Στο τραπέζι της Λαμπρής Προσοχή στις υπερβολές…

Χωρίς να θέλουμε να σας τρομάξουμε ή να χαλάσουμε την καλή σας διάθεση, παρακάτω σας δίνουμε μερικές πληροφορίες ελπίζοντας να «φρενάρουν» κάπως την ακατάσχετη πολυφαγία των ημερών. Κι αυτό, γιατί εκτός από τα παραπανίσια κιλά, το γιορτινό φαγοπότι ενδεχομένως να βλάψει σοβαρά και την υγεία σας. Πώς; Καθώς μπορεί να οδηγήσει σε πεπτικά ή ακόμα και καρδιολογικά προβλήματα, που κυμαίνονται από την απλή δυσπεψία ως την οξεία παγκρεατίτιδα ή ακόμα και το έμφραγμα…

ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ: στο τραπέζι της Ανάστασης με…σύνεση

Η παραδοσιακή μαγειρίτσα είναι το ενδιάμεσο…

… διατροφικό στάδιο ανάμεσα στη νηστεία και τα φαγητά του Πάσχα, που πρέπει να γίνεται αργά και ήρεμα, για να μην αποβεί  ένα δυναμικό σοκ για τον οργανισμό.  Στο βραδινό τραπέζι της Ανάστασης, λοιπόν, καλό είναι:

-Να τρώτε αργά την τροφή σας.

-Να περιοριστείτε μόνο σ’ ένα πιάτο μαγειρίτσας, την οποία μπορείτε να συνοδέψετε με σαλάτα και λίγο ψωμί.

-Ν’ αποφύγετε να φάτε στο ίδιο γεύμα και το «κόκκινο» αβγό ή έστω μικρή ποσότητα κρέατος, για να μην κάνετε την πέψη σας ακόμα πιο δύσκολη.

Προσοχή!

Οι φυτικές ίνες από τα λαχανικά και τις σαλάτες, τόσο στο βραδινό δείπνο όσο και στο πασχαλινό τραπέζι της Κυριακής,  θα βοηθήσουν σημαντικά την πέψη.

ΠΑΣΧΑΛΙΑ : στο γιορτινό τραπέζι με τον οβελία

Το πρωί της Κυριακής προτιμήστε ένα όχι πολύ πλούσιο πρωινό : γάλα, δημητριακά ή δυο- τρία πασχαλινά κουλουράκια ή λίγο τσουρέκι μαζί με ένα φρούτο μπορεί να σας χορτάσει μέχρι το μεσημέρι.

-Στο γεύμα αποφύγετε το συνεχές τσιμπολόγημα και γεμίστε το πιάτο σας με μια λογική ποσότητα από τα φαγητά της ημέρας. Οι υδατάνθρακες με τη μορφή της πατάτας, του ρυζιού ή του ψωμιού πρέπει να κατέχουν σημαντική θέση στο πιάτο σας, (αφού είναι πηγή ενέργειας, δίνοντας όμως λιγότερη ενέργεια από τα λιπαρά κρέατα του Πάσχα), καθώς και αδιάλυτες φυτικές ίνες, που τονώνουν τη λειτουργία του εντέρου.

-Το βραδινό σας πρέπει να είναι ελαφρύ. Όπως για παράδειγμα, ένα γιαούρτι με ψωμί ή φρυγανιά, το οποίο λόγω της ειδικής του σύνθεσης θα διευκολύνει τη διαδικασία της πέψης και θα ξεκουράσει το στομάχι σας.

 

ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ

  1. Οβελίας: Τα 100 γρ. άψητου κρέατος (αρνιού ή κατσικιού) δίνουν περίπου 370 θερμίδες. Είναι και τα δύο πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, αλλά και βιταμινών (κυρίως Β), σιδήρου και φωσφόρου. Επειδή όμως είναι νεαρά ζώα, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε πουρίνες, από τις οποίες παράγεται ποσοστό του ουρικού οξέος, το οποίο προκαλεί την «ουρική αρθρίτιδα».
  2. Κόκκινα αβγά: Κάθε αβγό, μέτριου μεγέθους, μας δίνει περίπου 75-80 θερμίδες, 6 γρ. πρωτεΐνης, 5 γρ. λίπους και κυρίως 215-230 mg χοληστερίνης. Όσοι δεν έχετε χοληστερόλη, μπορείτε να καταναλώνετε 3-4 αβγά την εβδομάδα.

Το διαφορετικό χρώμα του κέλυφους των αβγών, καθώς και ο διαφορετικός χρωματισμός των κρόκων τους δεν αποτελούν κριτήρια ποιότητάς τους, αλλά εξαρτώνται από τη ράτσα της κότας και από τη διατροφή της.

  1. Μαγειρίτσα: Η σούπα αυτή περιλαμβάνει εντόσθια και συκωταριά, φρέσκα κρεμμυδάκια και κρεμμύδια, ρύζι, αβγά, άνηθο και ελαιόλαδο. Μία μερίδα μαγειρίτσας μπορεί να μας δώσει μέχρι και 580 θερμίδες, αλλά με πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε χοληστερόλη.

 

Προσοχή!

Η χρησιμοποίηση μόνο των ασπραδιών και όχι ολόκληρου του κρόκου ή μόνο ενός κρόκου μπορεί σαφώς να μειώσει την ποσότητα χοληστερόλης (κατά 213 mg/ κρόκο).

  1. Συκώτια και εντόσθια: Είναι ασφαλώς το πιο κρίσιμο διατροφικό κομμάτι του παραδοσιακού πασχαλινού τραπεζιού, μια και είναι πολύ υψηλές πηγές χοληστερόλης και λίπους.
  2. Σαλάτες: Εξισορροπούν το πασχαλινό τραπέζι όταν, βέβαια, δεν πλημμυρίζουν από λάδι και σος. Οι ωμές πράσινες σαλάτες-πλούσιες σε φολικό οξυ- είναι ό, τι το καλύτερο.
  1. Κρασί: Πώς μπορεί να λείπει από το γιορτινό τραπέζι; Θυμηθείτε όμως ότι οι υπερβολές βλάπτουν, ενώ 2-3 ποτηράκια ωφελούν ακόμη και την καρδιά.
  1. Πασχαλινά κουλούρια: 60 γρ. δίνουν περίπου 230 θερμίδες, με 43 γρ. υδατάνθρακες και 61 mg χοληστερίνη.
  2. Πασχαλινό τσουρέκι: Είναι επίσης πηγή υδατανθράκων και λίπους. Τα 70 γρ. δίνουν 68 θερμίδες, με 44 γρ. υδατανθράκων και 74 mg χοληστερίνης.

 

ΠΡΟΣΕΞΤΕ περισσότερο…

– Η δυσπεψία είναι ίσως από τα πρώτα προβλήματα που θα νιώσετε πολλοί. Όσοι, λοιπόν, έχετε προβλήματα στομάχου, όπως έλκος ή ιστορικό γαστρίτιδας, πιθανώς να είναι για σας εξαιρετικά δύσπεπτες οι παραδοσιακές τροφές του πασχαλινού τραπεζιού.

-Η περιεκτικότητα σε πουρίνες του …νεαρού οβελία δημιουργεί προβλήματα σε όσους έχετε υψηλές τιμές ουρικού οξέος. Συνιστάται η μέτρια κατανάλωσή τους.

-Ενοχλήσεις της χολής είναι επίσης πιθανές, ιδιαίτερα σε όσους έχετε ιστορικό λιθίασης. Η μεγάλη συσσώρευση λίπους και κυρίως η παρουσία ποσοτήτων κορεσμένων λιπών και χοληστερόλης μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία της χολής. Συστήνεται μέτρια κατανάλωση κρέατος.

 

Οι θερμίδες της …Πασχαλιάς

Ευχαριστούμε την κα Ζωή Δημοσχάκη, Κλινική Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, για τις πληροφορίες που μας έδωσε.

 

 

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "Στο τραπέζι της Λαμπρής Προσοχή στις υπερβολές…"

Leave a comment