κύρια θέματα των κλήσεων

 

Ήταν  τα παρακάτω:

– Ένα ποσοστό 32% των κλήσεων αφορούσαν αποκλειστικά θέματα ψυχικής υγείας: καταθλιπτικό συναίσθημα, άγχος, δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις.

-Ένα  12% των κλήσεων σχετίζονταν με ζητήματα ιατρικής φροντίδα: πρόσβαση στη θεραπεία, φαρμακευτική αγωγή, εμβολιασμός για τον COVID-19 και παρενέργειες.

-Το 13% αφορούσε  εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα, όπως: η απώλεια ασφαλιστικής ικανότητας ή η διαδικασία  πιστοποίησης αναπηρίας, ενώ

-Το 43% αφορούσε ζητήματα που αφορούσαν στη λειτουργία του Συλλόγου.

Προσοχή!

-Παράλληλα, στον χώρο της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. πραγματοποιήθηκαν διάφορες ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις, οι οποίες θεωρούνται το αποτέλεσμα και ένας από τους πιο σημαντικούς στόχους της Τηλεφωνικής Γραμμής Ψυχολογικής Υποστήριξης.

_Οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν ήταν 244 ατομικές συνεδρίες Ψυχολογικής Υποστήριξης (141 δια ζώσης και 103 διαδικτυακά),  2 ομάδες Ψυχολογικής Υποστήριξης δια ζώσης με 15 ωφελούμενους και 1 διαδικτυακή με 8 ωφελούμενους, καθώς και 1 ομάδα Ψυχολογικής Υποστήριξης μέσω της Ζωγραφικής, του Μύθου και του Ψυχοδράματος (12 συναντήσεις) με 8 ωφελούμενους.

-Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Αυτοδιαχείρισης, σε δύο κύκλους με 12 συναντήσεις/κύκλο και 24 ωφελούμενους/κύκλο.

 

Η γραμμή έχει πανελλαδική εμβέλεια και δέχεται αιτήματα καθημερινά (Δευτέρα με Παρασκευή 10.00 π.μ – 16:00 μμ, καθώς και Δευτέρα και Τετάρτη 17:30 – 20:30 ) που απαντώνται άμεσα ή κατόπιν ραντεβού από ειδικά εκπαιδευμένους ψυχολόγους.

 

Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.)

Πρόκειται για έναν κοινωφελή, μη κερδοσκοπικό οργνασμό αναγνωρισμένο από το κράτος. Ιδρύθηκε το 1978 στην Αθήνα και αριθμεί περισσότερα από 9.700 μέλη, τα οποία είναι κυρίως άνθρωποι που νοσούν από Ρευματικά Αυτοάνοσα Νοσήματα, ρευματολόγοι και γιατροί που ενδιαφέρονται για τις ρευματικές παθήσεις. Αλλά και όσοι ενδιαφέρονται να συμπαρασταθούν σε αυτούς που πάσχουν. Όλα τα μέλη εργάζονται εθελοντικά.   Μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. είναι καθηγητές Ρευματολογίας σε όλα σχεδόν τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας καθώς και καθηγητές και γιατροί άλλων ειδικοτήτων που σχετίζονται με ρευματισμούς.  H ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. έχει 11 υποκαταστήματα σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας ενώ έχει στρατηγική συνεργασία με τους συλλόγους ΙΑΣΙΣ, ΘΑΛΕΙΑ, ΚΑΛΥΨΩ ΚΑΙ ΕΟΣ – ΣΠΑΝΟΠΑ.

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα εκπροσωπεί την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Οργάνωση EULAR, EULAR PARE ενώ έχει λάβει για τέσσερις συνεχόμενες χρονιές το 1ο βραβείο από το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ασθενών κατά τη διάρκεια του εκάστοτε ετήσιου διεθνούς   συνεδρίου  της EULAR PARE  για το παραμύθι  «Η φίλη μου η  ΝΙΑ.ΡΑ» και τις εργασίες της:«Η επαγγελματική ζωή και τα προβλήματα των ατόμων με ρευματικά νοσήματα», «Δικαιώματα των ατόμων με ρευματικά νοσήματα»  και  «Σεξουαλική ζωή νεαρών ατόμων με ρευματικά νοσήματα», κ.ά..

(Σταδίου 51, Ομόνοια, λειτουργεί καθημερινά από τις 10:00 – 16:00). Τη Τηλεφωνική Γραμμή Υποστήριξης (210- 82 37 302 ) εξυπηρετούν επαγγελματίες ψυχολόγοι). Περισσότερες πληροφορίες στο www.arthritis.org.gr και στις σελίδες της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. σε fb, LinkedIn, Instagram & twitter

 

 

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "3.262 κλήσεις δέχτηκε η Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α το 2022"

Leave a comment

error: